15 maart 2014 In de media

Bosz was dicht bij Zenit

Vitesse zal zijn best moeten doen om Peter Bosz aan boord te houden. De talentvolle trainer behoorde de afgelopen dagen tot de laatste twee kandidaten voor de functie van hoofdtrainer bij Zenit Sint-Petersburg, waar een miljoenencontract klaar lag.
De strijd ging tussen de Nederlander en de Portugees André Villas-Boas. De laatste krijgt zo goed als zeker de voorkeur en zal dan snel gepresenteerd worden bij de Russische kampioen.

Maar het feit dat Zenit-president Alexander Dyukov en technisch directeur Dietmar Beiersdorfer vorige week samen naar Nederland vlogen om in een tophotel in Amsterdam met het management van Bosz over een transfer van de coach naar Sint-Petersburg te spreken, geeft aan hoe serieus de belangstelling voor de oefenmeester van Vitesse was.

Heracles Almelo

De Russische club was al zo ver gegaan dat bij Bosz’ vorige werkgevers uitvoerig was geïnformeerd naar de voetbalvisie en werkwijze van Bosz.Zenits Duitse technisch directeur Beiersdorfer benaderde onder meer Nico-Jan Hoogma, technisch manager van Heracles Almelo. In Hoogma’s tijd als speler van Hamburger SV was de huidige baas van Zenit sportchef in Noord-Duitsland.

De informatie die de clubleiding bij Heracles verkreeg, bevestigde het beeld dat de Russen hadden van Bosz.

Wat de reden is dat de keuze een etmaal voor Vitesse-PSV niet op Bosz maar op Villas-Boas is gevallen, is (nog) niet bekend.

Mogelijk is ook de rol van de in Moskou gevestigde Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinsky en Chelsea-eigenaar Roman Abramovich van belang geweest. Zenit is al jaren de grote concurrent van de elite uit Moskou en maakt het de clubs in de Russische hoofdstad al jaren moeilijk. De twee Russen willen een coach uit hun Chelsea-netwerk ongetwijfeld niet zomaar naar Zenit laten vertrekken.

Feyenoord

Voor Feyenoord, dat Bosz ook hoog op het verlanglijstje had staan voor de opvolging van Ronald Koeman, was het nog te vroeg om zijn oud-werknemer terug te halen. Dat zal in de toekomst zeker een keer gebeuren.

Voor Vitesse is het alleen maar gunstig dat de trainer samen met zijn assistenten Hendrie Krüzen en Albert Capellas nu ongestoord het seizoen kan afmaken.

Toch blijft het risico bestaan dat een grote club de coach in de zomer weghaalt. Bosz heeft overigens een contract tot medio 2015 in Arnhem met daarin enkele ontsnappingsclausules.
 

TG / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: