Brede steun voor rapport Vermeend
De meeste resultaten van het specialistische onderzoek konden maandag tijdens de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist op brede steun rekenen. „Ongeveer 90 procent van alle aanbevelingen is aangenomen”, liet KNVB-directeur Henk Kesler na afloop van de besloten bijeenkomst weten.
De meeste voorstellen van de commissie-Vermeend moeten juridisch nog verder worden uitgewerkt. Kesler sprak de verwachting uit dat met ingang van het nieuwe seizoen het aangescherpte licentiesysteem al van kracht is. „Het betaalde voetbal in Nederland moet nu aantonen dat de bedrijfstak over voldoende zelfreinigend vermogen beschikt”, aldus de scheidende KNVB-baas.
Vermeend heeft met zijn werkgroep plannen opgesteld die onder meer snellere en strengere sancties inhouden voor clubs die zich niet aan de vernieuwde begrotingsregels houden. Zo komt er een meldingsplicht voor clubs met nieuwe of oplopende schulden. Clubs met een negatief vermogen moeten binnen drie tot vier jaar weer in de plus staan. Een negatief vermogen mag op termijn niet hoger uitvallen dan één keer de jaaromzet.
Clubs die weigeren te betalen voor gehuurde spelers, mogen de betreffende voetballer niet meer opstellen. Als de KNVB vermoedt dat er bij een bepaalde club financieel iets mis is, dan mag de voetbalbond een externe accountant laten ‘invliegen’ om de boeken te controleren. Clubs die te laat zijn of in gebreke blijven bij het betalen van salarissen en/of sociale premies moeten onder meer rekening houden met puntenaftrek.
KNVB: veertien clubs in gevarenzone
In het Nederlandse betaald voetbal verkeren momenteel veertien clubs in categorie I van het licentiesysteem, ook wel de gevarenzone genoemd. Slechts zes clubs zitten in de veilige en gezonde derde groep. Zeventien clubs hangen er met hun financiële huishouding tussenin, in afdeling twee. Die cijfers maakte de KNVB maandag bekend na de voorjaarsvergadering betaald voetbal in Zeist.
KNVB-directeur Henk Kesler Foto: ANP Directeur Henk Kesler mocht nog geen namen van clubs noemen. „Maar met ingang van het nieuwe seizoen mogen we de indeling in de drie categorieën wel bekendmaken. Daarmee is de vergadering akkoord gegaan. Dat is een goede zaak. Het maakt de status en de financiële toestand van een club een stuk transparanter. Supporters, sponsors en andere betrokken partijen moeten en mogen weten hoe de club er financieel voorstaat. Dat maakt de kans op onaangename verrassingen een stuk kleiner.”
Naschrift redactie: Vitesse is voor komend seizoen ingedeeld in categorie twee. Dit is door Vitesse bevestigd aan Org.