19 april 2010 In de media

Breuk Van Hintum en Vitesse

Marc van Hintum ver­trekt na dit seizoen als technisch directeur van Vitesse. De oud- spe­ler spreekt van een vertrouwens­breuk met de clubleiding en wil zijn aflopende contract niet meer verlengen.

 

Vertrouwensbreuk – Technisch directeur kondigt vertrek aan 
 
– Marc van Hintum vertrekt per 30 juni als technisch directeur van Vitesse. 
– Oud- speler spreekt van ver­trouwensbreuk na moeizame onderhandelingen. 
– Voorzitter Schouten zegt dat Van Hintum ‘ wilde forceren’. 

Moeizame onderhandelingen over een nieuw contract hebben geleid tot de breuk, die gisteravond door Van Hintum bekend werd ge­maakt. „ Eerst kon ik een tweejarig contract tekenen. Een paar weken later was het ineens een eenjarig contract, met een optie. En vorige week was de aanbieding ineens niet meer van toepassing. Ik zou moeten wachten tot de zomer en het was maar de vraag of er dan nog geld zou zijn voor een tech­nisch directeur”, aldus Van Hint­um, die sprak van een ‘ weinig res­pectvolle’ behandeling.

Volgens voorzitter Maasbert Schouten van de raad van commis­sarissen (rvc) van Vitesse waren club en technisch directeur tot vrij­dag nog volop in onderhandeling over contractverlenging. Schouten was verbaasd over Van Hintum’s uitlatingen. „Marc wilde de onder­handelingen vrijdag forceren. Hij wilde op korte termijn duidelijk­heid, anders ging hij daar conclu­sies aan verbinden. Maar wij kon­den en wilden daar niet aan vol­doen. Wij hebben aangegeven dat we begin mei duidelijkheid wil­den scheppen. We laten ons niet met de rug tegen de muur zetten.” Schouten stelde gisteravond dat de aanbieding van de clubleiding niet is veranderd. „ Die is voor twee jaar, maar zou bij degradatie niet worden verlengd. En wij wilden een optie dat we na één jaar van el­kaar af zouden kunnen, voor een bepaalde afkoopsom.”

Van Hintum: „Twee keer is de rvc van gedachten veranderd, dat is on­acceptabel. Als ze mij hadden ge­zegd dat ik onvoldoende had ge­presteerd of dat ze niet tevreden waren, had ik daar geen moeite mee gehad. Dan schudden we el­kaar de hand en vertrek ik. Maar dit zie ik als een vertrouwens­breuk. Ik vind dat ik genoeg heb geslikt. Ik vind het onbehoorlijk en dat neem ik de rvc kwalijk.”

Schouten: ‘ Geen afspraken’

Voorzitter Maasbert Schouten ontkent dat de clublei­ding van Vitesse afspraken heeft geschonden tijdens de onderhan­delingen met technisch directeur Marc van Hintum.
„Er zijn geen afspraken gemaakt”, aldus Schouten. „Het gaat om on­derhandelingen. Als er afspraken worden gemaakt, dan worden er handen geschud. Zover waren wij nog niet. We waren aan het onder­handelen.”

„ Afgelopen vrijdag wilde Marc dui­delijkheid over hoe het er voor stond. Wij vonden dat hij dat op onredelijk korte termijn wilde”, vervolgt de preses. „In mijn bele­ving waren we nog steeds in ge­sprek. Marc heeft eenzijdig keihard de deur dichtgegooid door de pu­bliciteit te zoeken. Dat vind ik zeer onverstandig.”

Van Hintum zei gisteravond met pijn in zijn hart ‘dat Vitesse blijk­baar niet verder met me wil’. „Ik heb bewust gewacht tot Vitesse veilig is voordat ik naar buiten wil­de treden. In de loop van de onder­handelingen kreeg ik een steeds slechter gevoel. Vorige week maan­dag hoorde ik van Paul van der Kraan (algemeen directeur,red.) dat de aanbieding zoals die er was, was ingetrokken. Ik zou moeten wachten tot de zomer, omdat er dan misschien wel geld beschik­baar was voor een technisch direc­teur. Dat is onacceptabel”, reageer­de de technische directeur, die ruim twee jaar geleden de naar Sjachtar Donetsk vertrokken Jan Streuer opvolgde.

Van Hintum wees met een be­schuldigende vinger naar de raad van commissarissen. „Ik vraag me af wat er is gebeurd tussen het eer­ste gesprek, een maand of twee ge­leden, en nu. Wees gewoon eerlijk tegen mij, denk ik dan. Als je uit kostenbesparing van mij af wilt, prima. Als ze mijn functie ophef­fen, geen probleem. Ik wil mij he­lemaal wegcijferen voor Vitesse. Ik ben niet belangrijker dan de club, dat is niemand. Ik wil ook niet mijn gal spuwen en Vitesse in een kwaad daglicht zetten. De club heeft het al moeilijk genoeg, maar ik mag mezelf wel verdedigen”, meent Van Hintum. „Er is een ongewenste situatie ont­staan, waarin ik te weinig draag­vlak voel”, aldus de td, die ver­moedt dat er de voorbije maanden andere krachten aan het werk zijn geweest die zijn positie hebben on­dermijnd. „Ik wil geen namen noemen, maar iedereen met een beetje geld kan de macht naar zich toe trek­ken. Daar heb ik best begrip voor, ik weet hoe het werkt. Maar eer­lijkheid teruggeven voor mijn loya­liteit naar de club, is toch wel het minste wat ik mag verwachten.”

Van Hintum liet in het midden of hij ook algemeen directeur Paul van der Kraan, met wie hij de con­tractbesprekingen voerde, verant­woordelijk houdt voor de breuk. Van der Kraan gaf de rvc eerder het advies door te gaan met Van Hintum, waarna de rvc unaniem besloot over contractverlenging te gaan praten.
Daarbij zou Van Hintum op eigen initiatief salaris inleveren ( 15 pro­cent). „Ik wilde het goede voor­beeld geven, omdat ik de finan­ciële situatie in het voetbal be­grijp”, aldus de td, die zei zijn con­tract ( tot 30 juni 2010) uit te wil­len dienen. Schouten sloot niet uit dat Van Hintum per direct op non-actief wordt gesteld. „Ik vind het niet netjes dat hij dit eenzijdig naar buiten brengt. Ik wil Marc niet beschadigen, maar hij moet de club niet beschadigen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: