28 april 2017 In de media

Britse traptechniek als wapen

Vitesse heeft de finaleplaatsin De Kuip voor een groot deel te danken aan Lewis Baker. Hij is de topscorer van dit bekertoernooi.
De Britse huurling van Chelsea hoopt zijn Nederlandse avontuur te bekronen met een historische prijs.

Hij komt uit het land waar bekervoetbal zo ongeveer zalig is verklaard. Waar de FA Cup een heilige graal is. Waar zelfs meerdere bekertoernooien zijn. Waar wonderen plaatsvinden en kleine clubs grote prestaties leveren.

Hij komt uit het voetbalwalhalla Engeland.

Heeft dat virus Lewis Baker (21) afgelopen seizoen aangestoken in het Nederlandse cupvoetbal? Met vijf doelpunten is de Vitessenaar de overall topscorer in deze jaargang van de KNVB-beker. Twee treffers hebben eeuwigheidswaarde. Met zijn goals tegen Sparta heeft hij de Arnhemse club deze winter naar de finale in De Kuip geschoten.

,,De FA Cup kent natuurlijk iedereen", antwoordt Baker. ,,Dat is hét toernooi in Engeland. In Nederland is de beker een groot toernooi. Maar het voelt wel wat anders. Dat zit in de ambiance, de clubs. De grootte. Hier is de beker allereerst de kortste weg naar de Europa Cup. Zo wordt toch vooral geredeneerd. De FA Cup heeft een grotere reputatie."

Baker is een vrolijke voetballer. Hij is politiek correct, niet de man van proza of volzinnen. Vooral in de kleedkamer, onderling met teamgenoten, heeft hij branie. Dan drijft de kwajongen nog wel eens boven. Maar de huurling weet wel degelijk wat hij wil. Slagen bij Chelsea, de club die hem als jonge pupil al heeft opgepikt in zijn geboorteplaats Luton, is zijn missie. Vitesse is de plek van ontwikkeling, van een groeiproces naar een hoger niveau.

,,Mijn familie en vrienden volgen mijn verrichtingen in Nederland nauwgezet", vertelt hij. ,,Mijn ouders komen waar mogelijk over voor de wedstrijden van Vitesse. Dat zijn dan meestal wel de thuisduels. Uitwedstrijden zijn logistiek wat lastiger. Maar ze zijn wel op de hoogte van het voetbal in Nederland en zijn ze ook dicht bij mij. Zo, alleen wonen, is ontegenzeggelijk goed voor de groei naar volwassenheid."

Familie
,,De familie heeft ook de bekerwedstrijden meegekregen. Zeker de halve finale, natuurlijk. En mijn vader komt ook wel eens voor een paar dagen over. Laatst nog, was hij op bezoek in Oosterbeek (woonplaats Baker, LL). Samen met mijn zaakwaarnemer. Met mijn vader kun je lachen."

Baker gaat in de eredivisie ook lachend door het leven. Dat komt door zijn traptechniek. Die wordt alom bewonderd. De Engelse jeugdinternational schiet met links, officieel zijn chocoladebeen, bijna net zo makkelijk als met rechts.

Zijn vrije trappen zijn ook vermaard in Nederland. Baker schiet ze er zelf gewoon direct in, zoals eerder dit seizoen in de competitie tegen AZ, nu tegenstander in de eindstrijd. En kijk de goal in GelreDome tegen Go Ahead Eagles nog maar eens na. Heerlijke bal. En hoewel zijn vorm de laatste maanden tanend is, blijft de Brit ook dan goed voor een belangrijke assist. Daar staat de gewonnen derby tegen NEC model voor. Met Ricky van Wolfswinkel als afmaker.

Cupfinal
,,Het maakt niet uit wie de doelpunten maakt, als ze maar gemaakt worden", zegt Baker. ,,En soms loopt het voetbal nu eenmaal beter dan een andere keer. Maar met veertien goals (negen in de competitie, vijf in het bekertoernooi, LL) loopt het voor mij persoonlijk dit seizoen niet onaardig. Die rapportages krijg ik ook terug van Chelsea. Ik vind dat ik met mijn traptechniek ook van waarde moet zijn voor Vitesse. Vorig seizoen kwam ik tot vijf doelpunten. Dit seizoen is gewoon veel beter."

De kroon op het werk moet een zege in de Cupfinal worden. Baker is doordrongen van het historische besef van deze eindstrijd. ,,Vitesse kan voor het eerst in de clubgeschiedenis een prijs pakken", zegt hij. ,,Iedereen in de groep weet hoe belangrijk deze wedstrijd is. Voor de club. Voor de stad. Maar het is ook voor ons allemaal een big prize. We kunnen ons als team onderscheiden. Een finale is altijd groot. Daarop is deze wedstrijd geen uitzondering. Maar als eerste de beker winnen voor Vitesse is wel heel erg bijzonder."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: