7 augustus 2018 In de media

Broedermoord aan de Rijn

Voor sentiment is geen plaats. Ricky van Wolfswinkel is voor altijd een held van Vitesse. Maar in het shirt van FC Basel wil hij verder in de Europa League.
Het is een wreed lot. En dan niet alleen vanwege de uitschakeling in de Champions League. Om het seizoen van internationale allure te voorzien, moet FC Basel afrekenen met Vitesse. Ricky van Wolfswinkel keert daarmee terug op vertrouwde grond, GelreDome. De held is nu de vijand.

Van Wolfswinkel (29) treft de Arnhemse eredivisionist na de eliminatie door PAOK Saloniki op het kampioenenbal (verlies van 2-1 en 3-0). De Zwitserse topclub moet daardoor via een achterdeur de grenzen over. Vitesse is tegenstander in de derde voorronde van de Europa League. Dat is balen in Basel.

Voor de spits zelf telt de persoonlijke emotie niet. Of de Europese ambities in Gelderland. 'Rickygoal' koestert zijn oude werkgever, maar op het veld is het straks bittere ernst. Dan telt alleen zíjn winst.

,,Ik heb al vaker tegen een oude club van me gespeeld", zegt Van Wolfswinkel, genietend van een vrije dag in Basel. ,,Met FC Utrecht tegen Vitesse. En andersom. Dit is de loting geworden. Beetje vreemd en bizar, maar ook erg leuk. Ik kijk er naar uit om weer in Arnhem op het veld te staan."

Van Wolfswinkel wacht een warm onthaal in GelreDome. De twee goals tegen AZ in de bekerfinale van 2017 (2-0) hebben hem eeuwige roem bezorgd bij Vitesse. Hij is de verpersoonlijking van de enige grote prijs in de clubhistorie.

,,De band met Vitesse is heel warm", vertelt de spits, in Arnhem altijd betiteld als een superprof. ,,Bij Vitesse lopen vrienden rond. Ik heb heel veel contact met Maikel van der Werff. Dat is nu wel leuk. Maar topsport is wars van sentiment. Ik had met Basel liever tegenover Spartak Moskou gestaan (nu tegenstander in derde voorronde Champions League voor PAOK, LL). Alleen hebben wij gefaald. We hebben wel het een en ander recht te zetten."

AchteruitgangBasel moet daarvoor aan de bak. De Zwitserse club heeft niet meer de klasse van enkele jaren geleden. Ook in de Alpen worden de grootste talenten weggeplukt. Met deze zomer als toppers Tomas Vaclik (Sevilla), Michael Lang (Borussia Mönchengladbach) en Mohamed Elyounoussi (Southampton). Basel verkeert in een ombouwfase. De tweede plaats in de competitie van vorig jaar, op mijlen afstand van Young Boys, is een indicatie voor de achteruitgang. De kansloze missie tegen PAOK ook.

,,We hebben een roerige voorbereiding achter de rug", legt Van Wolfswinkel uit. ,,Alle onrust heeft zich vorige week vertaald in een breuk met de trainer (Raphaël Wicky, LL). We zijn onder de nieuwe coach Marcel Koller weer fris begonnen. Met nieuw elan. We hebben de kater van PAOK weggespoeld in de competitie met een zege op Grasshoppers (4-2, LL). Dat zorgt voor een goede sfeer."

Van Wolfswinkel heeft zijn kwaliteiten ook getoond. Het scoren is hij niet verleerd. Maar onder Koller vervult hij wel een nieuwe rol. Rickygoal komt vanaf de rechterflank. ,,Dat is even wennen", zegt hij. ,,De trainer nam me vrijdag apart. Ik heb nu een vrije rol op rechts. Ik moet juist veel in de spits komen."

Tegen Vitesse moet dat voor succes zorgen. ,,Basel is wel de favoriet, vind ik. Er is onvrede over de uitschakeling in de Champions League. Maar er heerst geen onrust. En om druk maken we ons niet druk. Die is er bij een club als Basel altijd."

Het is zodoende uiteindelijk vooral opletten in GelreDome, meent de spits. ,,Dat ik in de rust niet de verkeerde kleedkamer in loop. Ik denk dat ze daar donderdag bij Vitesse even niet op zitten te wachten."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: