6 mei 2021 In de media

Broja: ‘Niet elke kans is een goal, maar dat het efficiënter moet is duidelijk’

Armando Broja (19) maakte dit seizoen de stap vanuit Chelsea naar Vitesse. Voor het eerst voetballen in het buitenland, weg van de veilige Chelsea academie en gelijk aan de bak in het ‘grote werk’ in de Eredivisie. Wennen aan zelfstandig wonen en trainen en spelen op niveau. De jongeling maakt, net zoals zijn voorgangers Traoré en Mount, een goede ontwikkeling door in Arnhem, maar kent ook de kritiek op het efficiënt afwerken op goal. “Niet elke kans is een goal”, reageert Broja in de Gelderlander. “Soms is geluk nodig, soms missen we de ervaring als spits in grote wedstrijden. Dat we efficiënt moeten zijn, is helder. Maar daarvoor zit ik ook bij Vitesse. Om beter te worden. Om ervaring op te doen. Kijk ik puur naar mijn productie, dan ben ik niet ontevreden. Al wil ik uiteraard altijd meer.”

De Vitesse-spits beseft dat hij veel ontwikkelkansen heeft bij Vitesse, maar dat het niet allemaal vanzelf gaat. “Ik leer dit seizoen ontzettend veel. Ik scoorde in het jeugdvoetbal volop. Vorig jaar kwam ik tot dertig goals. Nu is de weerstand groter. Ik had even een dip. Met zes wedstrijden zonder doelpunt. Dat overkomt de beste spitsen ter wereld. Tegen Ajax in de bekerfinale voelde ik me al goed. Maar scoren, dat is alles. De treffer tegen PEC zorgde echt voor een ontlading. Ik ben spits. Een spits wordt altijd afgerekend op doelpunten. Dat weet ik nu al, bij het begin van mijn carrière.”

Een spits wordt beoordeeld op zijn goals. Leeftijd en uitgeleend zijn door Chelsea doet dan niet ter zaken, zo weet hij. “Uiteindelijk telt nu alleen het resultaat. Dit is het einde van het seizoen. In elke competitie zie je nu ware gevechten. Met miraculeuze ontknopingen. Bij ons ook. Het is zó spannend. Wij winnen van PEC en dat geeft ons een geweldige mentale opkikker.”

De negentienjarige ziet zijn toekomst uiteindelijk bij Chelsea al gaf eerder te kennen ook open te staan voor nóg een seizoen Vitesse, al wordt dat opnieuw een lastige klus voor technisch directeur Johannes Spors van Vitesse om hem in Arnhem te houden. “Ik heb veelvuldig contact met de club in Londen. In de zomer wordt duidelijk wat de toekomst brengt. Eerst hoop ik nog doelpunten toe te voegen aan dit seizoen. Dan ben ik echt tevreden.”

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: