26 augustus 2019 In de media

Bruns: “Spelen bij Vitesse zat er voor mij niet in”

Echt een succes is de transfer van Thomas Bruns naar Vitesse niet geworden. In het seizoen 2016/2017 was hij weliswaar basiskracht, maar het jaar daarna bleef de teller steken op slechts 106 speelminuten.
Via FC Groningen en nu PEC Zwolle wil hij zich in de Eredivisie weer in de kijker spelen. "Als je voor vier miljoen netto op de bank moet zitten, dan kun je daar eerder mee leven."

Ondanks het gebrek aan ritme zette John Stegeman de 27-jarige Bruns vorige week direct in de basis tegen zijn eigenlijke werkgever Vitesse. Het zegt veel over het vertrouwen dat de trainer, onder wie hij eerder furore maakte bij Heracles Almelo, in hem heeft. Tegen Vitesse speelde hij zestig minuten, zondag tegen Sparta Rotterdam (2-2) was het pijpje na zeventig minuten leeg. "Dus als het zo doorgaat, dan kan ik over vier weken een hele wedstrijd spelen", lacht hij tegenover FCUpdate.nl.

Stegeman verwacht van Bruns dat hij de ploeg bij de hand neemt. Dat probeerde hij tegen Sparta ook te doen, al helpt zijn fysiek nog even niet mee. "Ik ben nog niet fit genoeg voor negentig minuten, dus het is behelpen. Voor mij is het behelpen en bikkelen. Als ik straks negentig minuten kan volmaken, dan kan ik ook meer brengen dan dat ik nu doe."

Bruns weet dat er veel van hem verwacht wordt. "We hebben een jonge groep, vandaag was ik de oudste omdat Etienne (Reijnen, red.) er niet was. Dan probeer je toch sturing te nemen en je best te doen. Ik wilde me tegen Sparta graag laten zien, ook zeker aan het publiek. Dan geef je gas, maar ik denk dat ik de eerste helft iets teveel gas gegeven heb. Dat had ik wat beter moeten verdelen, maar week bij week komen we verder", blijft hij optimistisch.

Uitzichtloze Vitesse-situatie

Bruns weet dat hij bij Vitesse weinig meer zal spelen als Leonid Slutsky onder contract staat. Ook dit seizoen lag er een bijrol in het verschiet, waardoor hij met een huurperiode aan PEC eieren voor zijn geld koos. "Natuurlijk wil je spelen bij de club waar je onder contract staat, maar dat zat er voor mij niet in", weet Bruns. "Vorig jaar niet en nu niet, dus ik ben heel blij dat ik hier ben. Ik heb hierna nog een jaar contract bij Vitesse en heb nog geen idee wat er na dit seizoen gaat gebeuren. Dat ligt er ook aan welke spelers weg gaan en wie er blijven en wie de trainers zijn. In mijn ogen had ik kunnen spelen bij Vitesse, maar de trainers zagen dat anders. Daar heb je mee te leven."

PEC Zwolle bood dus uitkomst, al had hij genoeg andere aanbiedingen op tafel liggen."Er waren meerdere opties, ook in het buitenland voor zowel huur als koop. Ik had een goed gevoel bij PEC en vooral met de trainer. Ik wil lekker voetballen hier en heb bewust voor 'voetbal' gekozen en werk met een trainer die mij goed kent. Ik wil hier vertrouwen opdoen en lekker spelen." Als de middenvelder iets niet wil, is het bankzitten. "Als je ergens voor vier miljoen netto op de bank zit, dan kun je daar eerder mee leven", zegt hij lachend.

De matige start
Dat PEC Zwolle na vier duels op één punt staat en daarmee gedeeld hekkensluiter is, vindt Bruns niet veel zeggen. "Als je in de loop van het seizoen verliest bij Vitesse en Utrecht, dan hoor je niemand erover. Het is alleen klote dat het de eerste drie zijn die je verliest. Nu komen er weer twee wedstrijden waarin we gas moeten geven en punten kunnen pakken", doelt hij op de duels met FC Emmen en RKC Waalwijk.

Al sinds 2011 maakt de middenvelder deel uit van het circus Eredivisie. De voormalig smaakmaker van provinciegenoot Heracles Almelo weet als geen ander dat PEC het hoofd ondanks de naderende hittegolf koel moet houden. "Geen paniek en geen stress nu", drukt hij PEC op het hart. "Ik denk dat we in het linkerrijtje moeten kunnen eindigen. Als dat lukt, dan ben ik tevreden."

FcUpdate / Foto’s SV

Hoofdsponsor: