19 oktober 2010 In de media

Brussel onderzoekt staatssteun aan clubs

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de handel en wandel rond de betaald voetbalclubs Vitesse, NAC en MVV.

In de komende tijd zal door ‘Europa’ nauwkeurig bekeken worden of deze clubs, die nog niet zo lang geleden in grote financiële nood verkeerden, ongeoorloofde staatssteun hebben ontvangen van de betrokken gemeenten.

De verantwoordelijke ambtenaren zullen de werkwijze van de overheden onder de loep nemen, om te kijken of er fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van gelden aan de genoemde profclubs. De Europese Commissie onderneemt nu deze stappen omdat er de voorbije maanden klachten zijn binnengekomen.

Volgens de Europese regels moet een gemeente die een stadion bezit dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal. Vaak is hier echter geen sprake van, wat automatisch betekent dat de desbetreffende club geen financieel voordeel van het gebruik van het stadion mag hebben. Dat houdt in dat de huur minstens gelijk moet zijn aan de financiële lasten die de gemeente door de aankoop heeft.

Als uit het vooronderzoek blijkt dat de klachten gegrond zijn, zal er een vervolgonderzoek komen, dat kan uitmonden in sancties (terugvorderen van door gemeente verstrekte geld) tegen de gemeenten en de betrokken clubs, die op dit moment in redelijk rustig vaarwater verkeren. Nieuwe financiële problemen zouden echter de doodsteek kunnen betekenen. Willem II kreeg van de gemeente een subsidie verstrekt van 1,2 miljoen euro.

Terugbetaling moet binnen vijf jaar gebeuren en de Tilburgse club moet meewerken aan maatschappelijke activiteiten. Vitesse werd eveneens geholpen door steun vanuit de gemeente Arnhem. Niet veel later werd de Georgische miljonair Merab Jordania eigenaar van de Arnhemse club.

Bij MVV kocht de gemeente enkele maanden geleden stadion De Geusselt aan voor een bedrag van 1,8 miljoen euro en behoedde de club daarmee voor een faillissement. De nieuwe top van de Limburgse eerstedivisionist zegt zich geen zorgen te maken over het onderzoek van de Europese Commissie.


Onduidelijkheid over onderzoek naar Vitesse

is onduide­lijkheid ontstaan of de Europese Commissie onderzoekt of de ge­meente Arnhem ongeoorloofde steun heeft gegeven aan voetbal­club Vitesse. Een woordvoerder van EU- commissaris Joaquin Al­munia (Concurrentie) heeft tegen het ANP bevestigd dat een vooron­derzoek is gestart. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de ge­meente Arnhem zeggen dat daar geen sprake van is. Zowel Binnen­landse Zaken als de gemeente Arn­hem heeft contact opgenomen met contacten bij de Europese Commissie. Deze verzekeren Arn­hem en het ministerie dat er geen sprake van een onderzoek is.

Desondanks houdt het ANP voet bij stuk. Het persbureau heeft van bronnen uit Brussel bevestigd ge­kregen dat wel degelijk een vooron­derzoek is gestart naar de gang van zaken bij Vitesse, Willem II en MVV. Een woordvoerder van Vi­tesse zegt dat de club niets heeft vernomen van een eventueel on­derzoek. De club kan daarom in­houdelijk niet reageren.

Volgens het ANP gaat de commis­sie onderzoeken of de drie Neder­landse clubs ongeoorloofde steun hebben ontvangen van de gemeen­ten Arnhem, Tilburg en Maas­tricht.
Er zijn daarover de afgelo­pen maanden klachten binnenge­komen. Als die klachten gegrond blijken te zijn, komt er een vervolg­onderzoek. Dat zou kunnen lei­den tot sancties voor de gemeen­ten en de clubs. Volgens de Euro­pese regels moet een gemeente die een stadion in bezit heeft, dit ge­bruiken voor meer dan alleen voet­bal. Vaak gebeurt dat echter niet en dan zou een club geen finan­cieel voordeel mogen hebben van het gebruik van het stadion.

De drie clubs hebben in de ogen van Brussel financiële steun gekre­gen van de gemeente. Vitesse werd geholpen door de gemeente Arnhem, maar is inmiddels in han­den van de Georgische miljonair Merab Zjordania. Arnhem had het ministerie eerder al laten weten dat uit eigen onderzoek is gecon­stateerd dat geen sprake is geweest van ongeoorloofde overheids­steun, maar van een schuldsane­ring van 11,6 miljoen euro. Zonder sanering zou Vitesse failliet zijn ge­gaan en zou de gemeente niets van haar geld hebben terug gezien. Willem II heeft van Tilburg een subsidie gekregen. De gemeente Maastricht heeft stadion De Geus­selt onlangs gekocht om MVV uit de financiële problemen te halen.

De Telegraaf 19-09-10/De Gelderlander 20-09-10

Hoofdsponsor: