20 mei 2019 In de media

Buijs en Slutsky zien slechte situatie voor Nederland: ‘Bijna een apart toernooi’

FC Groningen-trainer Danny Buijs en collega Leonid Slutskiy van Vitesse vinden dat de KNVB nog eens kritisch naar de opzet van de play-offs om Europees voetbal moet kijken. Het drukke schema is een nadeel voor het team dat uiteindelijk de Europa League in mag, stellen zij.
"Ik zou een halve finale over twee wedstrijden doen, uit en thuis, maar één finale spelen", adviseert Buijs in gesprek met De Telegraaf. "Bijvoorbeeld in De Kuip, net als in de beker. Dan heb je ook een duel met een entourage waar je u tegen zegt. Nu loop je het risico dat het bij een finale over twee duels na één duel al min of meer beslist kan zijn, met veel lege stoeltjes tot gevolg."

"Je kunt er bij een finale ook een weekendwedstrijd overdag van maken, wat voor gezinnen aantrekkelijker is dan een doordeweeks duel om 20.45 uur", vervolgt de Groningen-trainer, die erop wijst dat de club die de play-offs wint als laatste het seizoen eindigt, maar in juli als eerste weer aan de bak moet om punten voor de UEFA-ranking te verdienen voor Nederland. Dat ging de laatste jaren al vaak mis.

Ook Slutskiy klaagt over het loodzware schema. "We moeten met deze play-offs en drie Europese voorrondes tien wedstrijden spelen om in de groepsfase van de Europa League te komen. Dat is bijna een apart toernooi. Ik weet niet wat de statistieken precies zijn, maar ik denk dat de groepsfase halen voor elke Nederlandse club erg moeilijk is, welke club de play-offs ook wint."

FC Utrecht was tot dusver de enige club die zich via de play-offs wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Dat deden de Domstedelingen in 2010.

Voetbalprimeur / foto’s SV

Hoofdsponsor: