24 augustus 2021 In de media

Burgemeester Marcouch tevreden over Vitesse-supporters

Burgemeester Marcouch van Arnhem is tevreden over hoe de Vitesse-supporters zich gedragen in het voetbalstadion GelreDome. Vandaag overlegt hij en zijn collega’s over het stadionverloop met minister Hugo de Jonge, die gisteren desondanks verdere maatregelen aankondigde.

“Het is zondag goed gegaan”, zegt een woordvoerder van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch tegen De Gelderlander. Die mening deelt ook het Veiligheidsberaad, bestaande uit 25 burgemeesters van de grootste steden. “Het aantal supporters dat opstaat en springt, is klein ten opzichte van het geheel”, zegt de woordvoerder van de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls.

Blijven zitten voorkomt verdere beperkingen

Voetbalclubs mogen op dit moment een bezettingsgraad twee derde van de totale capaciteit in het stadion hebben, mits iedereen volledig gevaccineerd of in het bezit is van een negatieve Test voor Toegang-test. Supporters moeten conform de coronavoorschriften op hun stoel blijven zitten en mogen ze niet bij elkaar gaan staan.
Minister De Jonge vindt het in sommige vakken echter nog te druk. “Dat hossen op een kluitje moet afgelopen zijn”, zo deelde de minister voor camera’s van de diverse nieuwsprogramma’s. Daarom moeten pure staantribunes dicht, ook moeten seizoenkaarthouders beter verspreid worden in de stadions die een gedeelte van hun tribunes afsloten en supporters bij elkaar plaatsten. Dat is bij Vitesse niet het geval. In GelreDome wordt de volledige capaciteit van het stadion gebruikt en zitten supporters gespreid. Daar wordt met de kaartverkoop rekening mee gehouden.

Vandaag overleggen kabinet, burgemeesters, voetbalbond KNVB en profclubs over de maatregelen en de handhaving in de stadions. “Het Veiligheidsberaad ziet dat clubs en gemeenten over het algemeen veel inspanningen doen om de maatregelen te volgen”, zegt de woordvoerder van Bruls.

‘Bij Vitesse doen ze echt hun best’

Volgens Marcouch en Bruls houden de meeste supporters zich keurig aan alle regels. ,,En het is vooral aan de clubs  ervoor  te zorgen dat het goed blijft gaan”, zegt de woordvoerder van Marcouch. ,,Bij Vitesse doen ze daar ook echt hun best voor. En als het niet goed gaat, hebben we het erover.”

Minister De Jonge staat onder druk van de actievoerders en lobbyisten vanuit de evenementensector. Zij ervaren een ongelijkheid ten opzichte van het betaalde voetbal. Zij gaan hierbij voorbij aan het feit dat supporters geplaceerd zitten en altijd in de buitenlucht verkeren. Bovendien wees wetenschappelijk onderzoek in de stadions van Feyenoord en PSV uit dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd onder regime van volledige vaccinatie of negatieve Test voor Toegang, nauwelijks tot besmettingen leidt. Bovendien zou een terugschaling de voetbalclubs ernstig schaden en de evenementensector op geen enkele wijze helpen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: