4 juli 2012 In de media

Cabaret met Fred en Ted

Het is zondagochtend en er staat een heuse file op weg naar het trainingsveld van Vitesse. Een kilometers lang lint van auto’s, waaruit armen bungelen met aan het uiteinde vaak een sigaret.
Het was opnieuw een turbulente zomerstop in Arnhem, waarin weer wat clubmensen het pand werden uitgeveegd en bijvoorbeeld een vroegere nachtclubeigenaar uit Duitsland kwam als nieuwe directeur. Ene Erwin Kasakowski. Maar ondanks alles zijn weer bijna vierduizend fans op weg naar Papendal. Nieuwe spelers zijn er nog niet, maar wel een nieuwe trainer.

Fred Rutten staat ook ergens in de file en komt dus te laat op zijn eerste werkdag. Een kwartier later dan gepland stapt hij onder een voorzichtig applaus het trainingsveld op. Hij krijgt het voordeel van de twijfel, leert een steekproef onder de toeschouwers. Al overheerst rond het veld ook nog de teleurstelling over het vreemde vertrek van John van den Brom. Daar heeft Rutten geen boodschap aan. Hij belde zijn voorganger ook niet om even te vragen wat er allemaal is gebeurd. De Wijchenaar trekt zijn eigen plan.

Assistent Stanley Menzo bekent na afloop dat hij wel in was voor een partijtje, maar dat zijn nieuwe baas daar niet aan wilde. En zo zal iedereen bij Vitesse moeten wennen aan de controlfreak Rutten, een tegenpool van zijn voorganger. Tegen perschef Ester Bal beklaagt hij zich over de journalisten die zich aan de rand van het veld hebben verzameld. Veel fans hebben halverwege de saaie training genoeg gezien en gaan naar huis. De mensen die overblijven jagen op handtekeningen (kinderen) of quotes (journalisten). Het is allemaal behoorlijk chaotisch.

En daar staat Piet Velthuizen. De keeper ziet het wel zitten in Rutten. ‘Een goeie trainer. Met hem kunnen we komend seizoen naar de topvier.’ Tegelijkertijd mist hij Van den Brom. ‘Want hij was voor mij toch een tweede vader.’

Ted van Leeuwen schuilt in een dug-out. Zijn twee collega-directeuren Marie-José Helle en Paul van der Kraan zijn al van het toneel verdwenen. Hij, de technische baas, zou de volgende zijn. Van Leeuwen laat alles weer eens van zich afglijden. ‘Iedereen schrijft en roept maar raak. Ikzelf heb dat gevoel intern nooit gekregen. En als het wél waar is, dan lig ik daar geen moment wakker van.’

Ester Bal komt mededelen dat de trainer zometeen een kleine persconferentie zal geven op de grasmat. Een minuut later is het plan weer anders, doordat Rutten daar blijkbaar toch geen zin in heeft. Hij loopt naar een partytentje aan de rand van het veld. Daar zal hij nog wat vragen beantwoorden. Nogal een knullige presentatie voor de man die Vitesse volgend jaar de eerste landstitel moet bezorgen. ‘Dat is de ambitie, maar met dit team nog geen reële eis! vindt Rutten. ‘Maar ik geloof wel in het project dat hier is ingezet.

Een dag of drie na het vertrek van John werd ik voor het eerst benaderd door Vitesse. Maar ik zag het niet meteen zitten. Later ben ik toch steeds enthousiaster geraakt. Ik heb de eigenaar beloftes gedaan en hij mij ook.’ Welke? ‘Daar spreken wij niet over.’ Het is dus allemaal weer erg vaag en voorzichtig.

En even later, nog maar een paar uur onderweg op zijn eerste werkdag, is Rutten ook alweer getergd. Een serie vragen van de verslaggever van het AD, met als onderwerp Vlado Lemic, Stan Valckx en Kees Ploegsma, valt totaal verkeerd. ‘Wat moet ik met al die interpretaties van jou?! verzucht de trainer. Hij blijft nog even staan en dan, na tien minuutjes, is het persmoment plotseling voorbij. Rutten draait zich midden in een antwoord om en beent weg. ‘Ik moet lunchen.’

Ester Bal kijkt verontschuldigend naar de vier verbaasde journalisten die nog tal van vragen hadden en spurt dan toch maar achter de coach aan. Dan meldt Van Leeuwen zich nog even. Hij maakt de situatie er niet overzichtelijker op. Gevraagd naar de aanwezigheid van zijn veronderstelde opvolger Valckx bij de gesprekken met Rutten, zegt hij: ‘Ach, joh, Stan zat daar gewoon bij als adviseur van Fred.’ Vreemd, want volgens Rutten is daar juist geen sprake van en schoof Valckx alleen aan op het terras ‘omdat je met hem goed een biertje kunt drinken! Van Leeuwen haalt zijn schouders op. ‘Oh, dan niet. Ook goed.’

Voetbal International magazine week 27

Hoofdsponsor: