6 augustus 2010 In de media

Caldirola houdt van Nederlands voetbal

Huurling van Internazionale hekelt de defensieve benadering van het spelletje in Italië. Hij was als kind voor Milan, maar ging naar Inter. Hij is jeugdinternational van Ita­lië, maar houdt van Neder­lands voetbal. Over de voor­keuren van Luca Caldirola.

In het najaar van 2000 troffen Vitesse en Internazionale el­kaar in de UEFA Cup. Op de 0-0 in Milaan volgde een 1-1 in Gelredome. „ Ja, dat herinner ik me nog wel”, lacht de 19-jarige Lu­ca Caldirola, die dit seizoen door Vitesse is gehuurd van Inter. „ Da­rio Simic maakte vlak voor tijd de gelijkmaker, waardoor Inter verder ging.” Caldirola was destijds negen jaar. En supporter van AC Milan. „Mijn hele familie is Milanisti”, zegt de linksbenige verdediger. „Ik was dus ook Milanisti. Mijn vader was helemaal gek van Franco Baresi. In die tijd speelden Marco van Bas­ten, Ruud Gullit en Frank Rijk­aard bij Milan, later Oliver Bier­hoff. Milan was ook mijn club.”

Hij ging al op zijn zevende naar een profclub. Niet naar zijn gelief­de rood-zwart, maar uitgerekend naar het blauw-zwarte bolwerk van de stad. Naar Inter, de grote concurrent. „Dat was geen pro­bleem voor mijn familie”, zegt Cal­dirola in vloeiend Engels. „Ieder­een was blij dat ik bij zo’n grote club ging voetballen. Inmiddels mogen mijn familieleden Inter. Ik ben Interisti geworden. En meer mensen die bij beide clubs hebben gezeten, zeggen dat Inter een mooiere club is dan Milan. In het tweede van Inter speelde ik met veel jongens samen die bij Milan hadden gespeeld. Ze zeiden ook dat Inter groter is. Ik weet niet pre­cies waar het verschil in zit. Maar Inter is fantastisch.”

Toch sierden posters van een Mi­lan- speler zijn jongenskamer. Ales­sandro Nesta, de stoere mandek­ker die in 2006 de wereldbeker ver­overde met Italië. „ Zoals hij speel­de bij Lazio Roma en in zijn eerste periode bij Milan”, stelt Caldirola met bewondering in zijn stem. „Ik wil zijn zoals die Nesta. Ik lijk ook wel een beetje op hem.”

De nieuweling van Vitesse leerde bij Inter niet alleen verdedigen. Tij­dens de oefencampagne viel op dat Caldirola ook zijn rechterbeen gebruikt, wanneer dat wenselijk is voor een snellere opbouw. „Bij In­ter hadden we trainingen waarbij we alleen met ons slechte been mochten spelen”, zegt de jeugdin­ternational. „De trainingen zijn er vooral gericht op het verdedigen.In Nederland leer je met de bal te spelen. Ik houd van de manier waarop jullie in Nederland voetbal­len. In Italië is de defensie belang­rijker dan de aanval. Ik houd niet van die manier van denken.”

Toch won zijn club Inter in mei met defensief voetbal de Cham­pions League. „Hoeveel Italianen stonden er in het veld?”, countert Caldirola, die dit seizoen in de ere­divisie ook tot offensieve daden hoopt te komen. „ Als het kan, wil ik opkomen.”
En daarna? Terug naar FC Interna­zionale Milano, waar hij tot medio 2012 onder contract staat? „ Dat weet ik niet. Nu telt voor mij al­leen Vitesse. Voor jonge spelers is dit een fantastische club.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: