8 mei 2012 In de media

Camera’s en extra politieagenten bij Gelderse derby

De gemeente Nijmegen en de politie nemen extra veiligheidsmaatregelen om rellen rond de wedstrijd NEC-Vi­tesse te voorkomen. De Gelderse ri­valen treffen elkaar donderdag in Nijmegen en zondag in Arnhem in de play-offs voor een Europees ticket.
In de bossen rondom het Goffert­stadion worden op strategische plekken zes beveiligingscamera’s opgehangen. Het is de eerste keer dat rond een wedstrijd van NEC dergelijke camera’s worden opge­hangen.

Ook zal het hekwerk rondom de aan- en afvoerroutes van de bus­sen met Vitesse- supporters wor­den verstevigd. Door borden met de tekst ‘ Verboden toegang voor onbevoegden’ te plaatsen wil de politie ervoor zorgen dat ze sneller op kan treden. Bovendien worden in vergelijking met eerdere Gelder­se derby’s meer agenten ingezet.

Na afloop van de laatste editie van NEC–Vitesse in Nijmegen, op 16 oktober vorig jaar, waren er hevige rellen. Supporters van de Nijmeeg­se club keerden zich in hun frustra­tie na de nederlaag (0-1) tegen de politie, in een poging de suppor­tersbussen van de bezoekers te be­reiken. De NEC-fans hadden zich verscholen in de bossen nabij het stadion. Diverse relschoppers wer­den opgepakt en bestraft.

Zowel de clubs zelf als de suppor­tersverenigingen hameren er sinds­dien op dat de derby óp het veld moet worden uitgevochten en niet erbuiten. Vitesse gaat de fans via de website oproepen tot kalmte en ook de Supportersvereniging Vites­se zal die boodschap uitdragen, zegt voorzitter Stef ten Thij.

NEC is ervan overtuigd dat het donderdag niet uit de hand loopt. „ Iedereen heeft kunnen zien dat dergelijk gedrag niet onbestraft blijft. Bovendien hebben we ge­leerd van de vorige keer”, zegt alge­meen directeur Jacco Swart.

Gelderlander

Hoofdsponsor: