16 oktober 2011 In de media

Chanturia beslist rood gekleurde Gelderse derby

Vitesse drukte in een door rode kaarten ontsierde derby rivaal NEC dieper in de zorgen. Een van de weinige oprispingen was voldoende voor de zege in Nijmegen (0-1).

Vitesse beperkte zich in De Goffert voornamelijk tot verdedigen. De Arnhemse club deed dat niet geheel overtuigend aangezien NEC voldoende kansen kreeg op een doelpunt. Maar waar onder anderen Melvin Platje en Généro Zeefuik verzuimden, sloeg Vitesse na ruim een half uur bij de eerste de beste Arnhemse kans direct toe. Giorgi Chanturia werkte met links de bal fraai achter NEC-doelman Gábor Babos.

De tweede helft gaf eenzelfde beeld, met het verschil dat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer steeds vaker moest ingrijpen bij onvriendelijkheden. De dubbele rode kaart in de 57ste minuut was daarvan een dieptepunt. Chanturia (Vitesse) en Kevin Conboy (NEC) vlogen elkaar in de haren en moesten dat bekopen met een vroegtijdige gang naar de kleedkamer.

Na de dubbele uitsluiting kwamen de gemoederen wat meer tot bedaren. Totdat scheidsrechter Wiedemeijer in een actie van Stanley Aborah op Ryan Koolwijk aanleiding zag voor een derde rode kaart. Het vertrek van de Vitesse-debutant, die al vroeg in de eerste helft de geblesseerde Julian Jenner, bood NEC meer hoop op een gelijkmaker. Maar het bleek bij goede bedoelingen. Piet Velthuizen hield zijn doel schoon.

Voor NEC betekende dat de vijfde nederlaag op rij, terwijl Vitesse dankzij de overwinning Ajax passeerde op de ranglijst.