5 december 2012 In de media

Chelsea-huurling Van Aanholt grijpt tweede kans in Arnhem

Niet alleen Vitesse, ook Patrick van Aanholt (22) maakt een stormachtige ontwikkeling door. Was de Chelsea-huurling vorig seizoen nog bankzitter, nu is hij een van de uitblinkers bij de zo sterk presterende ploeg uit Arnhem.
Het talent lost eindelijk zijn belofte in. ‘Dit moet het jaar van mijn definitieve doorbraak.’

Zijn appartement heeft hij in amper een dag leeggehaald, de post moeten ze hem maar nasturen. Patrick van Aanholt weet in de zomer van 2012 niet hoe snel hij Arnhem moet verlaten. Voor het eerst in zijn leven hunkert hij naar het roerige London. Op de korte lijnvlucht tussen Schiphol en Heathrow overdenkt hij nog één keer de voorbije maanden.

‘Eigenlijk is alles verkeerd gegaan’, mompelt hij vlak voordat het vliegtuig in de wolken verdwijnt. De teleurstelling was groot. Van Aanholt is een half jaar eerder door zijn werkgever Chelsea verhuurd aan Vitesse. In Arnhem zal hij niet alleen speelminuten krijgen, ook is er de kans zichzelf te presenteren aan het Nederlandse publiek. Stiekem heeft hij zelfs nog even aan het Nederlands elftal gedacht.

Van Aanholt zucht en tuurt over de skyline van Londen. De Big Ben, de Tower Bridge. In elk geval een stuk indrukwekkender dan de reservebank van Vitesse. Morgen moet hij bij Chelsea gaan uitleggen dat hij nauwelijks heeft gespeeld en dat zijn terugkeer in Nederland is uitgelopen op een debacle. De speelminuten zijn uitgebleven, zijn ontwikkeling gestokt. Inderdaad, alles is misgegaan.

Terwijl het vliegtuig met een flinke smak kennismaakt met het Engelse vaste land. zucht Van Aanholt diep. Alleen het groepje Nederlanders achter in hel vliegtuig horen hem mopperen. ‘Ik ben er klaar mee. Klaar met Nederland.’

We zijn vijf maanden verder. Vlak voor het Van der Valk Hotel op sportcomplex Papendal stopt een snelle bolide met een Engels kenteken. Van Aanholt stapt uit en maakt fluitend zijn entree in de hotellobby. Hij laat trots een reclame voor een huidverzorgingsmerk zien. Op zijn telefoon zien we een filmpje met Van Aanholt in de hoofdrol. Hij zit daarin aan een tafel en speelt een potje kwartet met een paar teamgenoten. De verdediger moet zelf het hardst lachen om zijn eigen acteerprestaties. Het is een gezichtsuitdrukking die ze in Arnhem nauwelijks kennen. ‘Vorig jaar keek ik alleen maar boos, nu straal ik weer nel als vroeger’, klinkt het bevestigend. ‘Er is in een paar maanden tijd veel gebeurd. Vorig jaar zat alles tegen, nu ben ik weer mezelf. .’Als voetballer en als mens ben ik veranderd. Of beter nog: ik ben gegroeid. Dit is de echte Patrick van Aanholt.’

Valse beloftes
Om het groeiproces van de verdediger te kunnen begrijpen, moeten we vijf jaar terug in de lijd. Op 3 juli 2007 opent het Brabants Dagblad met de kop: ‘Patrick gaat voetballen in Londen, pa koken! Het artikel gaat over Patrick van Aanholt, een zestienjarige voetballer die PSV verruilt voor Chelsea. Het grootste talent uit de Eindhovense jeugdopleiding heeft de complete Europese top achter zich aanzitten, maar kiest uiteindelijk voor Londen. Het is in die tijd landelijk nieuws.

Waar tegenwoordig elke bovengemiddelde tiener een leger aan internationale scouts achter zich aan heeft zitten, is de transfer van Van Aanholt nog redelijk uniek. Wat vooral bijblijft uit die periode is de kritiek op hem en zijn ouders. De familie Van Aanholt zou zich hebben laten leiden door het grote geld. De tiener zelf blijft koel onder alle aandacht en richt zich op zijn sportieve toekomst.

Amper achttien jaar is Van Aanholt als hij zijn debuut maakt in het eerste elflal van de miljoenenclub. Na een glansrijk debuut in de Premier League volgt zelfs een optreden in de Champions League. Een droomcarrière lijkt in de maak. Opmerkelijk genoeg wordt het vervolgens stil rondom het groeibriljantje. Van Aanholt kan de concurrentiestrijd met international Ashley Cole niet winnen en wordt vier keer verhuurd. Na een weinig succesvolle periode bij Wigan Athletic is daar opeens Vitesse.

In zijn geboorteland zal Van Aanholt speelminuten krijgen en definitief kunnen doorgroeien naar het niveau van de Premier League. Het in London bedachte masterplan is ambitieus maar blijkt bij aankomst in Gelderland een wassen neus. ‘Waar moet ik beginnen?; vraagt Van Aanholt zich hardop af. ‘Het leek de ideale stap. Terug in Nederland, dicht bij mijn familie. Toch ging het al snel verkeerd. Op basis van de gesprekken met Vitesse hadden mijn zaakwaarnemer en ik het idee dal ik veel aan spelen zou toekomen. Eenmaal in Arnhem aangekomen kwam ik op de bank terecht. Dat vond ik niet eerlijk en dus gooide ik er met de pet naar. Heel stom natuurlijk, maar ik was boos. Ik trainde niet hard genoeg en dat maakte mijn situatie alleen maar lastiger. Afgelopen zomer, toen ik op vakantie ging. besefte ik pas dal ik het zelf verkloot had. Natuurlijk was de club naar mij toe te opportunistisch geweest, maar ik had hel ook zelf laten liggen.’

Van Aanholt keert na zijn vakantie terug bij Chelsea. Hij heeft, zeker na zijn matige halfjaar in Nederland, geen uitzicht op een basisplaats en wordt dus opnieuw verhuurd. De Bosschenaar hoopt op Spanje, maar Italië is ook prima. Toch is er geen enkele club uit Zuid-Europa met interesse. Een half jaar bankzitten in de Eredivisie is blijkbaar niet goed voor zijn status.

De enige club die echt concreet wordt, is nota bene Vitesse. Van Aanholt: ‘Dat zag ik niet aankomen. Na een slechte periode had ik Arnhem uit mijn hoofd gezet. Ik heb destijds gezegd: Als deze trainer blijft, dan heb ik mijn laatste wedstrijd voor Vitesse gespeeld. Ik had persoonlijk niks tegen John van den Brom. maar hij zag het duidelijk niet in mij zitten. Eigenlijk wilde ik helemaal niet terugkeren. Mijn eerste periode bij Vitesse was een verloren half jaar. Toch was ik wel benieuwd naar Fred Rutten. Toen ik in de jeugd van PSV speelde, was hij hoofdtrainer en had ik goede dingen over hem gehoord. Uiteindelijk heb ik ja gezegd. Ik was uil op revanche. Ik wilde laten zien wal ik waard was.’

Groei
De verdediger begint uitgebreid te vertellen over wat hijzelf ‘een tweede kans’ noemt. Het is bijna fascinerend hoe hij in een half jaar tijd is opgebloeid. Hij heeft onder trainer Fred Rutten een basisplaats veroverd en heeft zelfs een belangrijk aandeel in hel huidige succes van Vitesse. Toch is de grootste overwinning dat hij met kritiek kan omgaan. Aangezien hij al op jonge leeftijd het stempel megatalent opgedrukt heeft gekregen, liggen al zijn prestaties onder een enorm vergrootglas.

Zeker vorig jaar, toen hij zijn wedstrijden voornamelijk bij de beloften speelde, had iedereen wel wat te klagen. Van Aanholt werd er naar eigen zeggen knettergek van. Hij wilde zijn voeten laten spreken, maar was veroordeeld tot de reservebank. Juist die periode heeft hem gesterkt. Van Aanholt: ‘Het is heel gek, maar ik voel dat ik steeds volwassener word. Ik ben nu eenmaal profvoetballer en iedereen heeft een mening over me. Als ik nu op internet een negatief stuk lees, dan haal ik mijn schouders op. Dat lukte me vorig jaar niet. Ik heb veel over me heen gekregen. Daar zat het talent van Chelsea, eenzaam op de bank van Vitesse.

Ik werd gek van alle kritiek en heb ook domme dingen gedaan. Door al het gezeur heb ik de uitwedstrijd met VVV-Venlo overgeslagen. Ik zat niet bij de selectie en had op eigen gelegenheid naar Venlo moeten rijden. Dat heb ik niet gedaan. Daar ben ik uiteraard voor gestraft. Ik wilde gewoon spelen, ik was klaar met de bank én de kritiek. Mijn familie en vrienden hebben op me ingepraat en zeiden dat ik het voor mezelf deed. Elke keer als ik dat hoorde voelde ik me goed.

Vervolgens reed ik met mijn auto naar Papendal en voelde ik me weer klote. Daar heb ik veel over nagedacht. Kritiek hoort bij het vak van profvoetballer. Dat zal ook altijd wel zo blijven. Nu ik een basisplaats heb is het allemaal een stuk eenvoudiger. Wel ben ik veranderd. .’Als de trainer voor iemand anders zou kiezen, zou ik niet meer opstandig worden. Dan zou ik er alles aan doen om hem te overtuigen. Ik ben 22 jaar, maar eigenlijk begin ik nu pas aan mijn eerste volledige seizoen als profvoetballer. Het is niet gek dat ik nog het een en ander moet leren.’

Van Aanholt heeft een basisplaats onder trainer Fred Rutten. Deels is dat te danken aan de transfer van concurrent Alexander Büttner naar Manchester United, anderzijds heeft de Bosschenaar zelf een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Hij oogt veel fysieker dan vorig jaar en bovendien is hij verdedigend gegroeid. De werkweigeraar van weleer is tegenwoordig een waar trainingsbeest. ‘Toen ik terugkwam in Arnhem heb ik een goed gesprek met de trainer gehad. Hij kon me geen basisplek garanderen, maar gaf me wel een eerlijke kans.

Bovendien kreeg ik een apart trainingsschema met extra krachttraining. Volgens de trainer moest ik daar winst gaan boeken. Twee keer in de week zit ik in het krachthonk en ik merk nu al dat het zich uitbetaalt. Ik laat me veel minder snel afbluffen. Mijn rol binnen Vitesse ligt me wel. Theo Janssen zakt vaak in, waardoor ik door kan stomen naar voren. Ik ben aanvallend belangrijk voor het elftal en zorg ervoor dat de rechtsbuiten van de tegenstander achter mij aan moet lopen. Toch moet ik de grootste winst in verdedigend opzicht zien te boeken.

De trainer praat veel op me in en ik train veel op een- tegen-een situaties. Ik moet slimmer worden en zo nu en dan wat minder dromen. Hel gaat aardig, maar tegen PSV had ik toch weer zo’n momentje tegen Dries Mertens. Voor een verdediger kan ik prima aanvallen, nu moet het verdedigend nog beter. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik nog bij Vitesse speel en niet bij Chelsea’.

Van Aanholt kijkt zelfs een beetje verontwaardigd als we de vraag stellen waar hij in de toekomst hoopt te spelen. Het tegenvallende seizoen in Arnhem heeft niets veranderd aan zijn grenzeloze ambities. Hij heefl in Engeland nog een contract tot medio 2015 en droomt van een basisplaats bij Chelsea. ‘Ik ben nog niet uitgeleerd.’

Van Aanholt weet dat de Engelse scouts hem nauwlettend in de gaten houden en pingt intussen wat met teamgenoten als Ashley Cole en Daniël Sturridge. Hij krijgt nuttige adviezen en voelt zich nog altijd een van de jongens. Maar hoe reëel is die wens eigenlijk? Chelsea heeft genoeg geld in kas om absolute topspelers aan te trekken. Bovendien lopen er in Europa nog tienlallen huurlingen zoals Van Aanholt rond.

Toch blijft de Bosschenaar positief. ‘Je moet geluk hebben. Er moet net op dat moment ruimte zijn op jouw positie én de trainer moet het in je zien zitten. Het niveau kan ik aan. Ik heb toch ook op achttienjarige leeftijd mijn debuut gemaakt? Dat zag destijds ook niemand aankomen. Ik weet waar ik het voor doe. Nog geregeld denk ik terug aan mijn debuut tegen Portsmoulh. Na zeventig minuten moest ik me klaar gaan maken. Het enige wat ik uit kon brengen was wow. Het ging echt gebeuren, Patje in de Premier League. Dat wil ik opnieuw meemaken, maar dan een heel seizoen. In mijn dromen hoor ik soms nog de Champions League-tune. Dat is het niveau dat ik nastreef. Toch is er maar één iemand die dat voor elkaar kan krijgen en dat ben ik zelf. Dit moet het jaar van mijn definitieve doorbraak worden. Ik moet elke week spelen en beter worden.’

Geluk hebben
‘In Chelsea 1.’ Toegegeven, het komt overtuigend uit zijn mond. Hij heeft nog een half jaar de tijd om Chelsea-eigenaar Roman Abramovich en diens personeel te overtuigen. Dus ligt de focus op Vitesse. Als hij in Nederland opvalt moeten ze hem komende zomer wel een kans geven.

Vitesse dus, volgens velen dit seizoen een titelkandidaat. Van Aanholt wil net als zijn teamgenoten niks kwijt over een mogelijke landstitel. Dat is immers beleid bij FC Hollywood aan de Rijn. Wel benadrukt Van Aanholt nog nooit kampioen te zijn geworden. Of toch wel? ‘Ja, met Chelsea. Maar dat seizoen speelde ik maar twee duels. Ik wil zelf weleens een schaal omhoog houden! vertelt hij met een knipoog.

‘We zullen wel zien hoe het dit seizoen loopt. Het wordt in elk geval steeds lastiger om van Vitesse te winnen. We staan goed als een team. Ik vind het knap dat we in zo’n korte tijd zo’n hechte groep bij elkaar hebben gekregen. ‘De sfeer is veel beter dan vorig jaar. Daar moeten we van profiteren. Het is een cliché maar we bekijken hel wedstrijd voor wedstrijd. Ik denk dat de topvijf mogelijk is, maar de titel? Nee, dat is nog veel te vroeg.’

‘Patrick heeft veel te weinig wedstrijden gespeeld’
Fred Rutten is tevreden over de ontwikkeling van Patrick van Aanholt. Volgens de oefenmeester boekt zijn pupil vooral defensief progressie. ‘Aan het begin van het seizoen maakte hij veel meer, vooral defensieve fouten. Hij wordt steeds slimmer en wordt door de extra krachttraining sterker. Natuurlijk maakt hij nog foutjes, zoals tegen Dries Mertens. Dat moet uit zijn systeem.

Ondanks dat hij van Chelsea komt en al 22 jaar is, moet hij nog veel leren. Het nadeel van jongens die zo vroeg naar het buitenland gaan, is dat ze veel te weinig wedstrijden hebben gespeeld. Dan worden ze uitgeleend aan een clubje in de tweede divisie en volledig aan hun lot overgelaten. Vervolgens spelen ze niet omdat ze het fysiek niet aankunnen. Dat is met Patrick ook gebeurd. Hij speelt nu pas voor het eerst in zijn leven een reeks wedstrijden op een redelijk niveau. Daar moet hij goed doorheen zien te komen. Wel heeft Patrick een paar belangrijke eigenschappen om te slagen. Hij kan goed voetballen, is snel en ook aanvallend kan hij het een en ander doen. Alleen moet hij verdedigend nog een slag maken. Dat moet dit jaar gebeuren.’

‘Hij kan de nieuwe Ashley Cole worden’
Ook In Londen volgen ze verrichtingen van Patrick van Aanholt nauwgezet. Technisch directeur Michael Emenalo bekeek eerder dit seizoen het thuisduel van Vitesse met FC Twente en keerde met een positief rapport terug naar Stamford Bridge. Ook op Chelsea-scout Piet de Visser maakt Van Aanholt een uitstekende indruk. ‘Patrick wordt zeer intensief gevolgd. Diverse mensen bij Chelsea houden hem in de gaten, maar ik natuurlijk net iets meer als Nederlander. Patrick was een zeer belovende speler, alleen had hij problemen met zijn concentratievermogen. Hij was te speels.

Hij moet nu een stap gaan maken in zijn bovenkamer. Als hij volledig gefocust blijft, dan heeft hij de potentie om de nieuwe Ashley Cole te worden. Hij heeft voldoende kwaliteit. Zijn huidige ontwikkeling is veelbelovend. Als hi] alles op dat voetbal blijft richten, dan heeft hij een kans om de nieuwe linksback van Chelsea te worden.’

Voetbal International magazine week 49 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: