23 juli 2014 In de media

Chelsea-netwerk misleidde KNVB bij overname Vitesse

In 2010 kwam het noodlijdende Vitesse in buitenlandse handen. Vier jaar werd de invloed van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich ontkend, maar nu ontrafelt VI operatie Project Sport.
Aan de hand van e-mails wordt duidelijk hoe de Arnhemmers doelbewust een Russisch speeltje werden en de KNVB misleidden. Zó eenvoudig is het om een Nederlandse club over te nemen.Londen, 30 juli 2010

Paul Heagren heeft zijn twijfels. Hoe moeilijk zal de KNVB gaan doen? De baas van MHS Services Limited, een vennootschap in handen van de Russische miljardair Roman Abramovich, kruipt achter zijn laptop. Hij zoekt naar het adres van Eugene Tenenbaum, de rechterhand van Abramovich die eerder al eens Guus Hiddink naar Chelsea haalde. Vitaiz is het nieuwste projectje, de volgende satellietclub die ze willen kopen. Officieel kan het niet, meerdere clubs in beheer hebben, maar in de top van het voetbal weet iedereen dat dit gebeurt. De stroman is al geregeld, nu de Nederlandse bond nog even overtuigen. Nog maar eens een mailtje eruit gooien om de strategie te bespreken. ‘Ik ben er zeker van dat ze gaan vragen wie het geld leent en op welke basis’, schrijft Heagren aan Tenenbaum. ‘Iedereen heeft heel duidelijk gemaakt dat ze dit willen weten; onze advocaten, mensen die de holding opzetten en de Nederlandse Eredivisie (via informele gesprekken). Het is mogelijk hiermee weg te komen als het gaat om toekomstige financieringen aan de club, maar niet voor het kópen van de club. Wil je iedereen melden lening van een offshore bedrijf en dan zien wat ze zeggen?’

Jackpot

Op 16 augustus 2010 wordt geschiedenis geschreven. Vitesse is de eerste Nederlandse voetbalclub die in buitenlandse handen valt. Dat het uitgerekend de Arnhemmers betreft, is geen verrassing. Vitesse verkeert in grote financiële en sportieve problemen en loopt al maanden rond met een bordje Te Koop om de nek. Er waren eerder al gesprekken met een Chinees consortium en een Arabische sjeik, maar dat werd geen succes. Nu is alles anders. Vitesse heeft de jackpot. Op een bijeenkomst in Stadion Gelredome wordt gesproken over een landstitel, de Champions League lonkt. Voetbalminnend Arnhem is trots, de rest van het land sceptisch. De nieuwe eigenaar, Merab Jordania, zou in het verleden met een pistool hebben gezwaaid. Bovendien is het onduidelijk hoe de Georgiër aan de middelen komt om een voetbalclub te kopen. Direct wordt geopperd dat niet Jordania, maar zijn vriend en Chelsea-eigenaar Abramovich achter de overname zit. Dergelijke belangenverstrengeling is verboden en dus ontkent Jordania in zijn eerste interview elke vorm van Russische betrokkenheid. ‘Roman is gek op dit soort projecten. Hij is erg geïnteresseerd in Vitesse. Ik heb hem uitgelegd dat ik de club vanaf de grond wilde opbouwen. Toen heeft hij besloten mij te steunen met spelers… Waarom niet? Dat is verder niet tegen de regels van de KNVB of de UEFA.’

De KNVB gaat inderdaad akkoord. De bond staat niet te springen, maar moet Jordania op basis van de eigen regelgeving vrij spel geven.‘Vitesse heeft de KNVB geïnformeerd over de voorgenomen aandelenoverdracht. Daarmee heeft de club voldaan aan de meldingsplicht die voor dit soort situaties bestaat’, laat een woordvoerder weten. ‘Vitesse heeft vervolgens de overeenkomst tot deze aandelenoverdracht aan de KNVB overhandigd. De bond heeft de overeenkomst bekeken en ten aanzien hiervan enkele opmerkingen gemaakt. Nadat de KNVB een aangepaste overeenkomst had ontvangen is aangegeven dat, indien men op deze voet verdergaat, de bond aanvankelijk geen bezwaren ziet.’

Onderbuikgevoel verliest het van de reglementen. En zo wordt een oud-Georgisch international gekroond tot koning van Arnhem. Er wordt geproost op een feestdag voor alle Vitessenaren. In Gelredome, en in Londen. Een Rus, een Oekraïner en een Brit hebben eindelijk beet. Hoewel alle betrokkenen het tot op de dag van vandaag ontkennen, is Vitesse op 16 augustus onderdeel van een omvangrijk Chelsea-netwerk geworden.

Een reconstructie van operatie Sports Project.

Amsterdam, 11 juli 2010

De complete voetbalwereld kijkt naar Oranje. In Zuid-Afrika speelt het elftal van bondscoach Bert van Marwijk de WK-finale tegen Spanje. Een unieke kans op mondiaal goud. In Gelderland heeft Maasbert Schouten soortgelijke kriebels. Uitgerekend vandaag heeft de president-commissaris van Vitesse een gesprek over een mogelijke overname. Het is nu of nooit, beseft de zakenman. De club is nauwelijks meer in staat de rekeningen te betalen en wil Schouten als grootaandeelhouder ooit nog winst maken op zijn investering, dan moet er nu wat gebeuren. Op 13 juli brengt hij verslag uit bij algemeen directeur Paul van der Kraan. Schouten vertelt dat hij via een Nederlandse tussenpersoon, zakenman Marcell Ham, in contact is gekomen met een zekere Merab Jordania. Een oud-prof die een verleden heeft als clubeigenaar en tevens voorzitter van de Georgische voetbalbond is geweest. Sympathieke vent met verstand van voetbal, merkt Schouten op. Vitesse lijkt gered.

Op hetzelfde moment wordt in hartje Londen overleg gevoerd. Vitesse Arnhem, het klinkt wel aardig. Enkele weken terug is gesproken met AZ. Na het debacle rond eigenaar Dirk Scheringa leek het een ideaal moment om in te stappen, maar de gesprekken met de curator wilden niet vlotten. Die Nederlanders stelden almaar moeilijke vragen over de financiering en bovendien zouden de kosten oplopen tot boven de twintig miljoen euro. Vitesse is interessanter. Voor minder dan acht miljoen euro een eigen club in hartje Gelderland. Ruim een uur rijden van Schiphol en een prima aansluiting vanaf vliegveld Düsseldorf Weeze. Tijd voor actie.

Londen, 22 juli 2010

De Brit Paul Heagren opent zijn laptop. Hij stuurt een bericht naar Bruno Basuyaux. Heagren schrijft dat hij op het punt staat een Nederlandse voetbalclub te kopen en dat hij een partij zoekt die hem kan bijstaan. ‘We hebben juridisch advies nodig. Hebben jullie een Nederlandse partner (bij voorkeur in Amsterdam of Arnhem) die zou kunnen helpen? Het is een snelle deal, het is mogelijk volgende week al rond.’ De mails volgen elkaar in een rap tempo op. Heagren wordt in contact gebracht met Michael Molenaars en Jeroen Smits, werkzaam bij het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe. Vier dagen later laat Smits weten graag met Heagren in zee te gaan, maar dat hij dan wel gegevens nodig heeft van de nieuwe eigenaar. Maar wie is die man eigenlijk?

Londen, 24 juli 2010

Terwijl in Amsterdam en Londen druk wordt gemaild, is Schouten bezig zijn eigen zilvervloot binnen te halen. De communicatie verloopt niet langer via Jordania, maar via deze zelfde Paul Heagren, die op zijn beurt driftig overleg voert met ene Eugene Tenenbaum. Op 24 juli lijkt een deal aanstaande. Tenenbaum mailt Heagren. ‘Laten we de legal terms klaarmaken voor de Nederlandse club. Ik zou de overname als volgt regelen: we betalen zes miljoen euro bij het sluiten van de deal en twee miljoen in de komende twee jaar, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.’ Jordania, de beoogde koper, wordt niet genoemd in het mailverkeer. Het heeft er alle schijn van dat Vitesse niet in zee gaat met een welwillende oud-prof, maar met een groep invloedrijke mensen, opererend vanuit Londen.

Heagren en Tenenbaum dus. Een duo dat een duidelijke link blijkt te hebben met Abramovich. Heagren is werkzaam bij MHC Services Limited, een Engelse vennootschap in handen van Abramovich, en is bovendien een goede bekende van de steenrijke Rus. Als een bedrijf van Abramovich in 2012 tien procent van de aandelen neemt in Waste2Tricity, wordt Heagren aangesteld als non-executive director. Als de Chelsea-eigenaar later dat jaar elf miljoen pond investeert in Alter NRG Corp, treedt Heagren toe tot de board of directors. Samen met Tenenbaum.

Deze Oekraïner is al jaren bevriend met Abramovich. Samen trokken ze op in bedrijven en toen Abramovich in 2003 Chelsea kocht, trad Tenenbaum direct toe tot het bestuur van de club. Volgens The Daily Telegraph is Tenenbaum, die gewoon met foto en profiel op Chelsea’s website prijkt, de belangrijkste schakel tussen de Londenaren en Abramovich. In de zomer van 2010 hebben Heagren en Tenenbaum echter andere prioriteiten: het kopen van een voetbalclub in Nederland.

Londen, 26 juli 2010

Een kink in de kabel. Maasbert Schouten blijkt een pittige onderhandelaar. Paul Heagren heeft vanochtend telefonisch contact gehad met de Nederlander en brengt verslag uit bij de rechterhand van Abramovich. Schouten wil direct acht miljoen euro ontvangen. Daarnaast heeft Vitesse nog ruim vijf miljoen euro aan schulden én leningen. Het prijskaartje loopt aardig op. Heagren vraagt toestemming aan Tenenbaum de druk op te voeren. ‘De advocaten zijn al aan het uitzoeken welke papieren noodzakelijk zijn om alles af te ronden, maar het is duidelijk dat we nu eerst de deal moeten sluiten voordat we verder kunnen. Adviseer me hoe ik nu verder moet gaan, hoe hard ik mag pushen én hoe agressief ik kan zijn.’ Een uur later stuurt Heagren een mailtje naar Jordania, waarin hij laat weten contact te zullen opnemen met Marcell Ham. Schouten moet bijdraaien.

Moskou, 26 juli 2010

Achter de schermen vechten twee secondanten van Abramovich een strijd met Schouten. De belangen zijn groot, de verschillen klein. Een deal is in de maak. Het is tijd voor Jordania op de voorgrond te treden. Heagren stuurt een vragenlijst door. De persoonlijke gegevens van de Georgiër moeten zo snel mogelijk naar de Nederlandse advocaten worden gestuurd. Het gaat om naam, adres, een kopie van zijn paspoort en de bedrijven waarin hij belangen heeft. Een dag later volgt al een nieuwe e-mail. ‘Merab, als aanvulling willen de advocaten (en waarschijnlijk ook de KNVB) weten hoe je aan je geld komt. Kan je dat verklaren?’

Wat volgt is nerveus e-mailverkeer. Paul Heagren bestookt Merab Jordania, die op zijn beurt niet thuis geeft. In het cc’tje staat Tenenbaum, die inmiddels zijn officiële Chelsea-adres is gaan gebruiken. Heagren wordt langzaamaan zenuwachtig. Bureau Stibbe wil weten met welk geld Jordania de club koopt. De Georgiër heeft bovendien twee referenties nodig, bij voorkeur uit Nederland.

In de Engelse hoofdstad wordt intussen het noodzakelijke voorwerk gedaan. Heagren stuurt een voorbeeldbrief naar Merab Jordania, die later naar de KNVB moet. ‘Er moet een brief komen waarin precies uitgelegd staat wat jouw intenties met de club zijn’, aldus Heagren. ‘Ik zal een opzetje maken.’

Het document, dat enkele dagen later richting Zeist gaat, is keurig ondertekend door Jordania. Heagren schrijft namens de Georgiër dat hij financiële stabiliteit wil brengen bij een voetbalclub met een geweldige geschiedenis. De focus komt onder zijn leiding te liggen op de jeugdopleiding. Daar zijn ze gevoelig voor in Zeist, weet Heagren.

Londen, 29 juli 2010, 10.02 uur

Alles staat nu in de steigers. Maasbert Schouten is uiteindelijk akkoord, het voorwerk is gedaan. Nu alleen nog die Georgiër en zijn bankrekening. Merab Jordania heeft in zijn leven aardig wat bij elkaar gesprokkeld, maar bezit niet de middelen om een voetbalclub te kopen. Sterker nog, dat lijkt ook niet de bedoeling. In het mailverkeer valt te lezen dat de deal met drie tot vier dagen rond kan zijn, maar dan moet er wel duidelijkheid komen. Heagren doet een laatste oproep aan Jordania. ‘Merab, we moeten nu echt een document hebben waarmee we je vermogen kunnen verklaren.’

Londen, 29 juli 2010, 20.47 uur

Paul Heagren heeft zich laten bijpraten over Vitesse en is onder de indruk. Er zijn wat langlopende schulden, maar de mogelijkheden zijn enorm, laat hij Eugene Tenenbaum weten. ‘Het stadion is fantastisch, een echte aanwinst (al is het gehuurd). Alles is aanwezig om een grotere en betere club te maken. Er is enorm veel potentie in samenwerking, merchandising, et cetera.’ Heagren wil doorpakken. Project Sport, zoals de betrokkenen vanaf dit moment de overname noemen, moet een volgende fase in.

Londen, 30 juli 2010, 0.56 uur

Heagren blijft gissen naar de financiële achtergrond van Jordania. Er lijkt een bepaalde hiërarchie in het Londense netwerk te zitten. Heagren is aangesteld om het project in goede banen te leiden, maar is schijnbaar niet op de hoogte van de financiering. Het is Tenenbaum die hem bijpraat. ‘We werken met een lening van een offshore company. Ik denk niet dat Merab een financiële geschiedenis heeft voor dit soort bronnen.’

Londen, 30 juli 2010, 9.31 uur

Met de slaap nog in de ogen reageert Heagren verbolgen. De mail is bestemd voor Tenenbaum, Jordania staat net als voorgaande keren in de cc. Heagren weet niet of de financiering gaat lukken. ‘Het is mogelijk hiermee weg te komen als het gaat om toekomstige financieringen aan de club, maar niet voor het kopen van de club. Wil je iedereen melden lening van een offshore bedrijf en dan zien wat ze zeggen?’ Zes uur later reageert Tenenbaum, wederom via zijn Chelsea-account. ‘Laten we wachten. Ik kom erop terug.’

Londen, 14 augustus 2010, 12.15 uur

Twee dagen voor de overname. Het is zaterdag en Heagren heeft goed nieuws. De deal gaat door. De KNVB is overstag. Na uitgebreid overleg op vrijdagavond en zaterdagochtend ziet de bond geen problemen meer. Heagren vraagt Tenenbaum om een definitief akkoord. ‘De voetbalbond heeft een schriftelijke bevestiging gestuurd dat de door ons verstrekte informatie juist is en dat we door kunnen gaan met de transactie… Er is geen reden meer om niet door te gaan. We gaan geen verdere goedkeuring ontvangen van de voetbalbond. Kun je alsjeblieft oké geven om verder te gaan zoals afgesproken?’

De rechterhand van Abramovich moet toestemming geven, koper Jordania leest in Tblisi mee. Tenenbaum vraagt voor de zekerheid nog maar eens naar de rol van de KNVB, maar daar hoeft de Oekraïner zich geen zorgen om te maken. ‘We hebben schriftelijke goedkeuring van the head of the legal committee. Ze rapporteren nog wel aan de licentiecommissie, maar dit is puur om hiërarchische redenen’, aldus Heagren. Op 14 augustus 2010 om 12.15 uur is het Tenenbaum die vanuit zijn kantoor in Londen de Vitesse-deal bezegelt. ‘Okay. Let’s proceed to closing then.’

Londen, 14 augustus 2010, 12.17 uur

Om de deal te laten slagen, is wel geld nodig. In een cryptische e-mail vraagt Heagren aan Tenenbaum de Arnhemse bankrekening te vullen. ‘Is het mogelijk maandag de lening af te sluiten en de gelden meteen te transfereren?’ Tenenbaum: ‘Ik denk dat het oké is. E.’

Oosterbeek, 23 augustus 2010

Het is alweer een week geleden dat Maasbert Schouten afstand deed van zijn aandelen en sprak van een feestdag voor alle Vitessenaren. Met terugwerkende kracht en gezien zijn riante vergoeding, begrijpen we het enthousiasme.

De rest van Nederland heeft inmiddels kennisgemaakt met Merab Jordania, de man die vandaag in de lobby van hotel De Bilderberg wacht op een oude bekende: Marcell Ham, de zakenman die de Vitesse-deal initieerde en daarvan vandaag de vruchten denkt te plukken. Op tafel ligt een door Ham opgesteld cooperation contract. In het kort komt het erop neer dat Ham bij de toekomstige transfers 35 procent van de transferopbrengsten ontvangt en dat allemaal voor onbepaalde tijd. Een opmerkelijke deal, maar Jordania heeft het hem persoonlijk beloofd. Ham heeft naar eigen zeggen samen met Schouten ervoor gezorgd dat de Vrienden van Vitesse onder druk zouden afzien van het bestaande spelersfonds. Ofwel, bij inkomende transfers vloeit al het geld naar de nieuwe eigenaar en zijn kompaan Ham. Beide heren zetten een krabbel en proosten op het toekomstige succes.

Vier jaar later zit het duo echter naast elkaar in een Amsterdamse rechtbank. Ham heeft een kort geding aangespannen en eist op basis van dit contract ruim zes miljoen euro aan transfergelden. Vitesse weigert te betalen, omdat de handtekening van Paul van der Kraan onder het cooperation contract ontbreekt. Juridisch gezien hebben de Arnhemmers gelijk, maar in de praktijk ging het in de zomer van 2010 natuurlijk heel anders. Jordania trok met Russische toestemming aan de touwtjes, zonder bemoeienis van de rvc of Van der Kraan…

Londen, 24 augustus 2010

Paniek in Arnhem. Precies datgene waar Heagren bang voor was, komt uit: er zijn problemen rondom de financiering. De KNVB heeft vragen en nu zit ook de FIOD achter de geldstromen aan. De offshore company is deels ontmaskerd. Het gaat om Marindale Trading Limited, gevestigd op de Maagdeneilanden. In de Nederlandse media wordt gemeld dat het bedrijf pas op 14 juni is opgericht en dat Alexander Chigirinskiy, een persoonlijke vriend van Abramovich, de holding financiert. Op 18 augustus vond de eerste uitbetaling plaats: 1,8 miljoen euro werd overgeboekt naar een ING-rekening. Het document is ondertekend door Jordania.

‘Gewoon om de druk wat op te voeren is er morgen om één uur een gesprek met de KNVB. We zullen dan de kwesties rondom de overname en de eigenaar bespreken’

De KNVB maakt zich zorgen, evenals Heagren. Het is 7.26 uur als hij een mailtje stuurt naar Alexey Abramov, een zakenpartner van Abramovich die blijkbaar over het geld gaat. ‘Nu de deal rond is, krijgt de geldverstrekker veel vragen van de Nederlandse voetbalbond over de onafhankelijkheid van de transactie en wat er gebeurt als de zes-maanden-clausule in werking treedt. We denken dat het kan helpen als we (enkel als erom gevraagd wordt) een brief kunnen overhandigen waarin Marindale zijn vertrouwen in ons uitspreekt. Overduidelijk verandert het niets aan de afspraken, maar mogelijk krijgen de mensen zo een beter gevoel bij de structuur… Denk je dat het mogelijk is zo’n brief te krijgen? Gewoon om de druk wat op te voeren is er morgen om één uur een gesprek met de KNVB. We zullen dan de kwesties rondom de overname en de eigenaar bespreken. Het zou handig zijn als we de brief vóór die ontmoeting hebben.’

De volgende ochtend stuurt Abramov het document naar Heagren. Deze stuurt het vervolgens door naar de mensen die de KNVB moeten overtuigen: Lennart Posch en Nikolaas Vles namens Stibbe, Jordania en Van der Kraan namens Vitesse. ‘Please find the letter of “support” from Marindale as discussed’, schrijft Heagren. ‘Hope the meeting goes well.’

In de begeleidende brief valt te lezen dat Marindale de aankoop van Vitesse steunt. Het bedrijf ziet geen enkele aanleiding een verzoek van Vitesse te negeren en is niet van plan de zes-maanden-clausule, waarin staat dat de lening binnen een half jaar kan worden teruggevorderd, toe te passen.

Londen, 27 augustus 2010

Paniek of niet, het is tijd om zaken te doen. De transfermarkt is immers nog open. Jordania laat in de media weten dat hij een geweldig netwerk heeft, maar de transfers worden toch echt in Londen geregeld. Vier dagen voor het sluiten van de markt informeert Heagren Tenenbaum over de laatste ontwikkelingen. Trots laat hij weten dat de eerste vier spelers binnen zijn:

Aissati 670 duizend euro bruto
Delac 227 duizend euro bruto
Matic 819 duizend euro bruto
Rajkovic 552 duizend euro bruto

Heagren meldt dat er ruimte is gemaakt op de loonlijst, aangezien Piet Velthuizen is verkocht aan Hércules Alicante. De Brit weet niet hoe het met de fee voor eventuele zaakwaarnemers is. Het totale kostenplaatje bedraagt om en nabij de twee miljoen euro.

Arnhem, 6 september 2010

Jordania maakt zich aardig populair in Arnhem. In het stadion hangt al een spandoek voor hem en ook op de werkvloer zijn de mensen erg te spreken. De Georgiër heeft gevraagd wat er verbeterd kan worden en als een ware Oprah Winfrey willigt hij alle eisen in. Laptops, bureaus én verbeterde contracten; alles is opeens mogelijk in Arnhem.

Achter de schermen wil Jordania doorpakken. Hij mailt Tenenbaum over de lopende zaken. ‘Je weet dat Paul dinsdag naar Arnhem komt. We gaan praten over de nieuwe structuur, de samenwerking, transfers, et cetera. Alleen vind ik het ongemakkelijk steeds namens mezelf te praten. Kan ik hem zeggen dat dit ons gezamenlijke project is?’ En dan: ‘Ik geloof er heilig in dat dit mogelijk succesvol kan zijn voor Chelsea, winstgevend, en bovendien succesvol voor de voetbalclub Vitesse. Dat kan door slim te scouten en een goed transferbeleid. Door de aankoop heb ik weinig tijd gehad voor transfers. Dit los ik in de winterstop op.’

Het project moet vooral winstgevend zijn. Jordania wil met vier categorieën voetballers gaan werken: Chelsea-huurlingen, jonge spelers die in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor de selectie van de Londenaren, talenten die voor veel geld kunnen worden doorverkocht én drie tot vier ervaren krachten. Alles is gericht op het verdienen van geld en dus dringt Jordania direct erop aan afscheid te nemen van de Turkse spits Sinan Kaloglu, die voor 527 duizend euro op de loonlijst staat. Bovendien wil hij zo snel mogelijk landgenoot Giorgi Chanturia vastleggen. ‘Hij is pas zeventien, maar we proberen een manier te vinden om hem vóór zijn achttiende te contracteren’, laat Jordania Londen weten.

Intussen moet ook de rvc worden ingevuld. Jordania stelt voor compagnon Ham een plek te geven en spreekt voor het eerst over Alexander Chigirinskiy, de naam die valt in de stukken over Marindale. ‘A. Chigirinskiy is in alle documenten die we aan de voetbalbond hebben overgedragen genoemd, al staat er wel bij dat hij geen beslissingen zal nemen. Ik moet met Paul overleggen wat hij hiervan denkt.’

Tot slot vraagt Jordania Tenenbaum in de toekomst extra mensen aan te nemen. ‘Een persoonlijke assistente én ik ben van plan een vrouw van PSV aan te nemen als haar contract is afgelopen.’

Tbilisi, 11 oktober 2010

Nederland is inmiddels gewend aan de buitenlandse invloeden bij Vitesse, al staat trainer Theo Bos niet te springen. Mister Vitesse heeft geen enkele inspraak in de samenstelling van zijn selectie, die hij bestempelt als een duiventil. Een luisterend oor vindt hij niet. Sterker nog, in Londen willen ze dan al van hem af. Op 11 oktober, tien dagen voordat Bos op staat wordt gezet, vraagt Jordania aan Abramovich toestemming Albert Ferrer aan te stellen. Het mailverkeer verloopt via Marina Granovskaia, de belangrijkste partner van de Chelsea-eigenaar. Jordania begint zijn e-mail met de woorden ‘to the attention of Roman’ en legt vervolgens uit hoe ze Ferrer gaan binnenhalen. ‘Naar aanleiding van onze gesprekken in Nice en de informatie die ik heb verkregen, moet het minimumsalaris 461 duizend euro per jaar zijn. Mijn voorstel: we bieden Albert Ferrer een contract voor acht maanden aan met een optie het vanuit onze kant te verlengen. Dat betekent 38.400 euro per maand (totaal 307 duizend euro). Voor de assistent die hij meebrengt is maximaal 100.000-120.000 euro beschikbaar.’

Abramovich en Jordania hebben kennelijk een assistent-trainer van FC Twente op de korrel, maar die lijkt minder happig op een transfer naar Arnhem. Jordania schrijft ietwat teleurgesteld: ‘Over de assistent-trainer die we willen overnemen van FC Twente: nadat ik met hem heb gesproken, heb ik Ted van Leuven gevraagd met zijn zaakwaarnemer te spreken over de financiële voorwaarden. Hij was teleurgesteld over de eisen: jaarlijks 500 duizend euro en dat voor vijf jaar, plus een paar honderdduizend euro voor FC Twente. Uiteraard ben ik niet akkoord gegaan en heb ik Ted gevraagd met de trainer zelf te praten over redelijke voorwaarden. We zien wel.’

Voor Bos is geen plek meer, al wil Jordania niet helemaal van de clubicoon af. ‘Over de huidige hoofdtrainer Teo Boss heb ik CEO Paul van der Kraan gevraagd of het een optie is hem een andere positie in de club aan te bieden. Hij denkt zeker te weten dat hij zijn salaris tot eind volgend seizoen wil laten uitbetalen (jaarlijks 278 duizend euro) en de club verlaat. We zien wel.’ Jordania besluit de mail met de vraag of miljardair Abramovich zijn opmerking wil opsturen.

Teo Boss en Ted van Leuven; Jordania is niet zo van de namen. Belangrijker is de boodschap: als Londen instemt, moet Theo Bos direct plaatsmaken voor Albert Ferrer.

Arnhem, 19 oktober 2010

Jordania is op dreef. Hij wil Chanturia binden. Tenenbaum zegt dat hij bij Heagren moet zijn. De Georgiër heeft alles rond, maar wacht op een jawoord uit Londen.

‘Na een gesprek met de Georgische club heb ik overeenstemming bereikt over de aankoop van Giorgi (in juni wilde Chelsea hem halen). Ik heb de situatie met Roman besproken en ik denk dat het beter is als Vitesse hem koopt (zodat er niet opnieuw een speler van Chelsea komt). Ik wil de deal zo snel mogelijk sluiten, gezien de ontwikkelingen bij zijn huidige club waar ik in Nice over vertelde. De deal: we betalen 750 duizend euro als het contract wordt afgesloten en 750 duizend euro tussen januari 2011 en juni 2011 (maandelijks 125 duizend euro). Daarnaast heb ik een bonus beloofd als hij in de toekomst naar Chelsea gaat (Roman is hiervan op de hoogte).’

Britse Maagdeneilanden, 13 december 2010

De cashflow moet worden aangevuld. Jordania stuurt namens Vitesse een brief richting de Britse Maagdeneilanden. Na de 1,9 miljoen euro in september moet er nu 4,5 miljoen worden overgeboekt naar een Gelderse ING-rekening.

Arnhem, 7 januari 2011

De transferwindow is open en Jordania is van plan groots in te kopen. Het kwakkelende Vitesse kan wel een kwaliteitsinjectie gebruiken. Net als bij de voorgaande aankopen wordt alles netjes kortgesloten met Londen.

Vrijdag 7 januari laat Jordania aan Granovskaia weten dat Michihiro Yasuda naar Arnhem komt. ‘Een contract voor zes maanden, met een optie en de zaakwaarnemer hoeft geen fee.’ De Japanner gaat 527 duizend euro per jaar verdienen. Twintig minuten later reageert De ijzeren dame van Chelsea tevreden. ‘Dank je. Klinkt als een goede deal, hopelijk gaat de speler het ook goed doen. Ik zal Roman op de hoogte brengen. Nog even over die speler van Ivoorkust: ik heb met Drogba gesproken. Hij kent de speler, alleen niet persoonlijk. Het wordt dan ook lastig ze met elkaar te laten bellen (zeker omdat er vrij weinig te zeggen valt). Hopelijk neemt de speler een beslissing in ons voordeel. Mocht hij dat niet doen, dan praat ik nog eens met Didier.’

De speler op wie Granovskaia hoopt, is de Ivoriaanse international Wilfried Bony. Didier Drogba wordt ingezet om zijn landgenoot naar Arnhem te halen. Want, zo benadrukt Granovskaia: een keuze voor Vitesse is een keuze voor Chelsea.

‘Having said this, everything else appears as we expected’, schrijft Paul Heagren op 29 juli 2010 aan Eugene Tenenbaum. Het vooropgezette plan is geslaagd. Een stel mannen in Londen doet het boekenonderzoek, regelt een offshore company voor de financiering, ronselt Nederlandse advocaten waarna een oud-voetballer de dagelijkse leiding krijgt.

Ondertussen komen trainers en spelers met Britse goedkeuring richting Arnhem. Het dossier met e-mails dat VI in handen kreeg is eindeloos, de strekking blijft hetzelfde. Merab Jordania mag dan op papier de scepter hebben gezwaaid, de mannen in Londen nemen de echt belangrijke beslissingen. De Britse invloed was enorm en is vervolgens niet meer vertrokken. Alexander Chigirinskiy, die in 2010 al betrokken was bij de overname, is tegenwoordig grootaandeelhouder. De lijntjes met Londen zijn zodoende altijd kort gebleven. Jordania vatte het onlangs passend samen: ‘Er is elke dag contact, elke dag. Alles wordt besproken. De huidige directie moet eerst naar Londen bellen om te vragen of ze naar het toilet mogen.’ De voorbeelden zijn eindeloos. Van Chelsea-huurlingen die gegarandeerd een basisplaats kregen tot het aantrekken van spelers. Maar het gaat nog veel verder. In 2012 kreeg Marcell Ham vanuit Londen de opdracht om een poging te wagen Stadion Gelredome te kopen. Daar was men in Arnhem niet eens van op de hoogte. En o ja, elk artikel dat u over Vitesse en Chelsea leest – dus ook dit verhaal – wordt dezelfde dag nog vertaald en doorgestuurd naar Londen.

Tot op de dag van vandaag ontkent de huidige directie van Vitesse elke vorm van Britse bemoeienis. Vitesse is volgens de huidige algemeen directeur Joost de Wit baas in eigen huis, met Chelsea als interessante partner. Een prachtige uiteenzetting die gezien al het bovenstaande naar alle waarschijnlijk in Londen op papier is gezet…

KNVB: ‘We nemen dit zeer serieus’

Ruimschoots voor publicatie liet Voetbal International de KNVB de stukken inzien. De beleidsmakers in Zeist hebben al lange tijd hun twijfels over de Chelsea-constructie, maar beschikken niet over de juiste middelen om de onderste steen boven te krijgen. Deze publicatie kan het onderzoek naar de Arnhemse club een nieuwe wending geven.

Hans van Kastel, persvoorlichter van de KNVB, laat weten graag meer inzicht te verkrijgen in het Vitesse-dossier. ‘Voor een sportief verloop en de integriteit van de Nederlandse competities zijn het bewaken van de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en continuïteit van de clubs speerpunten van de KNVB. In dat kader kijken we al langer naar de organisatiestructuur en de inrichting van governance bij Vitesse. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving spraken wij bijvoorbeeld met de directie, de raad van commissarissen en oud medewerkers van Vitesse. Ook hebben wij Merab Jordania meermaals uitgenodigd voor een gesprek. Op die uitnodigingen is hij helaas niet ingegaan en de KNVB heeft hem daarom een deadline gesteld. De voetbalbond neemt deze publicatie van Voetbal International zeer serieus en wil graag met de redactie in gesprek over de onderliggende documenten.’

De hoofdrolspelers

Roman Abramovich Eigenaar Chelsea

Merab Jordania Eigenaar Vitesse 2010-13

Maasbert Schouten Grootaandeelhouder en voorzitter Vitesse tot augustus 2010

Paul Heagren Financial Controller bij MHC Services Limited (firma in handen van Roman Abramovich)

Eugene Tenenbaum Rechterhand Abramovich en directeur bij Chelsea

Marcell Ham Zakenman die het eerste contact tussen Vitesse en Jordania legde

Marina Granovskaia Werkzaam bij Chelsea, vertrouweling van Abramovich

Marindale Trading Limited Offshore bedrijf gevestigd op de Maagdeneilanden

Michael Molenaars Werkzaam bij advocatenbureau Stibbe Amsterdam

Jeroen Smits Werkzaam bij advocatenbureau Stibbe Amsterdam

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: