16 februari 2021 In de media

CIES voorspelt vierde plek voor Vitesse

Volgens onderzoeksbureau CIES hoeft Ajax zich in de strijd om de titel geen zorgen meer te maken. Het International Centre for Sports Studies heeft rekenmodellen toegepast over de afloop van alle Europese voetbalcompetities.

Het CIES heeft een vierde plek voor Vitesse in petto. Puntgelijk aan nummer drie AZ zelfs, maar met een slechter doelsaldo. Vitesse gaat dan ex aequo aan de Alkmaarders eindigen met een eindtotaal van 65 punten in deze competitiejaargang.

CIES heeft het restant van de competities op verschillende manieren gesimuleerd en diverse rekenmodellen toegepast. Ajax, momenteel al bovenaan in de Eredivisie, lijkt vrij onbedreigd de landstitel te gaan pakken. CIES verwacht dat de Amsterdammers 86 punten pakken, veertien meer dan nummer twee PSV. AZ en Vitesse eindigen respectievelijk derde en vierde, terwijl Feyenoord slechts vijfde wordt.

Ook onderin wordt er nog flink wat gehusseld. FC Emmen bezet momenteel roemloos de laatste plaats, maar eindigt het seizoen naar verwachting niet als hekkensluiter. ADO Den Haag lijkt namelijk op de laatste plaats te gaan eindigen en daarmee te degraderen, net als FC Emmen. RKC Waalwijk gaat volgens de modellen play-offs spelen tegen degradatie. Daarmee ontsnapt Willem II.

Ook in de Europese topcompetities weet CIES wie er kampioen gaan worden. Bayern München, Internazionale, Atlético Madrid en Manchester City ontvangen aan het einde van de rit de trofee. In Frankrijk lijkt Paris Saint-Germain naast het eremetaal te grijpen. Het Olympique van Memphis Depay heeft met nog dertien wedstrijden te gaan de beste papieren.

Klik hier voor alle ranglijsten.

Bron: FCUpdate - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: