14 december 2014 In de media

Cijfers en weetjes FC Groningen vs Vitesse

In de aanloop naar de zestiende speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan FC Groningen en Vitesse tegenover elkaar (aftrap 14.30 uur).
● FC Groningen speelde 24 keer eerder thuis tegen Vitesse in de Eredivisie. De Groningers wonnen elfmaal; de bezoekers acht keer (G5).

● In de laatste zeven ontmoetingen (thuis en uit) tussen beide clubs won FC Groningen slechts eenmaal (G2, V4).

● FC Groningen is ongeslagen in de laatste tien thuisduels in de Eredivisie (W7, G3), een reeks die begon met een 3-1 zege op Vitesse en de langste reeks sinds maart-december 2010 (destijds veertien thuisduels).

● FC Groningen maakte dit seizoen 35 procent van de doelpunten met het hoofd; geen enkele andere club in de Eredivisie heeft een percentage van boven de 29 procent.

● FC Groningen maakte procentueel gezien van alle Eredivisieteams dit seizoen de meeste goals uit standaardsituaties (41 procent); Vitesse scoorde in absolute zin het meeste (11) uit zulke momenten.

● Opvallend: alle 28 competitietreffers van Michael de Leeuw voor FC Groningen werden gescoord van binnen het strafschopgebied.

● Tjaronn Chery zorgde in zijn laatste vier Eredivisieduels met Vitesse voor drie goals en één assist. De creatieve middenvelder noteert ook de meeste schotpogingen in de Eredivisie (53).

● Vitesse won de laatste zes duels in de Eredivisie niet (G4, V2).

● Vitesse-middenvelder Marko Vejinovic is dit seizoen betrokken bij twaalf doelpunten en daarmee op dit moment de meeste waardevolle speler in de Eredivisie (acht goals, vier assists).

● Vitesse had in vier wedstrijden dit seizoen minimaal zestien doelpogingen (inclusief geblokte schoten) meer dan de tegenstander. Van deze vier wedstrijden werd er slechts één gewonnen (G2, V1).

● Vitesse is de enige ploeg in de Eredivisie dit seizoen waar nog geen enkele invaller tot scoren is gekomen.

● De Arnhemmers wonnen in het kalenderjaar 2014 slechts acht duels. Ter vergelijking, Vitesse boekte in 2013 twintig zeges.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: