28 februari 2019 In de media

Clubman Jesse Schuurman is vastberaden, maar ook realistisch

ELF Voetbal had recent een gesprek met Jesse Schuurman van Jong Vitesse. Dat willen we de liefhebbers van de Tweede Divisie niet onthouden.
Na meer dan tien jaar bikkelen in de opleiding van Vitesse, maakte Jesse Schuurman (foto) in april zijn debuut bij het eerste elftal. Hij verdween daarna gauw naar de achtergrond en maakte geen minuten meer bij de hoofdmacht. Aan opgeven denkt de Jong Vitesse-speler niet, maar hij houdt met alle scenario’s rekening.

,,Als ik er nu niet inkom, dan kom ik er nooit meer in”, dacht Jesse Schuurman in april van dit jaar. Hij zat op de bank in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam en zag dat zijn ploeg met een 3-0 voorsprong ging rusten. ,,Na de pauze werd het al gauw 5-0 en ik mocht warmlopen. Bij de 7-0 dacht de trainer waarschijnlijk dat ik niets meer fout kon doen en hij bracht me in het veld, haha.” Schuurman had eerder al zijn visitekaartje afgegeven. ,,Een teamgenootje zou in de voorbereiding meegaan op trainingskamp met het eerste. Alleen was zijn paspoort verlopen en kon hij niet mee. Daardoor kreeg ik de kans. Volgens mij deed ik het goed en liet ik direct zien wie ik was.”

Na het debuut van Schuurman bleef het lange tijd stil rondom de middenvelder. Hij zat in september op de bank in de uitwedstrijd tegen Feyenoord, maar een invalbeurt bleef uit. In de voorbereiding naar het huidige seizoen leek het er nog rooskleurig uit te zien voor de middenvelder. Hij trainde mee bij het eerste elftal. Toch moest hij weer aansluiten bij Jong Vitesse. De onzekerheid sloeg toe. ,,Ik had verwacht bij het eerste elftal te blijven. Ik wist van niks en vroeg me af hoe dit nou kon. Het was lastig. Je doet je best, maar je hebt het idee dat er besloten is dat je geen kans krijgt.”

Bewondering
Schuurman hield zich netjes in, maar sprak met zijn trainer, Joseph Oosting. ,,Het waren geen heftige gesprekken. Gewoon een bakkie koffie en je praat wat. Hij vroeg hoe ik me voelde nu ik niet bij het eerste zit, terwijl ik wel vind dat ik daar hoor. Hij zei ook dat ik me niet druk moest maken en alles moest geven. Hij kon aangeven bij de trainer van het eerste dat ik het goed deed, maar op sommige dingen had hij geen invloed.”

In de tijd dat Schuurman meetrainde met het eerste van Vitesse kreeg hij bewondering voor een aantal spelers. ,,De mentaliteit van Matthew Miazga is geweldig. Tijdens de trainingen en wedstrijden wil hij alles winnen. Hij schopt je dwars doormidden en werkt keihard. Qua voetbal genoot ik ontzettend van Mason Mount. Een jonge jongen die begon op de bank, maar bij elke invalbeurt schitterde. Op een gegeven moment was hij niet meer weg te denken uit het basiselftal. Heel rustig en bescheiden. Mooi om te zien hoe goed hij kan voetballen.”

Nu of nooit
Voor Schuurman is profvoetbal de absolute droom, maar hij houdt rekening met een ander scenario. ,,Als het voetbal niets wordt, moet ik bijvoorbeeld nog vijf jaar studeren. Dan heb ik liever nu wat achter de hand. Ik heb mijn Havo afgerond en vorig jaar een cursus gedaan over de zakelijke kant van het voetbal. Ook ben ik gaan werken, want in de zomer was ik vroeg thuis en had ik weinig te doen. Nu werk ik in de bediening, dat is goed voor mijn sociale contacten. Anders blijf je alleen maar in dat voetbalwereldje.”

Schuurman is een jongen van de club, maar zijn contract loopt na dit seizoen af. Voor hem is het belangrijk dat hij de stap naar het eerste maakt. ,,Ik speel al twee jaar in de beloften. Voordat ik daar heenging, zei ik al tegen mezelf dat ik in dat team maximaal twee jaar wilde spelen. Als je er daarna nog zit, lukt het ook niet in het derde of vierde jaar. Nu moet ik de stap naar het eerste maken of ergens anders gaan kijken. Ik wil zo hoog mogelijk voetballen en dat is niet het tweede elftal.”

ELF Voetbal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: