15 november 2018 In de media

Clubs besluiten: geen verbod op kunstgras in eredivisie

Er komt ook geen nieuwe competitieopzet met zestien clubs en play-offs om het kampioenschap.
Er komt geen verbod op kunstgras in de eredivisie en de competitie krijgt geen nieuwe opzet met zestien clubs en play-offs om de landstitel. Wel komt er een aantrekkelijke bonusregeling voor clubs die op natuurgras of hybride gras spelen, wat een stimulans moet vormen voor kunstgrasclubs om over te stappen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een cruciale vergadering van de Eredivisie CV, de organisatie die de belangen behartigt van de eredivisieclubs.

Donderdagochtend kwamen de achttien eredivisieclubs in Utrecht samen, als slotstuk van de zogeheten veranderagenda. Dit hervormingsplan werd een jaar geleden onder leiding van de Eredivisie CV (ECV) opgesteld om de hoogste voetbalcompetitie kwalitatief sterker te maken. Aanleiding waren onder meer de ondermaatse prestaties van Nederlandse clubs in Europa, waardoor de eredivisie plekken kwijtraakte in de Europese competities.

Vijf onderwerpen werden specifiek uitgewerkt:
– Een nieuwe competitieopzet, met inkrimping naar zestien teams en play-offs met zes ploegen die na de reguliere competitie om de landstitel spelen.
– Herverdeling van de tv-gelden, waarbij er meer solidariteit moest komen tussen de clubs – minder geld voor de topclubs, meer voor de kleinere clubs.
– Een eenduidige ondergrond bij alle clubs (lees: afschaffen van kunstgras).
– Het beter beschermen van de jeugdopleidingen.
– De ontwikkeling van de bedrijfstak als geheel, met het delen van expertise en kennis.

‘Tevreden en trots’

De clubs zijn tot een akkoord gekomen, al is het niet het ingrijpende innovatieve plan dat men een jaar geleden voor ogen had, zo werd donderdagmiddag duidelijk bij de persconferentie in stadion Galgenwaard in Utrecht. Zestien van de achttien clubs stemden voor (vijftien clubs was noodzakelijk). Heracles Almelo en FC Emmen stemden tegen.

ECV-directeur Jacco Swart zei dat hij “tevreden en trots” is op de uitkomst, gezien de complexiteit van deze hervormingen.

De competitieopzet blijft zoals hij is, al wordt een voorstel om de laatste twee clubs (in plaats van één) direct te laten degraderen nog verder uitgewerkt. Clubs uit de top en de subtop wilden graag een competitie van zestien teams met play-offs om de landstitel, maar de clubs onderin de eredivisie zagen die inkrimping als een te grote bedreiging voor hun eredivisieschap: zij vreesden degradatie.

Daarmee verviel ook het plan voor een substantiële herverdeling van televisiegelden (dit seizoen in totaal ruim 70 miljoen euro). Grote clubs waren bij de komst van een nieuwe competitieopzet bereid geld in te leveren, maar toen die eredivisie nieuwe stijl onhaalbaar bleek, lieten ze hun steun voor een ingrijpende herverdeling van de tv-gelden vallen. Voortaan wordt 5 procent gelijkmatig verdeeld (en 95 procent volgens het huidige model van de zogeheten mediaranking), terwijl in de oude plannen sprake was van 25 procent.

Hybridegras

Het voornemen om niet meer op kunstgras te spelen, kon ook niet worden verwezenlijkt. Hoewel clubs als ADO Den Haag en PEC Zwolle hebben beloofd over te stappen naar natuurgras ofwel hybride gras, waren er ook kunstgrasclubs (zoals Heracles) die niet wilden buigen. En ze zouden meer geld willen ter compensatie dan er werd voorgesteld. In de eredivisie spelen nu zes clubs op kunstgras.

Die discussie kantelde: het idee voor een ‘verbod’ op kunstgras verdween, en er is nu ingestemd met een bonus voor clubs die op natuurgras of hybride spelen. Die krijgen 350.000 euro per jaar, geld dat uit een speciaal potje komt van Europese inkomsten van de clubs die Europees actief zijn. De hoop is dat kunstgrasclubs daarmee “de prikkel” voelen om ook over te stappen naar natuurgras, zei Swart.

NRC / Foto SV

Hoofdsponsor: