8 januari 2010 In de media

Coach van het Jaar op bank bij Vitesse

Assistent Hans van Arum is blij met nieuw contract bij Arnhemse club
Hans van Arum (44) ver­lengde onlangs zijn contract bij Vitesse tot medio 2012.
De assistent- trainer was reeds Coach van het Jaar in het amateurvoetbal.

Hij heeft er thuis een mooi plekje voor vrijge­maakt.
In de woonka­mer, op een witte plank. „ Het is een gigantisch mooie bokaal”, zegt Hans van Arum over de beker, die hij ont­ving bij zijn uitverkiezing tot Coach van het Jaar 2008 in het Ne­derlandse amateurvoetbal.

Zijn ogen glinsteren wanneer hij vertelt over deze prijs, officieel de Rinus Michels Award geheten.
„Fred Rutten kreeg de prijs voor trainer van het jaar in het betaalde voetbal. Dat was op een congres in Den Bosch. Alle trainers waren er. Stond ik daar naast Rutten. Daar was ik enorm trots op.”

Van Arum verdiende de trofee als hoofdtrainer van zaterdag hoofd­klasser Sparta Nijkerk. „ Ik had het helemaal niet verwacht”, zegt hij in de lobby van het Arcadia Golf en Sport Resort, het hotel waar Vitesse verblijft tijdens het trai­ningskamp in Belek. „ Sparta is een club met beperkte middelen. We stonden het hele jaar bovenaan, maar vlak voor het einde werden we ingehaald door Spakenburg.

We hadden veel eigen jeugd in de ploeg. Sparta was een club die vaak achteruit speelde, maar ik wil­de het op mijn eigen manier doen. Met drie spitsen, uitgaan van ei­gen kracht. Vooral de manier van voetballen was de reden waarom ik die prijs heb gekregen.”
De individuele erkenning was voor Van Arum een bevestiging dat hij op het juiste pad was in het trainersvak. „ Ik was pas vijf jaar trainer. Dat ik zo snel waardering kreeg, dat was een mooi gebaar.”

Na het topseizoen in Nijkerk keer­de de gewezen aanvaller terug bij Vitesse, de club waarmee hij als speler in 1989 promoveerde naar de eredivisie. „Ik was een beschei­den spits. Voetbal was niet zalig­makend en het was zeker dat ik na mijn carrière moest gaan werken. Daarom heb ik er als speler ook al­tijd een baan bij gehad.”

Die dubbelrol duurde tot vier we­ken geleden. Van Arum was eerst alleen trainer van Jong Vitesse/ AGOVV, maar werd ook assistent van hoofdcoach Theo Bos nadat as­sistent- trainer Jan van Deinsen moest afhaken door een hernia.

Met een nieuw contract tot medio 2012 op zak, zegde Van Arum zijn baan als administratief medewer­ker bij de ING op. „Het nieuwe contract gaf me redelijke zeker­heid”, aldus Van Arum. „Het is spijtig voor Jan dat het zo is ge­gaan. Ik heb nu het geluk gekregen dat ik ben doorgeschoven.”

Het is opvallend dat Jong Vitesse dit seizoen voor het eerst sinds ja­ren meedraait in de top van de be­loftencompetitie. Is dat de hand van de Coach van het Jaar? „We opgeleverd. „Het gebeurt wel eens dat ik spelers individueel iets toeroep. En ik word wel eens en­thousiast in mijn beleving. Ik ben heel open, houd van korte lijnen.”
Als voetballer haalde hij de diplo­ma’s Oefenmeester III en II, als trainer slaagde hij voor Oefenmees­ter I. En Van Arum hoopt komen­de zomer een plek te krijgen op de cursus Coach Betaald Voetbal.

Hoe ver zijn ambities reiken? „Ik doe niet aan planning. Ik wil me graag ontwikkelen en uiteindelijk hoop ik in het betaalde voetbal te slagen als trainer. Bij mij gaat het altijd heel geleidelijk. Ik ben blij dat ik nu 2,5 jaar met Theo kan werken. Ik zit in een technische staf waar ik mijn ei kwijt kan. Ik zou zo voor nog eens twee jaar wil­len bijtekenen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: