24 maart 2010 In de media

Column – Roy’s revanche

Het gesol met ‘gewezen’ topspits, oud-interna­tional, voormalig kam­pioen van Spanje en Duitsland en topscorer van Euro­pa Roy Makaay bij Feyenoord zal ook bij Vitesse voor de nodige fronsen zorgen.

Trainer Mario Been posteert vandaag in de halve finale van het KNVB-bekertoer­nooi tegen FC Twente een 17- jari­ge jongen, half zo oud als Makaay, in de spits. Zijn naam is Luc Cas­taignos, maar vooral van belang is de motivatie van Been. ‘Het is dui­delijk dat we Roy niet kunnen be­dienen zoals hij dat wil’.

Een interessante boodschap, die vooral een diskwalificatie van de spelers van Feyenoord impliceert. Die missen blijkbaar kwaliteit om Makaay aan zijn doelpunten te helpen. Been vond het, om welke reden ook (nieuwe ploeg bou­wen, nieuwe systeem bouwen?) niet wenselijk Feyenoord op Ma­kaay af te stemmen en andersom verloochent Makaay zichzelf niet voor Feyenoord. De 35- jarige spits is een fenomeen met gebruiksaan­wijzing.

Bedien hem op het juiste moment en op maat en hij maakt in een mager seizoen 12 of 13 goals en in een topseizoen 22, 23 of zelfs 29. Maar Makaay is onder Been nu echt afgeserveerd en nu rest de vraag: kan hij het nog?

Dat maakt de vraag of Makaay en Vitesse volgend seizoen samen­werken interessant. Financieel zal de stap van Makaay (en mogelijk een externe financier) moeten ko­men en in de toegevoegde waar­de; een begeleidende rol als spit­sentrainer, een rol als jeugdtrai­ner. Sportief ligt het antwoord bij trainer Theo Bos en technische baas Marc van Hintum. Is er vol­doende geloof in de sportieve en fysieke kwaliteiten van Makaay anno 2010/2011, is er bij Vitesse wél genoeg kwaliteit om Makaay uit de verf te laten komen en is Bos bereid zijn spel af te stem­men op zijn oud- ploeggenoot. Zo nee, dan kan hij beter een jongen van 17 opstellen. Zo ja, dan is het aan Makaay om het jaar van ‘Roy’s revanche’ uit te roepen. Is er een betere motivatie denkbaar?

Column Egbert vd Weerd

De Gelderlander

Hoofdsponsor: