9 november 2012 In de media

Column Kees Jansma over Marco van Ginkel

Hoe lang is het geleden dat ik Marco van Ginkel voor het eerst zag spelen? Als spits van Vitesse A1 tegen de hoogste jeugd van mijn amateurclub. Het werd 5-0 voor Vitesse. Vijf goals van Van Ginkel. Vier seizoenen terug?
Ik vond hem geweldig, maar dat was niet zo vreemd want iedereen vond hem geweldig. Snel, behendig, tenger en uitermate koelbloedig. Cruijffiaans, werd er op en om het veld gefluisterd.

Daarna ben ik Van Ginkel blijven volgen. Ook niet zo moeilijk, want hij haalde vlot het eerste elftal van Vitesse en werkte de diverse nationale jeugdelftallen af.Van Ginkel werd een beetje onvermijdelijk. En steeds beter. Van koelbloedige afmaker tot allround middenvelder. Een teamspeler bovendien. Een leuke, spontane, frisse, ambitieuze voetballer. Eigen kweek. Dus clublieveling. Toch twijfelde ik, eerlijk gezegd, lange tijd of hij de echte top daadwerkelijk kon halen. Marco van Ginkel oogt nog altijd als een jeugdspeler, als persoonlijkheid nog volop in ontwikkeling en erg vriendelijk. Het tegendeel van een keiharde prof en om te slagen in de voetballerij dien je dat tenminste te zijn. Ik vreesde dat hij zou blijven hangen bij Vitesse, op zijn best een subtopper in de vaderlandse voetbalcompetitie.

Maar zie: Vitesse groeit, dankzij Jordania (en nu Fred Rutten) groter en groter en Van Ginkel groeit mee. Büttner kreeg de voorbije zomer alle aandacht vanwege zijn opzienbarende transfer naar Manchester United, nu krijgt Bony weer heel veel waardering. Terecht natuurlijk. Maar Marco van Ginkel haakt opnieuw moeiteloos aan. Hij scoort, hij geeft assists, hij is in alles nog altijd en bovenal een echte voetballer – en nog steeds hartstikke jong. Vitesse gaat voor de Hollandse top en Marco van Ginkel ook. En vond ik hem lange tijd verlegen, die bescheidenheid heeft hij inmiddels ook niet meer.

Marco van Ginkel is een nieuwe vaderlandse topper, waarvan nog steeds niemand weet waar zijn top ligt. Vooralsnog is Vitesse de goeie club voor hem. De club verlegt, hoe dan ook, zijn horizon en dat betekent weer dat Marco van Ginkel niet nu al op zoek moet/hoeft naar een transfer. Hij mag en kan verder rijpen in zijn eigen veilige omgeving, zonder de sportieve noodzaak om het nu al via het buitenland hogerop te zoeken. In Arnhem kan Van Ginkel nog meer kerel worden, over een paar jaar is het nog vroeg genoeg voor de Bundesliga. Hoop ik dan maar.

Nog even geduld, Marco, nog even Arnhem, nog even meer in jezelf investeren; laat je door niets en niemand gek maken, Vitesse heeft je tot dusver genoeg gebracht. Laat jij Vitesse en Arnhem nog even van jouw formidabele ontwikkeling genieten, alsjeblieft.

Eredivisielive.nl

Hoofdsponsor: