9 juni 2010 In de media

‘Competitiestart drie weken na WK-finale’

Iedereen kijkt halsreikend uit naar het WK in Zuid-Afrika. Maar er is meer om ons op te verheugen. Nog geen drie weken na de finale in Johannesburg, op zondag 11 juli, gaat in ons land de bal weer rollen.

De KNVB heeft woensdag 9 juni concepten gepresenteerd van de competitieprogramma’s 2010-’11 van de Eredivisie en de Jupiler League.

FC Twente, kampioen Eredivisie, en Ajax, winnaar van de KNVB-beker, strijden zaterdag 31 juli om de Johan Cruijff Schaal, de officiële start van het nieuwe seizoen. Zes dagen later, op vrijdag 6 augustus, wordt het bal in de Eredivisie geopend met het duel Roda JC – FC Twente. De daaropvolgende twee dagen treden alle andere teams uit de Eredivisie aan. Vrijdag 13 augustus wordt het startsignaal gegeven voor de Jupiler League.

Competitieschema
Bekijk de nieuwe (concept-)competitieprogramma’s Eredivisie en Jupiler League. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de data van de klassiekers? De eerste staat al op het programma voor zondag 13 september. Feyenoord ontvangt dan Ajax in De Kuip. De definitieve programma’s zijn vanaf 14 juni op de website van de KNVB te vinden.
Nog een aantal data om te onderstrepen in je agenda: zondag 8 en zondag 15 mei. Op de eerste dag wordt de KNVB-bekerfinale gespeeld, op de tweede dag de laatste competitieronde van de Eredivisie. Dan treffen Ajax en FC Twente, de nummers twee en één van het afgelopen seizoen, elkaar.

Veranderingen
De nieuwe voetbaljaargang kent een aantal veranderingen ten opzichte van vorige seizoenen. Als manager Competitiezaken licht ik er graag een aantal toe.
Neem nu die vrijdag 6 augustus als start van de Eredivisie. Door al vroeg in augustus te beginnen, kunnen clubs goed voorbereid van start gaan in hun Europese campagne. Het is in het belang van het Nederlandse voetbal dat clubs op internationaal niveau zo optimaal mogelijk presteren. Zo heeft FC Utrecht al op donderdag 15 en donderdag 22 juli verplichtingen in de Europa League. Het zou sportief onwenselijk zijn als deze moesten worden gecombineerd met een aftrap van de Eredivisie eind augustus of begin september.

Maand vakantie
Nieuw is ook de winterstop van bijna een maand. De voetballers uit de Jupiler League spelen na vrijdag 17 december hun eerstvolgende competitiewedstrijd op vrijdag 14 januari. Uitzondering hierop vormen de clubs die uitkomen in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker. Hun collega’s uit de Eredivisie sluiten 2010 ook uiterlijk af op donderdag 23 december met een bekerduel en komen weer in actie vanaf vrijdag 21 januari 2011. De KNVB speelt met dit lange winterreces in op de wensen van de clubs. Zij willen graag dat hun spelers halverwege het seizoen voldoende rust krijgen én dat er ook ruimte is voor een gedegen trainingskamp. Laten we hopen dat de sneeuw komend seizoen voornamelijk tijdens deze vier weken valt..

Eén midweekse speelronde
Nog meer nieuws: komend seizoen kent de Eredivisie slechts één midweekse speelronde, namelijk op dinsdag 26 en woensdag 27 oktober. Verder spelen teams uit deze competitie geen duel op vrijdag als op de dinsdag of woensdag daarvoor interlands op de kalender staan. Dat voorkomt dat internationals onvoldoende tijd hebben zich goed voor te bereiden op hun wedstrijd.

Live-duel op maandag
Een mooie wetenswaardigheid voor abonnees van Eredivisie Live: gedurende de competitie wordt straks op bijna elke maandag een wedstrijd uit de Jupiler League uitgezonden via dit kanaal. Uitzondering is telkens de laatste speelronde van een periode. Dan worden alle duels op vrijdag afgewerkt om eventuele competitievervalsing te voorkomen. Hetzelfde geldt zoals gebruikelijk ook voor de laatste twee speelronden in de reguliere competitie van de Jupiler League, op vrijdag 29 april en 6 mei. De slotakkoorden in de Eredivisie klinken op zondag 8 en 15 mei.

Sinterklaas
In deze tijd van lange avonden en aangename temperaturen zal menigeen er niet bij stilstaan, maar het Sinterklaasfeest valt dit jaar op een zondag. De zes Eredivisiewedstrijden op 5 december beginnen daarom allen uiterlijk om 14.30 uur. Dan is er die dag nog voldoende tijd om de goedheiligman ‘s avonds te ontvangen.

Degradant Jupiler League
Na de zomerstop telt het betaald voetbal minder teams dan een jaar eerder. De Jupiler League bestaat uit achttien in plaats van twintig ploegen. Bovendien – en dat is voor het eerst – kan één van die gezelschappen degraderen naar de kersverse Topklasse. Tenminste, als de amateurclub die aan het eind van het seizoen recht heeft op promotie naar het betaald voetbal, die stap wenst te maken. Het geslonken aantal teams in de Jupiler League heeft als consequentie dat er 72 wedstrijden minder gespeeld worden. Het is daarom niet langer noodzakelijk een volledige speelronde te programmeren op een maandagavond.

Minder Europese tickets
Wat nog meer nuttig is om te weten? Dat Nederland in 2011-’12 helaas één Europees ticket minder heeft: vijf in plaats van zes. Dat heeft te maken met de internationale clubprestaties tijdens de afgelopen seizoenen. Volgend seizoen wordt dus gestreden om één entreebewijs voor de Champions League, voor toegang tot de voorronde van dat toernooi en voor drie plaatsingen voor de Europa League.

Respect
Namens de KNVB spreek ik ten slotte de hoop en de ambitie uit dat spelers, teams, coaches, toeschouwers en anderen elkaar komend seizoen met respect bejegenen. Samen met partners als de VVCS, CBV, BSBV, ECV, CED en de stichting Meer dan Voetbal is de voetbalbond met extra maatregelen bezig om die sportiviteit te bevorderen.
We kijken uit naar een prachtig competitieseizoen met vele hoogtepunten, maar nu eerst een topprestatie leveren in Zuid-Afrika!

Gijs de Jong
Manager Competitiezaken KNVB

Link Eredivisie.

Link Jupiler League.

KNVB

Hoofdsponsor: