27 mei 2021 In de media

Conference League: financiële degradatie voor Vitesse

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft de clubs geïnformeerd over de financiële verdeelsleutel voor de periode 2021-2024. In totaal wordt per seizoen met de Europese toernooien 3,5 miljard euro verdiend, waarvan 2,73 miljard is bestemd voor de clubs.

Dat is ongeveer 200 miljoen meer dan in de periode 2018-2021. Het geld moet echter wel worden verdeeld onder meer clubs. Het aantal Europese deelnemers stijgt door de invoering van de Conference League immers van 80 naar 96.

Clubs in de Champions League en de Europa League merken daar weinig van. Zij gaan er licht op vooruit ten opzichte van de voorgaande jaren. De rekening komt te liggen bij de ploegen die eerder uitkwamen in de Europa League en nu zijn ingedeeld in de Conference League. Zij gaan er op achteruit.

De te behalen premie voor Vitesse in het seizoen 2021/22 is lager dan wat Nederlandse subtopper eerder ontving in de Europa League. Voor de Eredivisie betekent dit opnieuw grotere verschillen tussen Ajax en de concurrentie. Komend seizoen krijgen de nummer vier en de play off-winnaar immers voor het eerst geen toegang meer tot de Europa League. Ook PSV (tweede voorronde Champions League) en AZ (play-off Europa League) kunnen in theorie terecht komen in de Conference League.

Ruim 74 procent van de totale prijzenpot gaat naar de Champions League. Voor het kroonjuweel van de UEFA wordt 2,03 miljard euro gereserveerd. De Europa League krijgt 465 miljoen en de Conference League moet het doen met 235 miljoen.

Bron: VI / Foto's: SV

Hoofdsponsor: