25 augustus 2021 In de media

Conference League-loting in aantocht: waar is Vitesse aan toe bij plaatsing? 

De Champions League en Europa League hebben er sinds dit seizoen een Europees broertje bij: de Conference League. Feyenoord lijkt – na de 5-0 zege op Elfsborg – zeker van een ticket, terwijl Vitesse er nog een probeert te bemachtigen. Daarnaast kan ook AZ via de Europa League-play-offs nog instromen. Hoe zien de loting en het speelschema eruit? Alles over de opzet van de Conference League lees je hier.

Opzet

Aanstaande vrijdag vindt de loting van de Conference League om 13:00 plaats in Istanbul. Net als in de andere Europese toernooien zijn er 32 ploegen actief in de Conference League. Geen van hen is automatisch geplaatst: donderdag vinden de returns van de heenwedstrijden plaats, waardoor de 32 deelnemende teams daarna pas bekend zijn.

Van de 32 clubs stromen er 22 in via de ‘reguliere’ weg. Zo spelen Feyenoord en Vitesse voorrondes van de Conference League, in de hoop een plek in het hoofdtoernooi te bemachtigen. De overige tien teams stromen in via de Europa League-play-offs. Wanneer AZ het tweeluik van Celtic niet doorkomt, zijn ook de Alkmaarders veroordeeld tot de Conference League.

Loting

De deelnemende clubs worden ingedeeld in vier potten. Deze worden vrijdag bepaald aan de hand van de clubcoëfficiënten. Doordat er nog 32 plekken gevuld moeten worden, is het afwachten in welke potten de Nederlandse vertegenwoordiging belandt. De Conference League-groepsfase bestaat uit acht groepen met elk vier teams.

Uit de acht groepen gaat enkel de groepswinnaar zeker door naar de achtste finales. Na de groepsfase is er een knock-outronde voor de nummers twee uit de Conference League-groepsfase en de nummers drie uit de Europa League-groepsfase. De winnaar van dat tweeluik bemachtigt een plek bij de laatste zestien van de Conference League.

Bron: Voetbalprimeur / Foto's: UEFA - Vitesse

Hoofdsponsor: