28 december 2020 In de media

Corona-oogst: Van ‘vakkenvuller’ tot eerste selectie speler

Het jaar 2020 leverde ons corona en veel ellende op. Datzelfde jaar bracht ons ook Daan Huisman. Niet zomaar een naam, maar die van een talentvolle, jonge voetballer die de afgelopen maanden vanuit de opleiding van Vitesse doorstroomde naar de Eredivisie.

Hij is net achttien jaar, maar maakte al zijn eerste meters op het hoogste niveau. Loopwonder tussen de linies met de gave diepte in het spel te brengen. Daan Huisman is een middenvelder die graag ruimte maakt voor medespelers, zodat die beter gaan voetballen. ‘Ik heb een functionele techniek en een goede eindpass’, vertelt het talent van seizoensrevelatie Vitesse, ‘maar ik ben het best in het zien en creëren van ruimtes voor anderen.’

Vorig jaar rond deze tijd had Huisman nog niet eens een contract. Hij werkte als vakkenvuller bij de Jumbo en was apetrots dat hij meemocht op trainingskamp. In Arnhem brak zelden iemand door. Dit was al heel wat. Maar sinds de komst van Thomas Letsch is alles anders. De Duitse trainer klakte al na een paar weken met zijn tong als het over aankopen ging. ‘Dan moeten ze echt beter zijn’, sprak hij. ‘We hebben zoveel in huis. Jongens als Huisman hebben me echt verbaasd, die verdient het gewoon bij de selectie te zitten. Waarom zouden we iemand halen als we zo’n speler in huis hebben? Het mooiste is dat hij echt iedere training en wedstrijd beter lijkt te worden.’

Letsch liet het niet bij woorden en zette de jongeling, die onder de rook van Arnhem opgroeide en al zeven jaar in de academie rondliep, tijdens de voorbereiding regelmatig in het eerste elftal. Vitesse verloor geen wedstrijd, dus niemand was echt verbaasd toen Huisman bij de selectie bleef en vervolgens al snel ook in de Eredivisie zijn debuut mocht maken. In de Airborne-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam mocht hij vlak voor het einde zijn trainingsjack uitdoen.

‘Ik dacht: Schiet nou op, anders fluit hij af’

Dat werd nog even spannend door de maar doorbabbelende assistent-trainer Nicky Hofs, die zóveel instructies had dat het weinig scheelde of Huisman had die avond helemaal zijn debuut niet gemaakt. ‘Ik dacht: Schiet nou op, anders fluit hij af.‘ Daarna volgden basisplaatsen en invalbeurten. Huisman maakte zijn eerste vliegminuten tussen de grote mannen. En intussen bloeit hij, mede door de constructieve aanpak van Letsch die als een leraar niet alleen kritiek geeft, maar bovenal met oplossingen komt.

De volgende lichting

Eindelijk eigen kweek bij Vitesse! Patrick Vroegh (21) en Thomas Buitink (20) kenden we al een beetje. Maar in de voorbereiding lieten ook Million Manhoef (18) en Enzo Cornelisse (18) de mooiste dingen zien toen ze een maandje mee mochten doen bij de eerste selectie. ‘Er zijn niet veel spelers met een betere trap dan Cornelisse’, klonk het bewonderend uit de mond van trainer Thomas Letsch. Nadat Riechedly Bazoer werd geschorst, twijfelde de coach dan ook niet en gooide hij Cornelisse als laatste man voor de leeuwen tegen Fortuna Sittard. De zoon van oud-prof en jeugdtrainer Tim Cornelisse opereerde alsof hij al jaren in de Eredivisie speelde. De nul achterin was de ultieme beloning. Ook linksachter Manhoef, zoon van de beroemde vechtsporter, kreeg al veel speelminuten en lijkt een grote toekomst tegemoet te gaan.

40

In de jeugd droeg Daan Huisman als complete middenvelder de rugnummers 6, 8 en 10. Bij de A-selectie loopt hij voorlopig met nummer 40 rond.

Bron: VI - Bewerkt Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: