7 november 2016 In de media

Crisis op de loer bij machteloos Vitesse

Vitesse streeft dit seizoen Europees voetbal na, maar een plek in de play-offs wordt al een hele opgave
De Arnhemse club presteert tot nu toe ver onder de maat en vertolkt slechts een rol als saaie middenmoter in de eredivisie. In de Gelderse hoofdstad ligt een crisis op de loer.

De 2-1 nederlaag tegen Heracles stond in alles model voor de sportieve malaise bij Vitesse. Passes in het luchtledige van Matt Miazga, halfbakken hoekschoppen van Lewis Baker, het simpele inleveren van de bal door Marvelous Nakamba, een schrijnend gebrek aan kansen en dat tenenkrommende, tempoloze geschuif symboliseerden een enorme onmacht en radeloosheid in het Arnhemse kamp.

Trainer Henk Fraser oordeelde na afloop keihard. Alle slechte kanten van Vitesse waren tegen de Almeloërs bovengedreven. Er was geen eenheid, geen ruggengraat. Geen mentale hardheid. "Ik kan heel goed begrijpen dat er door supporters dan 'Schaam je kapot' wordt gezongen", zei Fraser. "Het was bitterslecht."

De coach zag dat zijn spelersgroep in een geestelijk alarmerende staat verkeerde. De onzekerheid droop van zowat iedereen af. Eens te meer dreef de erfenis van voorganger Rob Maas boven in GelreDome. Onder diens leiding veranderde Vitesse vorig jaar van een team vol bravoure in een angstige wees.

"Deze groep is mentaal broos", stelde Fraser. "Bij tegenslag is er paniek. Het mentale aspect was bij mijn aanstelling een groot aandachtspunt. We werken al sinds de voorbereiding aan dat thema. Maar we zijn duidelijk nog niet ver genoeg."

Fraser trok zich dat aan, maar hij legde daarmee vooral ook het karakter van de selectie bloot. Vitesse toonde zich eens te meer als een stel ideale schoonzonen. "De jongens accepteren onderling te makkelijk een slechte bal", legde Vitesse's trainer uit. "Dan moet je elkaar aanpakken. Bij ons gebeurt dat niet."

"Dit was wel het slechtste Vitesse dat ik heb gezien", sprak Fraser. "In voorgaande wedstrijden hadden we nog goede fases. Nu helemaal niet. Ze hebben elkaar laten vallen en dat is een kwalijke zaak. Hierover wordt nog wel even gesproken."

Nu faalde Vitesse tegen Heracles niet alleen op het vlak van motivatie of mentale hardheid. Steeds duidelijker blijkt dat de kwaliteiten van de Arnhemse spelersgroep worden overschat. De Gelderse club heeft dit seizoen nog maar nauwelijks overtuigd. Het duel met de Almeloërs is dan wel het dieptepunt van de competitie, Fraser ligt met Vitesse in keiharde cijfers gewoon achter op schema.

"Na FC Groningen (2-1) leek alles de goede kant op te gaan", sprak de trainer. "Maar nu volgt na AZ (2-2 in de slotfase) en NEC (1-1) een nieuwe tegenslag. We moeten daarmee herstelwerkzaamheden uitvoeren. Of dit alleen een herfstdip is? Dat hoop ik. We zijn nu twaalf duels onderweg. Niemand kan tegen mij zeggen: 'Ik behoor te spelen.' Dit was ver onder de maat."

Vitesse kwam zondag nog wel op voorsprong. Na 57 minuten opende Ricky van Wolfswinkel de score. De spits schoot binnen na een steekpass van Milot Rashica. Maar een pegel van Brahim Darri knakte de Arnhemse formatie een paar minuten later meteen. Radeloosheid werd meester van Fraser's equipe en Samuel Armenteros fungeerde uiteindelijk als beul. Hij schoot een strafschop binnen voor de 1-2.

De eerste sporen van een crisis kondigden zich aan in GelreDome met een pak scheldkanonnades en een rits fluitconcerten.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: