11 maart 2024 In de media

Cruciaal duel in Waalwijk eindigt in deceptie

Erop of eronder, voor beide ploegen. Een ware kraker in Waalwijk zaterdagavond: RKC vs Vitesse. In de wedstrijd tegen het team van oud-trainer Henk Fraser werd het 3-1. Een deceptie.

Edward Sturing kon starten met de te verwachten basiself. Nicolas Isimat-Mirin keerde terug na een blessure. Verder bleef de opstelling ongewijzigd na FC Twente-thuis. Fraser zorgde ook niet voor verrassingen voor de wedstrijd. Enkel Michiel Kramer begon op de bank aan de zijde van de Waalwijkers.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor David Min. De spits van RKC Waalwijk kreeg de bal wat ongelukkig voor de voeten en wist niet binnen te schieten. Na een kwartier was het dezelfde man met een bal op de vuisten van Eloy Room.

De wedstrijd begon met een sfeeractie, fraai spandoek van de Vitesse-aanhang in een vol uitvak en vuurwerk buiten het stadion. Direct was duidelijk hoeveel er op het spel stond tijdens het duel. Net voor aanvang was er eerst een respectvolle minuut stilte ter nagedachtenis aan Kees Rijvers (97). Rijvers werd in 2023 benoemd tot bondsridder van de KNVB vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal en overleed afgelopen 4 maart.

RKC Waalwijk was in het begin van de wedstrijd de bovenliggende partij. Vitesse oogde zenuwachtig. In minuut 28 werd dat helemaal duidelijk toen de man van de kansen de bal er wél in wist te krijgen. Min kopte RKC op 1-0. Hoewel de geel-zwarten zich na het doelpunt leken te herpakken met kansen van Meerdink en Boutrah, was het ook de ruststand.

Bij Vitesse wisselde Sturing Amine Boutrah na rust voor Gyan de Regt. Bij RKC Waalwijk kwamen Kevin Felida en Richonell Margaret voor Godfried Roemeratoe en Denilho Cleonise. Na ruim tien minuten voetballen in die tweede helft was het Paxten Aaronson die Vitesse terugbracht in de wedstrijd. De Amerikaan rondde uiterst koel af voor de 1-1. Een klasse goal en daarmee nog volop mogelijkheden voor een resultaat.

Vitesse had na de gelijkmaker de overhand en creëerde verschillende kansen. De Regt gaf alles en Hadj-Moussa bleef aandringen over de andere zijde. Aaronson schoot tien minuten na zijn eerste goal net voorlangs na wederom een mooie actie. Zo wisten de Arnhemmers het betere spel nog niet om te zetten in een voorsprong. De tweede helft kende in ieder geval een stuk meer vuur dan de eerste.

Zoals wel vaker viel het verkeerd voor Vitesse. RKC kwam na een fout achterin vrij vanuit het niets op voorsprong in de 71e minuut. Doelpuntenmaker was Reuven Niemeijer. Niet veel later konden de Waalwijkers de 3-1 inschieten, maar Room voorkwam dit knap. Ondanks de stand bleef de Arnhemse aanhang volop zingen. Sturing bracht in een poging om de wedstrijd weer om te draaien Marco van Ginkel voor Mica Pinto.

Vitesse wist het in de slotfase van de wedstrijd niet meer om te draaien en kreeg nog een doelpunt tegen in de slotseconden van de wedstrijd, nadat Room mee naar voren was gekomen aan de andere zijde. De Arnhemse equipe verzuimde zo hele dure punten mee te nemen uit Waalwijk. Misschien wel de belangrijkste van dit seizoen.

RKC Waalwijk – Vitesse 3-1 (1-0)