15 maart 2023 In de media

Cultspeler Glenn Helder krijgt eerste exemplaar VITESSE CULT van auteurs en Vitesse-supporters Ferry Reurink en Peter Bierhaus

Op 19 maart, na de wedstrijd Vitesse – PSV, presenteren auteurs en supporters Ferry Reurink en Peter Bierhaus hun boek ‘Vitesse Cult’ in Supportershome Monnikenhuize. Dit vierde deel in de reeks van Reurink over de club gaat over cultfiguren: opmerkelijke Vitessenaren die op of buiten het veld hebben gezorgd voor opschudding, vermaak of bizarre situaties, of op een andere manier veel hebben losgemaakt bij supporters. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan cultspeler Glenn Helder.

In de lange historie van de club hebben allerlei Vitessenaren op geheel eigen wijze hun cultstatus ‘verdiend’. Spelers met wie het publiek zich kon identificeren, zoals Ben en Nicky Hofs, Theo Janssen, Dejan Čurović, en antihelden tegen wil en dank als Huub Loeffen en Franky Two Fingers Frank van der Struijk. Maar natuurlijk ook Mister Vitesse Theo Bos, die voor supporters oneindig veel meer is dan een cultheld.
En wat te denken van de spraakmakende acties van Remco van der Schaaf en Sébastien Sansoni tijdens de verhitte derby’s tegen NEC? En de ‘vleugelflitsers’ Glenn Helder en Herman Gerdsen, ieder met zijn eigen fratsen? Of, uit een ver verleden, Bertus de Kat Angelino die voor een belangrijke wedstrijd even de gevangenis mocht verlaten …

En ja, ook de club zelf is cult, met z’n ‘FC Hollywood aan de Rijn-status’ − zeker vanaf het moment dat voorzitter Karel Aalbers het armetierige Vitesse opeens uit het moeras trekt. Met zijn ongekende ambities drijft Aalbers de Arnhemmers vanaf eind jaren 80 tot ongekende prestaties. Maar wanneer hij niet alle verwachtingen kan waarmaken en sponsoren afhaken, eindigen de succesjaren in een treurige soap en blijft Vitesse met grote verliezen achter.
Dat er altijd iets smeult in Arnhem en dat ambities zelden tot nooit worden waargemaakt, is bij echte Vitesse-supporters allang bekend. Zij hadden Vitesse met dat typisch Ernemse cynisme al veel eerder omgedoopt tot ‘de club van net niet’.
En ook nu, anno 2023, is er weer gedoe. De KNVB heeft de overname door een Amerikaanse investeringsmaatschappij nog steeds niet goedgekeurd en er ligt een conflict met de stadioneigenaar over het speelrecht van Vitesse in GelreDome. Het zijn wederom roerige tijden. Wordt het voor FC Hollywood aan de Rijn ‘net niet’ of ‘net wel’?

Deze en vele andere opmerkelijke en vermakelijke verhalen van Ferry Reurink en Peter Bierhaus over de (anti)helden van cultclub Vitesse zijn te lezen in ‘Vitesse Cult’, voor € 19,95 verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Na de presentatie op 19 maart in het Supportershome is er natuurlijk ook gelegenheid om dit prachtige boek aan te schaffen en te laten signeren door de auteurs.

Ferry Reurink (1973) en Peter Bierhaus (1956) schreven eerder samen het boek ‘Vites!’ en een biografie over Alfons Haket, een oude rocker uit hun geliefde Arnhem. Van de hand van Reurink verschenen bij uitgeverij Kontrast ook ‘Elke dag Vitesse. 125 jaar clubgeschiedenis in 366 dagen’ en de boeken ‘Vitesse in de jaren 70’, ‘Vitesse Europa in’, en ‘Vitesse in de jaren 80’.

VITESSE CULT | Ferry Reurink & Peter Bierhaus
ISBN 978-94-92411-55-6 | 280 pag. | full colour | meer dan 150 foto’s | €19,95
uitgeverij Kontrast | www.uitgeverijkontrast.nl

Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met uitgeverij Kontrast
via info@uitgeverijkontrast.nl of 026 3337975

Bron: Ferry en Peter / Foto's: Ferry en Peter

Hoofdsponsor: