5 januari 2012 In de media

Cyprus als basis voor ‘Europa’

Vitesse- trainer John van den Brom wil zijn spelers tij­dens het trainingskamp op Cyprus vooral bewust ma­ken van de haalbaarheid van Europees voetbal.
Vitesse is gisteravond na een reis van tien uur ( bus, vliegtuig en bus) gearriveerd op Cyprus.

In Limassol wil trainer John van den Brom tijdens het trainings­kamp de basis leggen voor het ul­tieme doel van het seizoen: Euro­pees voetbal halen. Van den Brom wil dit seizoen met Vitesse dezelfde stunt uithalen als vorig jaar met ADO Den Haag. De club uit de residentie leidde de coach verrassend naar het toer­nooi om de Europa League. „Met ADO hadden we vorig jaar in de winterstop een fantastisch trai­ningskamp in Marbella”, zei Van den Brom gisteravond, nadat hij met zijn team was aangekomen in het fraaie hotel Le Méridien. „Daar konden we op topvelden trainen, het hotel was uitstekend en het was mooi weer. Net als hier.”

Het zijn mooie omstandigheden voor een mooie missie. Van den Brom: „ Achteraf kun je zeggen dat daar in Marbella het besef is geko­men bij de spelers dat ze dat sei­zoen iets konden bereiken. Ik zie parallellen met Vitesse. Ik heb echt de overtuiging dat we iets kunnen halen. Wat dat is? Euro­pees voetbal. Dat moet het doel zijn. Dat moeten we uit durven spreken.”

Vitesse staat zesde in de competi­tie en speelt tegen Heerenveen in de kwartfinales van de KNVB-be­ker. De ploeg bewandelt dus twee wegen die naar Europa kunnen lei­den. „We moeten hier de basis daarvoor leggen”, aldus de coach. „Door te trainen, maar meer nog door de spelers bewust te maken van dat wat mogelijk is. Ze moe­ten de overtuiging krijgen dat we iets kunnen halen.”

Vitesse heeft vooralsnog slechts één oefenduel op de rol staan in Cyprus, komende woensdag tegen het Cypriotische Anorthosis Famagusta.

„Daarom ben ik heel blij dat we zondag 15 januari na terugkomst tegen Schalke oefenen. Dat is een mooie oefenwedstrijd. Misschien gaat er hier ook nog wel iets gebeu­ren, maar het spelen van wedstrij­den is niet het belangrijkste”, al­dus Van den Brom, die blij is met de aanwezigheid van de nieuwe aanvallers Mike Havenaar en Mart Lieder. „We hebben twee nieuwe spelers. Mike zit nog maar net in de voorbereiding, maar Mart is wel meteen beschikbaar. Wanneer Jonathan Reis inzetbaar is, dat moeten we afwachten.”

Wilfried Bony en Anthony Annan ontbreken voorlopig vanwege hun deelname aan het toernooi om de Africa Cup. Op dit moment mag alleen Jeroen Drost uitkijken naar een andere club. „ Zolang niet ie­dereen volledig inzetbaar is, is het helemaal niet realistisch dat we nog meer spelers tussentijds laten gaan.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: