13 juli 2012 In de media

Cziommer wil nog een paar jaar door

Simon Cziommer is op proef bij Vitesse. De 31-jari­ge Duitser is clubloos. ‘Ik hoop nog op een mooie club. Vitesse? Ach, we zien het wel.’
Of hij ook een helftje wilde spelen in het oe­fenduel metWilhelmi­na’ 08, was de vraag die Vitesse- trainer Fred Rutten gisterochtend stelde aan proefspe­ler Simon Cziommer.

De middenvelder (31), eerder ac­tief voor AZ, FC Twente, Roda JC, FC Utrecht en Schalke 04, vond het best. En dus stond hij diezelf­de avond inWeert op het veld in het met 6-1 gewonnen oefenduel met de plaatselijke zondag tweede­klasser. Cziommer scoorde al na een paar minuten zijn eerste doel­punt voor Vitesse. Zijn inzet leek houdbaar, maar de doelman van Wilhelmina verkeek zich op het schot. „ Er zat een zwabbertje in”, wist de ervaren speler.

Cziommer is na drie jaar Red Bull Salzburg clubloos en is naar Arn­hem gekomen om zijn conditie op peil te houden. Of hij ook voor Vi­tesse zou willen spelen? Cziom­mer wil eigenlijk geen antwoord geven op die vraag. „Ik wil een mooie club vinden. We zien wel wat er gebeurt. Ik ken Fred Rutten goed en heb hem gebeld met de vraag of ik bij Vitesse mocht trai­nen. Dat mocht. Ik heb ook direct gezegd: ‘als ik mensen in de weg loop, laat het weten. Want dan ben ik weg’. Vitesse is bezig met de voorbereiding op komend sei­zoen. Het groepsproces is belangrij­ker dan mijn persoon.”

De groep lijkt Cziommer wel te pruimen. „ Sommige jongens ken ik nog uit mijn tijd bij AZ en Twente. Toen speelde ik tegen jon­gens als Nicky Hofs en Piet Velt­huizen. ‘ Wat moet jij nou’, zeiden ze toen ik woensdag werd geïntro­duceerd. Als geintje natuurlijk, mooie gasten zijn dat.”

Cziommer droeg tegenWilhelmi­na het shirt met rugnummer 15. Continu druk gebarend en pra­tend richting medespelers. „ Je kunt nu nog niet zeggen of er een klik is. Ik ben er pas anderhalve dag. Maar misschien groeit er wel wat moois tussen Vitesse en mij. Ik kan nog wel even mee.”

Behalve Cziommer maakten ook Patrick van Aanholt en Tomas Ka­las hun eerste minuten voor Vites­se dit prille seizoen. Beide verdedi­gers worden nog een jaar gehuurd van Chelsea, de Engelse topclub waar Vitesse nauw mee samen­werkt. Kalas heeft zijn apparte­ment in Arnhem bewust aange­houden. De Tsjech speelde, net als Van Aanholt, vorig seizoen ook al voor Vitesse. „ Ik wilde heel graag in Arnhem blijven, heb dat bij Chelsea ook aangegeven. Ik speel veel bij Vitesse en dat is voor een jonge speler heel belangrijk. Ik maak op dit moment geen aan­spraak op speelminuten bij Chel­sea. Ik zal de komende jaren stap­pen moeten maken.” Vitesse speelt zaterdag nog een oe­fenduel met FC Den Bosch, waar­na donderdag 19 juli Lokomotiv Plovdiv wacht in de tweede voor­ronde van de Europa League. Ka­las: „Ik hoop dat ik zaterdag in de basis sta. Ik kan nog wel wat mi­nuutjes gebruiken. Maar ik ben fit, daar zal het niet aan liggen.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: