17 juli 2010 In de media

Dalibor Stevanovic genoot als bankzitter van Slovenië

Volksheld zonder speeltijd. Dalibor Stevanovic was de enige speler van Vitesse op het WK in Zuid-Afrika.

Voetbalt de Sloveen dit sei­zoen in Arnhem of gaat hij naar een andere club?

Dalibor Stevanovic meld­de zich afgelopen maan­dag weer bij Vitesse, dat deze week een trai­ningskamp belegde in het Zeeuw­se Renesse. De Sloveense midden­velder had na hetWK twee weken vakantie gevraagd en gekregen van zijn club. „Ik had rust nodig”, al­dus de 25-jarige international. Hoewel hij geen minuut in actie kwam, spreekt Stevanovic van een ‘very good’WK. „Ik was teleurge­steld dat ik niet speelde. Daarover heb ik een gesprek gehad met de bondscoach. Voor hetWK heb ik bij Vitesse weinig gespeeld. Dat heeft doorgewerkt. Toen ik in maart, april geblesseerd was, was ik bang dat ik hetWK zou moeten missen. Ik ben de medische staf van Vitesse heel dankbaar, dat ik de laatste wedstrijd, tegen FC Utrecht, weer mee kon doen.” Daardoor mocht hij naar hetWK. „Het was heel belangrijk voor mij in Zuid-Afrika te zijn. De sfeer in dat land, het was fantastisch om bij zo’n competitie als hetWK te zijn. Het zijn goede herinnerin­gen.” Slovenië strandde in de slotsecon­den van de groepsfase. Door de late treffer van de Verenigde Sta­ten tegen Algerije (1-0) bleek de nederlaag van Slovenië tegen Enge­land (0-1) fataal. „ Donovan killed us”, doelt Stevanovic op de Ameri­kaanse doelpuntenmaker. „Dat is voetbal. In onze tweede wedstrijd (2-2 tegen de VS, red.) hadden we alles in eigen hand. Ik weet nog niet hoe we een 2-0 voorsprong konden weggeven. Misschien wa­ren we niet geconcentreerd ge­noeg. In mijn land zeggen sommi­ge mensen dat de bondscoach ver­keerd heeft gewisseld. ” Ondanks zijn reserverol voelde Ste­vanovic voldoende waardering.

„We zijn een echt team. Een goed collectief. Niemand is beter dan de ander. Daar had Slovenië in het verleden problemen mee gehad, nu niet. Daardoor hebben we de laatste jaren ook goede resultaten behaald.”

Doordat Slovenië de eerste partij op hetWK had gewonnen, 1-0 te­gen Algerije, ging de ploeg met een zege, een gelijkspel en een re­mise naar huis. „In Slovenië waren de mensen echt blij. We zijn als helden onthaald. Dit waren de eer­ste punten die we ooit hebben ge­pakt op deWorld Cup. Vergeet niet dat Slovenië maar twee mil­joen inwoners heeft”, aldus Stevan­ovic. „Op het vliegveld van Ljublja­na werden we opgewacht door 20.000 mensen. Daarna was het groot feest in het centrum. We zijn op bezoek geweest bij de presi­dent, die voor onze tweede wed­strijd zelf in Zuid-Afrika was.”

Twee weken later stond Stevano­vic weer gewoon met Vitesse op Nederlandse amateurvelden. La­chend: „Hier is het normaal tegen amateurclubs te spelen in de voor­bereiding. In Slovenië is dat an­ders. Daar speel je hooguit een keer tegen amateurs, daarna alleen maar tegen profclubs. Een wed­strijd of vijf. En niet zoals bij Vites­se twaalf.”

DeWK- ganger heeft nog een con­tract tot medio 2011. Blijft Stevano­vic eigenlijk wel bij Vitesse? „Vraag me dat niet. Dat is heel moeilijk.
Ik wil graag blijven, mijn familie bevalt het ook al anderhalf jaar in Holland. Er spelen wel wat din­gen. Als ik ga, dan moeten drie teams tevreden zijn. Vitesse, de an­dere club en ik.” Ted van Leeuwen, bij Vitesse be­last met de transferzaken, stelt dat zich voor Stevanovic ‘geen club concreet gemeld heeft’.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: