15 september 2014 In de media

Dauda helpt Vitesse van syndroom af

Vitesse heeft na meer dan een halfjaar weer een competitiewedstrijd gewonnen. Scoren bleek tegen Excelsior voor veel spelers weer een probleem, behalve voor Abiola Dauda.
De Nigeriaanse aanwinst bezorgde de Arnhemmers bij zijn basisdebuut met drie treffers de eerste overwinning sinds 8 maart: 3-1.

Uit bij NAC had Vitesse zes maanden geleden voor het laatst reden tot juichen gehad. De club belandde daarna in een vrije val en de winterkampioen sloot het eredivisieseizoen na negen duels zonder zege zelfs af op de zesde plek, zonder Europees voetbal.
 
De vrije val in de eredivisie kreeg de voorbije maand een pijnlijk vervolg. In de eerste vier competitieduels vergaarde Vitesse één schamel puntje. Van paniek was echter geen sprak want, zo analyseerden spelers en staf steevast: Vitesse creëerde voldoende kansen.
 

 
Hoewel trainer Peter Bosz over het veldspel van zijn ploeg tegen Ajax, Cambuur, PEC en PSV erg tevreden was, besloot hij tegen Excelsior toch de bezem door zijn elftal te halen. Er m oest m eer zekerheid in de defensie komen en minder onvermogen voor het doel van de tegenstander.
 
Voor dat laatste werd de 26-jarige Abiola Dauda tijdens de interlandweek verder klaargestoomd. De Nigeriaanse spits werd deze zomer overgenomen van Rode Ster Belgrado. In Arnhem bleek hij echter fysiek nog lang niet klaar om de naar Spanje vertrokken Mike Havenaar te vervangen als nieuwe aanvalsleider.
 
Tegen Excelsior achtte Bosz hem daar voor het eerst echt toe in staat.
 
„We hebben hem gehaald als eerste spits. Hij was eerder alleen nog niet fit," aldus de trainer. „De afgelopen weken ging dat beter en nu zag ik dat hij klaar was om te spelen. Dan breng ik hem ook."
 
En daar kreeg Bosz geen spijt van. Nadat Kelvin Leerdam, Zakaria Labyad en Denys Oliinyk het gebrek aan rendement bij Vitesse opnieuw hadden gedemonstreerd, stond Dauda aan het eind van de eerste helft op als de verlosser. De spits kopte eerst raak uit een corner en was na rust ook met het linker- en rechterbeen een keer trefzeker.
 
„Ik ben vooral blij, omdat we deze wedstrijd moésten winnen," zei de matchwinner. „De laatste weken zijn een beetje zwaar voor me geweest, omdat ik het team heel graag aan goede resultaten wilde helpen maar daar fysiek nog niet toe in staat was. In de wedstrijden dat ik op de bank zat, zag ik dat we veel kansen creëerden maar te weinig scoorden.
 
„Of ik de oplossing ben? Dat ga ik niet zeggen. Vandaag was ik dat wel, maar dat zal niet elke week zo zijn. Misschien maakt Labyad er volgende week wel drie en Davy (Pröpper, red.) er daarna vier. Het belangrijkste is dat we vandaag de negatieve serie hebben doorbroken. Hopelijk wordt dit het begin van een heel mooie reeks."
 

 
Met dank aan Rochdi Achenteh had Dauda kort na zijn komst eind juli al een bijnaam te pakken. „Hij noemt me 'granddaddy', omdat ik tijdens trainingen niet altijd zijn passes kon belopen. Ik was nog niet fit en kon niet altijd voluit gaan. Maar eigenlijk waren het gewoon slechte passes van hem, haha."
 
Ook de naam van Wilfried Bony viel gisteren na zijn spetterende basisdebuut in Arnhem. Dauda lachte na de eerste overwinning van Vitesse om de vleiende vergelijking met de voormalige topschutter van Vitesse.
 
„Ik ben de nieuwe Bony niet. Ik heb hem vooral bij Swansea zien spelen en heb respect voor wat hij hier heeft gepresteerd. Maar ik vertegenwoordig Bony niet. Ik vertegenwoordig mijzelf. Ik hoop wel dat ik het nog beter ga doen dan hij hier heeft gedaan."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: