23 mei 2010 In de media

Davy Pröpper naar EK met Oranje onder 19

Oranje onder 19 heeft zich voor het eerst sinds 2000 weer geplaatst voor het EK.

De ploeg van bondscoach Wim van Zwam won zondag met 3-0 van Duitsland en plaatste zich zo voor de eindronde, die tussen 18 en 30 juli wordt gespeeld in Frankrijk.

Het Nederlands team speelde de afgelopen week een toernooi met Slowakije, Polen en de Duitsers als andere deelnemers. Oranje en de Slowaakse ploeg stonden voor de laatste wedstrijd gedeeld eerste, maar Nederland had een iets beter doelsaldo. Alleen de winnaar van het toernooi plaatste zich voor het EK.


Onder 19 overtuigend naar EK

 

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich voor het eerst sinds 2000 geplaatst voor het EK. In het laatste kwalificatieduel werd Duitsland met 3-0 verslagen, terwijl concurrent Slowakije verloor. In juli is de ploeg van KNVB-coach Wim van Zwam één van de acht ploegen die gaat strijden om de Europese titel.

Nederland besliste het duel al voor rust. Schoten van afstand van Jerson Cabral en Ricky van Haaren waren de Duitse defensie en doelman te machtig, die vroeg in de tweede helft een beauty van Van Haaren om zijn oren kreeg. Daarmee won Onder 19 voor het eerst sinds 30 november 2000 (2-4) weer eens van de Duitse leeftijdsgenoten.

Op voorhand had Nederland als koploper de beste papieren in groep 6. Maar dat leiderschap dankte de ploeg louter aan een iets beter doelsaldo dan Slowakije, dat één treffer minder in de plus stond en ook vier punten haalde in twee wedstrijden. De Slowaken hadden daarbij als mogelijk voordeel dat het al uitgeschakelde Polen op de slotdag de opponent was.
En ook Duitsland had voor het treffen met Onder 19 nog uitzicht op de eindronde. Met drie punten tegen Nederland en een Slowakije dat niet zou winnen, zou de Duitse ploeg alsnog kwalificatie voor het EK bewerkstelligen.

Snel doelpunt Cabral
Die hoop leek al snel ijdel, want al in de zevende minuut zorgde Cabral voor vreugde in het Nederlandse kamp. De linksbuiten haalde van de rand van het strafschopgebied verrassend uit en maakte zo zijn tweede treffer in het shirt van Onder 19. Nederland was de betere ploeg in de minuten voor en na Cabrals goal, maar schrok wek even toen Jordy Clasie een kopbal uit een corner van de lange spits Peniel Mlapa van de lijn moest halen.

Nederland had de controle over het duel, maar opnieuw Mlapa was namens de Duitsers dicht bij een doelpunt. Jeroen Zoet redde echter met de voet. Het leek voor Oranje het sein extra gas te geven en daar slaagde de ploeg ondanks de warmte uitstekend in. Met Cabral als uitblinker kregen Leandro Bacuna (tweemaal) en Ricky van Haaren kansen op de 2-0. Na 37 minuten viel die dan toch, toen Van Haaren zijn man uitkapte en bekeken raak schoot.

Wereldgoal
Met die ruststand was het in Venlo al feest, mede door de wetenschap dat Polen leidde tegen Slowakije (1-0), maar de 3-0 van de voet van Van Haaren zorgde voor een ware jubelstemming. De middenvelder schoot een door de Duitse keeper slecht uitgetrapte bal in één keer, vanaf een meter of 40, over de doelman in de kruising.
In het restant van de tweede helft gebeurde vervolgens bar weinig meer. Nederland vond het wel prima, probeerde af en toe nog een plaagstoot uit te delen. Aan de andere kant Duitsland was als een murw geslagen in de touwen hangende bokser.
Nederland heeft zich met de zege geplaatst voor het EK, dat van 18 tot en met 30 juli in Frankrijk gehouden wordt.

Statistieken:
Duitsland – Nederland 0-3
(0-2).
Scoreverloop: 7. Jerson Cabral 0-1, 37. Ricky van Haaren 0-2, 52. Van Haaren 0-3.
Gele kaart Nederland: Van Rhijn.

Opstelling Nederland: Jeroen Zoet, Ricardo van Rhijn, Bart Schenkeveld, Imad Najah, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie (83. Steven Berghuis), Ricky van Haaren, Leandro Bacuna (61. Davy Pröpper), Rajiv Van la Parra, Luc Castaignos (81. Lorenzo Ebicilio), Jerson Cabral.


Van Zwam: ‘Het klopte allemaal’

Hij slaagde er nog lang in de bierdouche in de kleedkamer van Onder 19 te ontwijken, maar uiteindelijk moest KNVB-coach Wim van Zwam er toch aan geloven. Met veel plezier, want via een 0-3 zege op Duitsland plaatste zijn team zich voor het EK. ,,Eindelijk klopte het allemaal.”

Tot tweemaal toe liep Van Zwam als trainer van Onder 19 de eindronde mis. ,,Twee keer net niet, op doelsaldo. Dan is dit heel lekker. We bewijzen gewoon een lastig ploegje te hebben, in de goede zin van het woord, die heel moeilijk te verslaan is.” De cijfers onderschrijven het: het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar is dit seizoen nog ongeslagen, wat neerkomt op dertien duels op rij zonder nederlaag.

Van Zwam proefde dat zijn team klaar was voor een sterk optreden tegen de Duitsers. ,,Dankzij een DVD van onze video-analist, die allerlei prachtige beelden van de jongens achter elkaar had gezet, hoefde ik in de bus op weg naar het stadion eigenlijk niks meer te zeggen. Het was muisstil in de bus toen de jongens keken, maar een morele oppepper.”

Vijf procent extra
De beelden maakten tegen Duitsland uiteraard niet het verschil. ,,Maar misshien gaf het wel vijf procent extra, precies wat we nodig hadden tegen een tegenstander als deze.”

Vanaf 18 juli is Onder 19 één van de acht landen op het EK in Frankrijk. Van Zwam gaat vol ambities die kant op. ,,Zo’n twintig jaar geleden pakte ik mijn eerste prijs als trainer toen we met Quick Boys algeheel landskampioen bij de amateurs werden. In 2000 lukte me dat ook met Katwijk. Nu, tien jaar later, is het wel weer eens tijd voor een prijs. We hebben ons doel dus nog niet bereikt.”

Supportersvereniging Vitesse/Onsoranje.nl

Hoofdsponsor: