14 april 2018 In de media

De ‘Bosz-doctrine’ keert terug bij Vitesse

Aan krijgstaal geen gebrek deze dagen op Papendal, het luxueuze onderkomen van Vitesse. Wat heet, er zijn oordopjes nodig nu Edward Sturing aan het roer staat.
Zijn stem buldert over het veld van de Arnhemse eredivisionist, die flink onder hoogspanning staat. De interim-coach bewerkstelligt voorlopig alvast een schokgolf in de hoofdstad van Gelderland.

Nu nog het schokeffect
Sturing (54) moet met Vitesse de play-offs in. En dan is er vanuit de clubleiding een ‘sterke wens’ voor Europees voetbal. Die missie staat op de tocht door de recente reeks met nederlagen. De Eerbeker ontketent daarvoor geen revolutie. Hij bouwt verder op het fundament van zijn woensdag ontslagen voorganger Henk Fraser.

,,We zetten andere accenten”, zegt Sturing. ,,Ik begin echt niet met elf nieuwe namen in het veld. Dat is onzin. We hebben dit seizoen als staf nauw samengewerkt. Er was altijd overleg. Ik zet nu mijn eigen handtekening onder Vitesse. Dat zal net weer anders zijn dan de werkwijze van Henk.”

Aanval
Sturing herintroduceert de ‘Bosz-doctrine’ in Arnhem. Althans, een variant daarop. Vitesse zoekt, te beginnen tegen Sparta, nadrukkelijker de aanval.
,,De filosofie van Peter Bosz is mooi”, vertelt Sturing. ,,En wij gaan die kant zeker op. Maar niet helemaal. Om die speelwijze in te slijpen, heb je veel meer tijd nodig. Want als er één verzaakt, klapt het hele systeem in elkaar. Wij hebben drie dagen de tijd gehad om accenten te zetten. We moeten allereerst af van het flipperkastvoetbal. Dat is de bron van alle ellende. We zijn de laatste tijd verschrikkelijk slordig in balbezit. We gaan nu naar voren, maar het moet geen zelfmoord worden.”

Lef tonen
Het aanvallender concept komt voort uit het karakter van Sturing. ,,Ik heb geen geduld”, zegt hij. ,,Je kunt wachten op de fouten van tegenstander en dan toeslaan in de omschakeling. Of je dwingt tegenstanders tot fouten. Ik kies voor het laatste.”

,,Dat is al een omslag, merk ik. De spelers hebben de neiging uit het duel te stappen. Terug te lopen. Maar we moeten lef tonen. De bal vooruit spelen. Natuurlijk kunnen we dan verliezen. Maar nu verliezen we ook. We hebben uit de laatste zeven wedstrijden vier punten behaald. Dan zijn er dus gewoon zeventien punten verspeeld. Ik ga liever strijdend ten onder, dan afwachtend.”

Steun
Sturing haalt alle instrumenten voor de reanimatie van Vitesse van stal. Hij ‘eist een antwoord van de groep’, zo direct na het ontslag van Fraser. En hij doet een oproep aan de supporters. ,,We stonden vorig jaar samen op de Korenmarkt (na de winst van de KNVB-beker, LL). Nu hebben we alle steun van de achterban nodig om de play-offs te halen. Sta achter deze groep . Door de resultaten is het vertrouwen afgebrokkeld.”

Balbezit
Voetbal is dan de kernwaarde. Sturing kent de knelpunten in Arnhem. ,,We moeten veel meer kansen creëren. Dat komt vanuit het balbezitgedeelte. Zit dat goed, dan zijn posities ook bezet. We werken daar het hele seizoen al aan en nu is daar nog eens de nadruk op gelegd. Dat is mooi, maar alles staat of valt met de wedstrijd tegen Sparta.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: