20 juli 2018 In de media

De Amerikaanse voetbalbond bezocht Matt Miazga in Arnhem

Ondanks dat Matt niet meer bij Vitesse speelt toch nog een mooi stuk van de United States Soccer Federation over zijn verblijf bij onze mooie club.
Vertaald m.b.v. Google Translate, origineel artikel : https://goo.gl/awtfMh

Arnhem ligt aan de oevers van de Rijn, een slaperige Nederlandse stad op 60 mijl van Amsterdam. De stad geniet meestal van een rustig bestaan, behalve het gebrul dat elk weekend uitstraalt van de legioenen zwart-en-gele geklede fans die het GelreDome inpakken, de thuisbasis van de topattractie van Arnhem: Vitesse

Matt Miazga kan de verantwoordelijkheid dragen voor het verstoren van de vrede in de stad afgelopen voorjaar. De Amerikaanse verdediger bracht een deel van de waanzin van GelreDome naar de lanen van Arnhem toen hij en zijn teamleden van Vitesse paradeerden met de eerste trofee van de 125-jarige club: de Nederlandse Beker van 2016-17.

"Het was geweldig om deel uit te maken van die eerste trofee," zei Miazga. "Spelen in de finale, die vreugde, die opwinding en dat kippenvel gevoel na het winnen was geweldig. De stad was gek. We hadden een grote parade en een groot feest daarna. Er was een fase in het midden van de stad. Waarschijnlijk juichten er 30 tot 40.000 fans. Het was een geweldig feest. "

Toen Miazga tekende om in Europa te spelen, had hij niet verwacht dat hij in de recente herinnering een trofee zou hijsen en een van Arnhem's meest rowdiest partijen zou aansteken. Dit slaperige gehucht heeft een belangrijke stap gezet in zijn doelbewuste zoektocht om de beste speler te worden die hij kan zijn.

"Hij kwam hier met een missie," zei Marc van Hintum, Sportdirecteur van Vitesse. "Hij is een winnaar die je niet elke dag ziet. Dat is iets dat hem een ​​extra dimensie geeft. Zijn mentaliteit is geweldig. Hij is een man die binnenkomt en zegt: 'Ik moet slagen. Ik moet hard trainen, elke dag hard werken, mijn rust nemen om de volgende dag hard te trainen. "Natuurlijk heeft hij het vermogen om in Nederland te spelen, maar wat hem uitzonderlijk maakt, is zijn mentaliteit."

In Arnhem dient Vitesse als de belangrijkste show in de stad. Er is geen lange rij van hippe nachtclubs en de plengoffers van Amsterdam lijken de werelden verder weg dan slechts een autorit van 70 minuten. Als kind in de buitenwijken van New York heeft Miazga overal voetballen. Hij miste schooldansen, uitnodigingen voor het diner en ontelbare excursies met vrienden ten gunste van training en games. Toen hij opgroeide, vormden die beslissingen de eenzijdige focus van Miazga. In Arnhem maakt het gebrek aan alternatieven het besluit een uitgemaakte zaak. Dat maakt de stad een ideaal huis voor een voetballer die zich toelegt op de perfectie van zijn vak.

"Ik ben hier om te voetballen," zei Miazga. "Ik ga trainen, ik slaap, ik eet, ik rust uit en herhaal en speel games. Het is geen grote stad. Er zijn geen afleidingen, geen extracurriculaire activiteiten. Je komt gewoon thuis, doet wat je moet doen, concentreert je op je ambacht en bereidt je voor. Dat was erg voordelig voor mij. "

Miazga's ouders smeedden al op jonge leeftijd zijn one-track mind. Hij begon te voetballen omdat zijn Poolse ouders rond het spel opgroeiden in hun thuisland. Toen hij op vierjarige leeftijd begon met het schoppen van de bal, duurde het niet lang voordat hij zich realiseerde dat de passie van zijn ouders ook de zijne zou worden.

"Veel verschillende kinderen, een seizoen komt en ze spelen een andere sport," zei Adam Miazga, Matt's vader. "Ik zei tegen hem:" Je gaat geen andere sport spelen, je kiest voor een sport, wat je wilt doen. We gaan niet van bloem naar bloem springen en alles proberen en wanneer het seizoen voorbij is, weet je niets. Als je wilt voetballen, laten we het doen. '"

De lokale Clifton Olympians leverden het eerste competitieve voetbal van Miazga, maar toen hij game-na-spel veroverde in zijn kleine vijver, werd een nieuwe uitdaging noodzakelijk en Miazga sloot zich aan bij de academie van Red Bulls in New York. Hij stond opnieuw op om elk obstakel op zijn pad te overwinnen en overwon de Amerikaanse Soccer Development Academy als een U-15/16-leeftijdskampioen in 2012.
"Voetbal dat mijn passie is, dreef me naar een obsessie waar ik me wil ontwikkelen en de beste voetballer wordt die ik kan zijn", zei Miazga. "Spelen bij Red Bull, een topprogramma hebben en spelen met de beste spelers in het land heeft me echt gedreven en me echt geholpen om mezelf te ontwikkelen en te vestigen."

Zijn imposante frame en handigheid voor fysieke, lock-down verdediging trok de aandacht van scouts van overal toen hij de Red Bulls naar het Academy-kampioenschap leidde. Miazga ondertekende een intentieverklaring om de universiteit van Michigan in 2012 te bezoeken, maar de Red Bulls-organisatie had grotere plannen voor de jonge verdediger. In 2013 tekende hij als de achtste speler van Homegrown in de geschiedenis van de club.

Miazga's eerste professionele contract gaf aan dat hij dacht aan de toekomstplannen van New York, maar zijn vooruitgang begon langzaam. In 2013 en 2014 zag Miazga het veld slechts spaarzaam over een handjevol verschijningen. Alles veranderde in 2015, toen de nieuwe hoofdtrainer Jesse Marsch naar Harrison kwam. N.J. Miazga zou de spandoek dragen voor een algemene verschuiving in de organisatiefilosofie.

"Ik voelde sterk dat Matt gewoon op grote schaal moest worden uitgedaagd", zegt Marsch, nu assistent-coach van de Duitse Bundesliga, RB Leipzig. "Er was veel verandering in de organisatie, een nadruk verwijderd van de superster-speler en meer in de richting van het ontwikkelen van jonge spelers. Hij is nooit echt toevertrouwd om het werk te doen. Het was vooral omdat het een team van veteranen en een team van zeer gevestigde spelers was.

"In de vorige teams werden de jonge jongens behandeld als de jongens die de tassen droegen en zij waren de moppen van de grappen, maar ze waren niet echt geëngageerd als een echt onderdeel van het team. Ik vertelde hem voor die mentaliteit en verandering om te veranderen, het zou op zijn schouders zijn en hoewel hij 19 was en het niet eerlijk was om te eisen dat hij nu een man zou worden, het is de realiteit van deze business. De beste jonge spelers, ze groeien snel op. "

Voorafgaand aan 2015 had Red Bull Arena gediend als laatste thuis voor enkele van de grootste namen van het spel en een toevluchtsoord voor MLS-veteranen. Legenden zoals Thierry Henry sloten hun carrière in Harrison af en het team genoot van matig succes. Marsch had andere ideeën. Hij gaf Miazga precies wat hij nodig had: een kans.

"Hij gaf me die rol om mezelf te vestigen als een belangrijk lid van het team," zei Miazga. "Ik omarmde die uitdaging. Ik dacht dat ik het goed opnam en hij bleef me duwen. Ik wist echt wat het betekende om deel uit te maken van een professioneel team dat vocht voor trofeeën. "

Het vertrouwen van Marsch in Miazga leek in het begin misschien misplaatst. In de eerste wedstrijd van het seizoen maakte het centrum van het jonge duo verschillende fouten die de Red Bulls bijna een gelijkspel kosten op de weg in Kansas City. Nadat New York overleefde om een ​​punt tegen Sporting te redden, liet Marsch Miazga de bank niet zien. Terwijl ze zijn fouten begroeven, namen ze meer tijd om zijn mindset te bespreken en hoe hij de tactiek naar het veld vertaalde. Miazga startte de week daarop voor de Red Bulls en legde gedurende het seizoen 24 extra wedstrijden vast.

Miazga's missie in die wedstrijden: sluit de beste aanvallende dreiging van de tegenstander af. Week in en week uit zou hij in een aparte focus komen te staan ​​om de gevaarlijkste spitsen in de competitie af te sluiten. Sebastian Giovinco. David villa. Cyle Larin. Het maakt niet uit wie aan de andere kant van het veld staat, Miazga zou er alles aan doen om hun naam van het wedstrijdformulier af te houden.

In de loop van het seizoen ontstond Miazga als een van de beste centrumruggen van de competitie. In de inaugurele Hudson River Derby in Yankee Stadium scoorde hij niet alleen zijn eerste professionele doelpunt, gemarkeerd met een nadrukkelijke feestelijke swing van de knuppel, maar Villa, een doelpuntenmaker voor New York City FC, had nauwelijks iets.

Marsch's gokspel op het jonge centrum leverde zijn vruchten af ​​toen hij een verdediging leidde die het Supporters 'Shield mee naar huis nam, toegekend aan het beste reguliere seizoensteam van de competitie. Het zilverwerk vertegenwoordigde slechts de tweede trofee in de 20 seizoenen van New York. Toen Miazga zich bij de Red Bull Academy op het niveau van de Under-14 aansloot en geleerde teamgenoten in het Amerikaanse nationale team van Youth waren gearriveerd, wist hij dat hij moest doen wat nodig was om er ook een te verdienen. Het duurde niet lang. Miazga ontving zijn eerste uitnodiging voor het nationale team op het U-14-niveau toen hij zich vestigde binnen de Red Bulls-set-up.

Terwijl zijn professionele carrière in 2015 begon te bloeien, zette de YNT-carrière van Miazga een grote stap vooruit in Nieuw-Zeeland tijdens de 2015 FIFA U-20 Wereldbeker. Hij verankerde de achterlijn van de U-20's in Oceanië toen het team de kwartfinale bereikte. Daar viel de VS op een verwoestende manier: negen strafschoppen in een nederlaag tegen de uiteindelijke kampioen Servië.

Een uitbraakcampagne in New York en een sterke show in Nieuw-Zeeland gecombineerd om de ogen van scouts te trekken van enkele van Europa's grootste clubs. Chelsea groeide uit tot de voorhoede van de suitors en Miazga tekende officieel bij de Blues in januari 2016. Het jaar ervoor werd Miazga vroeg wakker om Premier League-games op tv te vangen. Nu zou hij het trainingsveld delen met mensen zoals Diego Costa en John Terry.

"Ik ben 20 jaar oud en ik verhuis naar een van de grootste clubs ter wereld," zei Miazga. "Het was absoluut een grote aanpassing om je voor te bereiden op dat prestige niveau en de druk die daarbij hoort, maar tegelijkertijd was het iets dat ik altijd al wilde hebben, iets waar ik echt naar heb gewerkt."

Miazga maakte zijn debuut in Chelsea op 16 februari 2016, maar speelde slechts één keer meer voor de Premier League-kant gedurende het seizoen. Beroemd om zijn 'leenleger', bereidde hij zich voor op de verzending voor de campagne van 2016-17. Nadat een poging tot bewegen was mislukt, deed Miazga een late deal aan het einde van het overdrachtsvenster om zich bij Vitesse in de Nederlandse eerste divisie aan te sluiten. De Eredivisie beloofde een hele nieuwe lei van unieke uitdagingen voor het jonge centrum terug.

"Dit is mentaal een zwaar proces voor een speler omdat je wordt gekocht door Chelsea, en dan zeggen ze bij Chelsea dat je in bruikleen gaat aan Vitesse Arnhem", aldus Van Hintum. "Dat kan moeilijk zijn voor spelers, maar voor Matt was het geen probleem. Vanaf de eerste dag was hij positief over Vitesse. Hij kwam hier en zei dat hij zichzelf wilde ontwikkelen. '

De Nederlandse competitie heeft een reputatie als broeinest voor jong talent. Spelers die hopen ooit een statement te maken in een van de vijf grote competities in Europa, krijgen vaak hun start in Nederland in stadions in plaatsen als Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Net zoals in M.L.S., werd het voorrecht van Miazga om de topscorers van het andere team ervan te weerhouden om de achterkant van het net te vinden. Eredivisieclubs hebben ook hoge verwachtingen van hun middenrug, omdat de Nederlandse speelstijl vereist dat de verdedigers betrokken zijn bij het opbouwspel.

Met een aanpassingsperiode die noodzakelijk was en verder werd vertraagd door de late overdracht, bevond Miazga zich niet onmiddellijk op de teamtabel. Net als in New York had hij een kans nodig om zichzelf te bewijzen. Blessures op de achterlijn zorgden voor die kans op 25 september 2016, toen Miazga zijn eerste optreden van het seizoen voor Vitesse tegen Twente maakte. Hij maakte meteen indruk.

"Vanaf het eerste moment dat hij daar stond als een man," zei van Hintum. "Dat was verrassend voor ons, omdat het niet gemakkelijk is om de Nederlandse competitie te spelen als je er niet aan gewend bent. Maar hij had geen problemen. We waren enthousiast om hem binnen te krijgen omdat hij groot van formaat was, en we hadden de maat nodig en een speler die sterk in verdediging was. "

Gegeven de gelegenheid nam Miazga het opnieuw en ging ermee weg. Zijn start tegen Twente werd de eerste van 23 optredens in 2016-17. Niet alleen maakte hij indruk op de sportieve staf, maar ook op de arbeidersfans van Arnhem. Ze leerden snel dat wanneer ze Matt Miazga bij het GelreDome gingen zien spelen, hij zijn uiterste best zou doen om te vechten voor hun geliefde zwart en geel.

"Als hij op het veld komt, zie je een persoonlijkheid die altijd probeert te winnen, die altijd games voor je wil winnen. Elke fan vindt dat leuk, "zei Van Hintum. "Vooral hier, omdat Arnhem een ​​gemiddelde stad is van de mensen, niet arm, maar helemaal niet rijk en zelfs niet middenklasse. Ze komen graag naar het stadion om mensen te zien vechten voor hun geld. Matt doet dat. Hij is hier erg populair. '

Miazga werd een vaste waarde in de startende line-up van Vitesse toen het de Nederlandse bekerloop maakte, het nationale toernooi in Nederland open voor 103 teams over het hele land. Voorafgaand aan 2016-17 kwam Vitesse's beste afwerking als drievoudig tweede plaats. Nederlandse macht AZ Alkmaar wachtte Vitas af in de bekerfinale, die in Rotterdam werd gehouden als neutrale locatie. Bij aankomst stonden 25.000 fans gedrapeerd in zwart en geel en 25.000 gekleed in AZ's rood en zwart. Het kost een speciale mentaliteit om trofeeën te winnen, en van Hintum zei dat de Amerikaanse mentaliteit van Miazga de weg wees voor Vitesse.

Kort nadat Miazga de Cup voor een rauwe menigte had gehesen in de meestal rustige straten van Arnhem, kreeg hij een kans op een aantal internationale hardware. Na zijn eerste pet voor het Amerikaanse nationale team van de heren te hebben opgehaald in november 2015, verdiende Miazga een uitnodiging voor het Gold Cup-programma voor de VS 2017.

Hoewel hij maar één keer in het kampioenschapskampioenschap heeft gestaan, heeft Miazga zijn kans opnieuw getrokken. De VS hadden een winstmarge van drie doelpunten tegen Nicaragua nodig om de eerste plaats in de groep te veroveren. Dat resultaat had stevig in de hand moeten rusten, maar twee gemiste strafschoppen maakten het tot een nagelbijtende strijd om de finish voor een laatste doelpunt.

Miazga beantwoordde uiteindelijk de oproep in de 87ste minuut. Terwijl Graham Zusi in de rij stond om een ​​cruciale late-game vrije trap te nemen, trok Miazga's voormalige Red Bull-teamgenoot Dax McCarty hem opzij en vertelde hem te zoeken naar het slungelige zes-vierframe van de verdediger op de achterpaal. Zusi verplicht, stuurde een geweldige bal in de doos en Miazga kopte het naar huis om de eerste plaats veilig te stellen. Het doelpunt onderscheidt zich nog steeds als een favoriet voor zijn beide ouders.

Met zeven petten onder zijn riem heeft Miazga een onwaarschijnlijke rol op zich genomen als een van de meest ervaren centra van de VS in recente kampen. Zijn debuut in 2015 maakte van hem een ​​van de eerste van zijn U-20 MNT-teamgenoten die doorbrak naar het seniorenteam. Cameron Carter-Vickers, zijn verdedigende partner in Nieuw-Zeeland, heeft het voorbeeld gevolgd, naast spelers als Kellyn Acosta en Zack Steffen. Die U-20 alumni lijken de volgende generatie van de MNT te leiden als het de volgende cyclus aanvalt.

"Elke keer dat je de Amerikaanse top draagt ​​en je land vertegenwoordigt, is het een enorm voorrecht en een enorme eer", zei Miazga. "Veel van die jongens nu, inclusief ikzelf, beginnen ons te vestigen binnen het eerste team."

Miazga heeft misschien niet nog een kans om de stille straten van Arnhem te verstoren. Zijn leningcontract, verlengd van alleen het seizoen 2016-17 tot de campagne 2017-18, heeft zijn beslag gekregen. Andere Europese steden moeten dit in de gaten houden, inclusief Londen. Miazga heeft er een gewoonte van gemaakt om elke gelegenheid aan te grijpen die op zijn pad komt en die uitdaging aan te gaan. Succes komt als een natuurlijk bijproduct. Terwijl Miazga's bijzondere focus hem naar nieuwe hoogten tilt, staat de VS-achterhoede van de toekomst klaar om de leiding te nemen van het hier en nu.

"Er komt een nieuwe generatie spelers naar voren die erg getalenteerd zijn en die hongerig zijn om zich te vestigen in het nationale team," zei Miazga. "We hebben veel geweldige jonge spelers die de volgende golf van leiders kunnen zijn. Ik zal blijven werken om daar een deel van te zijn. "
 

US Soccer Federation / foto’s SV

Hoofdsponsor: