2 mei 2017 In de media

De beker is binnen, nu moet Vitesse het in Europa laten zien

Na bijna twee dagen feest in Arnhem wordt er al op de achtergrond voorzichtig nagedacht over het volgende seizoen. Vitesse mag dankzij de bekerzege in de groepsfase van de Europa League spelen en dus kan technisch directeur Mohammed Allach zich gaan richten op de samenstelling van de selectie.
"In de topsport is niets makkelijk. Het wordt een mooie uitdaging, maar vertrouw me maar dat er volgend jaar weer een aardige selectie staat", vertelt Allach bij de huldiging op de Markt in Arnhem.

"Bij aanvang van het nieuwe seizoen ben je al bezig met het jaar daarna. Zo ook dit seizoen. Ik ben niet alleen bezig met het huidige seizoen, ik denk altijd een paar jaar vooruit. De scenario's liggen klaar en we gaan kijken waar we door kunnen pakken."

'Vitesse gaat voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 in het hoofdtoernooi van een Europees toernooi spelen. Destijds reikte de Arnhemse formatie tot de derde ronde van de UEFA Cup. Rapid Boekarest en Werder Bremen werden verslagen, maar in de derde ronde was Liverpool over twee wedstrijden te sterk.
In 2012/2013, 2013/2014 en 2015/2016 strandde Vitesse in derde voorronde van de Europa League. Het hoofdtoernooi werd in die seizoenen nooit bereikt. Dieptepunt was de uitschakeling in 2013. Petrolul uit Roemenië bleek te sterk over twee duels.'

De grote vraag is of spits Ricky van Wolfswinkel blijft. Het kind van de club keerde na zeven jaar terug in Arnhem en kent het beste seizoen uit zijn carrière. In de eredivisie staat Van Wolfswinkel op achttien doelpunten en in de bekerfinale maakte hij beide goals. "Van Wolfswinkel behouden zou een heel mooi scenario zijn. Zijn waarde is in ieder geval verdubbeld", zegt Allach lachend.
Van Wolfswinkel ligt nog twee seizoenen vast bij Vitesse. Wat is zijn eigen plan? Blijft hij? "Honderd zeker mag je helaas nooit zeggen in het voetbal. Maar ik heb al eerder gezegd dat ik alleen wegga als er echt iets heel moois komt. Dit is precies waarom ik ben teruggekomen bij Vitesse, mooier kan voor mij niet. Ik wil gewoon voetballen. Dat staat los van de financiën, de competitie of het land."

Aanvoerder en publiekslieveling Guram Kashia krijgt de lach niet meer van zijn gezicht. "Ik wil graag blijven. Dit is een nieuwe motivatie voor mij. Zes wedstrijden in de Europa League. Ik wil genieten hier bij Vitesse. Of ik sowieso blijf? Ik kan in het voetbal niets met zekerheid zeggen, maar ik wil hier graag blijven."

Allach is niet bang voor een leegloop. "Als je een prijs pakt, dan beginnen de geruchten en komen de vragen. Ik ben nergens bang voor, nooit. Ik kan er ook nog niks over zeggen. Het is koffiedik kijken."

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: