4 januari 2016 In de media

De bewogen jaren van Bosz bij Vitesse

Peter Bosz nam vandaag afscheid bij Vitesse. De Apeldoorner was de langstzittende trainer bij de Arnhemmers sinds Edward Sturing.
Met onder andere een schorsing en Europees voetbal waren het bewogen jaren in Arnhem.

De aanstelling van de Apeldoorner was in juni 2013 misschien geen verrassing in Arnhem. Bosz presteerde goed bij Heracles en durfde aanvallend te voetballen met de Almeloërs. Dat wilde hij bij Vitesse niet anders doen.

Vitesse roemde de manier van denken over het voetbal en zijn vermogen om spelers beter te maken. Daarnaast was het mooi meegenomen dat Bosz ook een Vitesseverleden heeft. De trainer zelf noemde de ambitie en een mooie accommodatie als belangrijkste redenen voor het tekenen in Arnhem.

Nummer 1 eredivisie

Bosz begon goed na zijn aanstelling bij Vitesse. Een van zijn eerste daden waren de wedstrijden tegen het Roemeense Petrolul voor de Europa League. De twee wedstrijden werden verloren, maar Vitesse kwam die klap snel te boven.

Trainer Bosz liet zich snel gelden. Zowel op het veld, als buiten het veld. Zo zette hij spits Jonathan Reis uit de selectie en stootte Vitesse in december 2013 door naar de koppositie in de eredivisie.

Onrust

Maar ook rondom de veelgeprezen trainer Peter Bosz werd het in 2014 onrustig. De Apeldoorner flirtte met Feyenoord, Zenit Sint Petersburg en AZ, maar niemand hapte toe. Spelers lieten doorschemeren dat ze zijn aanvallende tactiek te riskant vonden.

Het ging inmiddels zo slecht dat Vitesse wegzakte op de ranglijst. Om het tij te keren koos Bosz voor een volledige afzondering in Garderen, maar dat resulteerde niet in ommekeer en Vitesse behaalde geen Europees voetbal. De Arnhemse club stond na een goed begin van het seizoen uiteindelijk met lege handen.

Nu wel Europa

Na het belabberde slot in 2014 ging het begin 2015 weer voortvarender met Bosz en Vitesse. De trainer besloot zelfs in maart om zijn contract te verlengen bij de Arnhemmers. Wel voor één jaar, want Bosz blijft ook zijn ambities houden als hoofdcoach, zo gaf hij aan. Technisch directeur Mo Allach toonde zich in ieder geval content met de contractverlenging.

'Hij heeft een duidelijke visie op voetbal. De match is aanwezig hoe we willen voetballen. Daarnaast zijn we bezig met een proces waarbij het fundament is gelegd en we de organisatie verder willen optuigen. Peter Bosz speelt daarin naast een voetbalinhoudelijke rol ook een inspirerende rol'.

Bosz beloonde Vitesse uiteindelijk ook voor zijn contractverlenging. Voor de eerste keer als trainer van Vitesse behaalde de Apeldoorner Europees voetbal. De blijdschap bij de trainer was dan ook heel groot na het winnen van de play-offs.

Bosz zei: schijtbakken

Minder blij was de Apeldoorner vaak met de scheidsrechters. Geregeld moest Bosz zich inhouden als hij vond dat hij benadeeld was door de arbitrage, maar dat lukte hem niet altijd.

Na een wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip liet de trainer zich al enigszins gaan na een penalty tegen die de wedstrijd besliste. 'In zo'n wedstrijd waar het heel dicht bij elkaar ligt, weet je dat wedstrijden op details beslist gaan worden. En die  heeft vandaag de scheidsrechter op details beslist', sprak Bosz boos.

In september ging hij een stapje verder. Toen moest Bosz voor de tuchtcommissie komen, omdat hij een schorsing van vier wedstrijden zou krijgen. In een wedstrijd tegen Heracles Almelo werd de coach namelijk weggestuurd omdat hij 'schijtbakken' tegen de arbitrage had geroepen.

De KNVB vond dat Bosz het voetbal in diskrediet bracht. Uiteindelijk ging de trainer in hoger beroep tegen de uitspraak en werd geschorst voor twee wedstrijden.

Van Arnhem naar Israël

De trainer zat na zijn schorsing nog enkele wedstrijden op de bank bij Vitesse. Zijn laatste wedstrijd was eind december tegen FC Twente. Vitesse versloeg FC Twente met 5-0 en daarmee gaf Bosz, zo bleek later, een mooi afscheidscadeau. Vitesse sloot 2015 af op een vijfde plek, iets waar de Arnhemmers tevreden mee mogen zijn. Zo zei de trainer.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Bosz zich toch aan het oriënteren was op zijn toekomst. Hij sprak met Maccabbi Tel Aviv en maandag werd duidelijk dat de trainer Arnhem zou verlaten voor Israël. Dat zijn afscheid halverwege het seizoen valt, noemt Bosz 'een rotmoment', maar hij kijkt uit naar een 'waanzinnige uitdaging'.
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: