25 november 2020 In de media

De clubkleuren van Vitesse zijn precies vandaag 120 jaar oud

De clubkleuren van Vitesse zijn precies 120 jaar oud, want op 25 november 1900 speelde de Arnhemse club voor de eerste keer in geel en zwart. Die kleurencombinatie verwijst naar het adellijke geslacht Van Pallandt uit Laag-Keppel.

De Arnhemse voetbalclub Vitesse werd opgericht in 1892. Tot 1900 speelde deze club in blauw en wit, verwijzend naar de kleuren van de stad Arnhem. Op 25 november 1900 werden de clubkleuren echter veranderd in geel en zwart, verwijzend naar de provincie Gelderland. Dat was in een competitiewedstrijd tegen Go-Ahead uit Wageningen – niet te verwarren met die ploeg uit Deventer.

En zo stond het ook in het verslag van de Arnhemsche Courant: ‘Eene zeer goede verbetering was het spelen in de nieuwe costumes (geel met zwart, de Geldersche kleuren), waardoor de toeschouwers de spelers kenden en het spel goed konden volgen.’ Helaas werd die eerste wedstrijd in geel en zwart wel verloren met 1-2.

Met deze overstap claimde Vitesse eigenlijk de beste voetbalclub van de provincie te zijn. De stadskleuren werden tenslotte ingewisseld door die van de hele provincie – een zeer zelfbewuste stap. Dat beaamt ook Ferry Reurink in zijn monumentale jubileumboek Elke dag Vitesse, die hiervoor de toenmalige clubvoorzitter Chris Engelberts citeerde: “Ik meen, dat daar waar wij ons nog steeds kunnen benoemen mede tot de beste clubs van Gelderland te behooren en onze vereeniging gevestigd is in de hoofdplaats van die provincie wij ons met gerust geweten kunnen tooien met hare kleuren namelijk geel-zwart.’

Van blokken naar banen

Zo kwam Vitesse dus aan zijn huidige clubkleuren, maar het shirt leek toch nog niet op wat we nu gewend zijn. Het bestond namelijk niet uit de smalle banen zoals nu, maar uit zes blokken. Die verandering kwam in 1907 na een voorstel van Reinhard Jan Christiaan baron Van Pallandt om nieuwe shirts aan te schaffen. De baron speelde toen al twee jaar in het eerste elftal als veel scorende spits. Hij was afkomstig uit Laag Keppel, waar hij bekend stond als Mijnheer Rein van ’t kasteel.

In zijn familiewapen werden de kleuren geel en zwart gebruikt, net als Vitesse dus. Die nieuwe shirts wilde de baron wel bekostigen, zolang die kleuren werden gehandhaafd én de blokken werden vervangen door de banen – net zoals in de familievlag van Van Pallandt.

En dat is inderdaad gebeurd, zodat Vitesse sindsdien speelt met de vlag van het geslacht Pallandt. In november 1907 werd het voor de eerste keer gebruikt in een bekerwedstrijd tegen De Tubanters uit Enschede.

Baron Van Pallandt was in 1901 trouwens lid ook betrokken geweest bij de oprichting van de voetbalclub VVO uit Velp opgericht. En die speelt ook in het geel en zwart, verwijzend naar het familiewapen uit Laag-Keppel.

Vitesse – PSV 2 – 1
Eredivisie 2020 – 2021
Gelredome Arnhem

Bron: Sportgeschiedenis. / Foto's: SG - SV

Hoofdsponsor: