14 september 2021 In de media

De coëfficiëntenvoorbeschouwing: vijf troeven voor een extra Europese plek

Het ‘echte’ Europese seizoen staat op het punt van beginnen en dat betekent dat de Nederlandse clubs nu serieus punten kunnen gaan pakken op de coëfficiëntenlijst van de FIFA. Met Ajax, PSV, AZ, Feyenoord en Vitesse als ijzers in het vuur gaan ‘we’ strijden voor meer Europese plekjes. VoetbalPrimeur beschouwt voor op een cruciaal seizoen.

Waar spelen we voor?

De huidige coëfficiëntenranking is bepalend voor de verdeling van de Europese tickets in het seizoen 2023/2024. Als Nederland zijn plekje in de top-elf behoudt, mag ook de Eredivisie-kampioen van 2023 direct de Champions League in. Op dit moment staan ‘we’ zevende en als Nederland zesde wordt, mag het één club extra afvaardigen. Dat lijkt komend seizoen sowieso nog niet te gaan lukken.

Toch kan het behalen van een goede score voor volgend seizoen heel belangrijk zijn. De UEFA-ranglijst wordt bepaald op basis van de Europese prestaties van de laatste vijf jaar en het seizoen 2017/2018 was voor Nederland simpelweg dramatisch. Portugal en vooral Frankrijk, de landen die boven ‘ons’ staan, leveren dan wel veel in en dus wordt positieverbetering serieus een mogelijkheid.

Dat zou namelijk betekenen dat Nederland niet één, maar twee teams direct in de groepsfase van de Champions League heeft. Daarnaast is er ook nog een ploeg dat de derde voorronde van het miljardenbal gaat spelen. Het vierde ticket geeft recht op een directe Europa League-plek en tickets nummer vijf en zes zijn voor Conference League-voorrondes.

Wat is de huidige stand van zaken?

Nederland is zoals aangegeven de nummer zeven van de ranking. Dat betekent dat de kampioen rechtstreeks de Champions League in gaat en dat er in totaal vijf Europese tickets beschikbaar zijn. Datzelfde geldt ook voor de nummers acht tot en met elf, maar hoe hoger op de lijst, hoe later clubs pas hoeven instromen in de Europese voorrondes. Zevende blijven heeft dus zijn voordelen.

Op dit moment zijn Oostenrijk, Schotland, Rusland en Oekraïne de meest serieuze achtervolgers op onze positie. Die landen hebben echter minder teams over in Europa, aangezien een aantal vertegenwoordigers zijn uitgeschakeld in de voorrondes. Dat is gunstig voor Nederland, want ‘wij’ kunnen met vijf ploegen punten pakken. Plek zeven voorlopig veiligstellen is bijna een verplichting.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:

5. Portugal 44.216 (3.750) (4/6)
6. Frankrijk 43.748 (2.083) (6/6)
7. NEDERLAND 33.500 (3.400) (5/5)
8. Oostenrijk 31.650 (3.200) (4/5)
9. Schotland 31.300 (2.300) (2/5)
10. Rusland 30.682 (1.500) (3/5)
11. Oekraïne 30.200 (2.600) (3/5)
(Tussen haakjes de score van het huidige seizoen en het aantal Europese vertegenwoordigers)

Hoe worden de punten geteld?

Een overwinning in de groepsfase van de Champions League, Europa League en Conference League levert twee Europese punten op. Het coëfficiënt dat bijgeschreven wordt op de ranglijst wordt bepaald door de Europese punten te delen door het aantal deelnemers dat een land afvaardigt. Nederland heeft dit seizoen met Ajax, PSV, AZ, Vitesse en Feyenoord vijf deelnemende ploegen.

Dat betekent dat Nederland met elke overwinning in de Europese groepsfase 0,4 coëfficiëntscore bij mag schrijven. Een gelijkspel levert 0,2 op de ranglijst op. Dit geldt ook voor achtervolgers Rusland, Schotland, Oostenrijk en Oekraïne, hoewel zij het nadeel hebben dat niet al hun vijf ploegen nog actief zijn. De Europese punten van Frankrijk en Portugal worden door zes gedeeld.

De voorspelling: Nederland gaat meedoen om plek zes

Alles in ogenschouw nemende lijkt het bijna uitgesloten dat ons land de zevende plek uit handen gaat geven. Tenzij een ploeg uit Rusland, Schotland, Oostenrijk of Oekraïne één van de toernooien wint, moeten ‘we’ er wel in slagen om de gunstige positie die we de afgelopen jaren hebben verworven vast te houden. De directe plek in de Champions League voor de kampioen komt sowieso voorlopig niet in gevaar.

Kunnen we dan naar boven gaan kijken? Het lijkt er stiekem wel op. Na dit seizoen worden de punten van het voor Nederland dramatisch verlopen seizoen 2017/2018 weggestreept en dan lopen we in één klap bijna negen punten in op Frankrijk. De achterstand op dat land bedraagt nu iets meer dan tien punten en dat betekent dat we, als dit seizoen succesvol wordt, mee kunnen gaan doen om een extra CL-plek.

Om dat te bewerkstelligen, zou het voor Nederland zeer gunstig zijn als de Franse ploegen niet goed presteren in Europa. PSV en Vitesse kunnen daar al een handje in helpen door hun tegenstanders, respectievelijk AS Monaco en Stade Rennais, op nederlagen te trakteren en uit te schakelen. Het grootste Franse gevaar schuilt echter in Paris Saint-Germain. Als het sterrenensemble de Champions League wint, kunnen we positieverbetering op onze buik schrijven. Het wordt een spannend seizoen.

Bron: Voetbalprimeur / Foto's: SV

Hoofdsponsor: