5 januari 2019 In de media

De gouden transfer van Matus Bero

Vijf goals als schaduwspits en uitgegroeid tot international van Slowakije. Matus Bero is helemaal op zijn plek bij Vitesse.
De lach breekt als vanzelf door op het fraaie Amendoeira Golf Resort. Niet de wuivende palmbomen, de ontwapenende winterzon of een lekkere opstarttraining bepalen de prima stemming bij Matus Bero. Nee, dat doet Jimmy. De Franse bulldog.

,,Ik ben helemaal gek van mijn hond", vertelt de Slowaak spontaan. ,,Ik zoek als mens graag de rust. Dan wandel ik een stuk met Jimmy. Dat is tegelijkertijd ook handig, want ik heb zo alle parken van Arnhem al bezocht. En Arnhem heeft veel parken."

Jimmy is niet in Portugal. Hij zit thuis, in Huissen. Maar het honden-epos zegt alles over de gemoedstoestand van Bero (23). Hier zit een gelukkig mens. Een gezegend mens. ,,Ik ben profvoetballer. Dat is het leukste beroep ter wereld. En ik ben helemaal op mijn plaats bij Vitesse."

Arnhem is de verlossing na de donkere dagen in Turkije. Uitgekotst en afgedankt bij Trabzonspor is Vitesse in de zomer van 2018 een zegen. Bero moet zijn voetbalcarrière nieuw leven inblazen. Hij moet weer minuten maken. Rennen achter de bal, in plaats van zitten op de bank of de tribune. Schieten op het doel, in plaats van achterover hangen in een overbezette dug-out. ,,Bij Trabzonspor was ik klaar", stelt Bero. ,,Ik speelde heel erg weinig. De coach zag mij niet zitten. Dan is het buitenland een ramp. Ik was echt blij dat ik kon vertrekken."

Vitesse is het lot uit de loterij. ,,Ik moest wennen, hoor. De eredivisie is totaal anders dan de Turkse competitie. Daar speelt emotie een hoofdrol. Daar is voetbal vechten. Er wordt ook defensiever gedacht. In Nederland is de stijl belangrijk. Mooi, aanvallend voetbal. Dat is wel een cultuuromslag geweest. Maar ik heb mijn plek gevonden."

Een basisplaats in Arnhem leidt ook tot het nationale team van Slowakije. Bero is de voorbije maanden meermaals opgeroepen. Soms knijpt hij even in zijn arm. Staat hij op het veld naast Marek Hamsik, vedette van Napoli. ,,Die is zó goed", zegt Bero. ,,Dan keer ik wel even terug op aarde. Ik moet nog zó veel beter worden. Maar tegelijkertijd ben ik trots. Ik ben international. Ik draag het shirt van Slowakije."

Dat alles leidt tot een overpeinzing. ,,Ik heb in de zomer een gouden transfer gemaakt. Ik ben bij Vitesse beter geworden. Sterker. Ik sta als schaduwspits op vijf goals, dat is ook niet onaardig. En Nederland is een fijn land om te leven. Mij hoor je niet klagen."

Verbetering is op sportief vlak wel noodzakelijk, weet Bero. Vitesse staat vijfde in de eredivisie, maar dat is echt geen reden tot tevredenheid. Of optimisme. ,,Eigenlijk hebben we tot dusver helemaal niet goed gepresteerd", stelt de Slowaak. ,,Vaak waren we gewoon slecht. Wij moeten in de tweede helft van het seizoen veel beter presteren."

Dat geldt voor het team én voor Bero. ,,Jazeker. Ik heb vorig seizoen bij Trabzonspor veel te weinig gevoetbald. Ik moet nog meer inhoud krijgen. Diepte in mijn spel. Mijn scorend vermogen moet beter. Mijn arbeid moet meer rendement opleveren. En als team moeten we van die wisselvalligheid af. We moeten onze kwaliteiten beter benutten."

Dat alles moet in mei leiden tot de vierde plek én Europees voetbal. ,,Dat is het doel. Dat maakt ons helemaal gelukkig."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: