9 maart 2015 In de media

De jeugd heeft tegenwoordig de toekomst

Aan de rand van Arnhem, op weg naar de Veluwe, ligt het trainingscomplex van Vitesse. In een bosrijke omgeving en naast Nationaal Sportcentrum Papendal.
Eens prestigeproject van Merab Jordania. Hij is niet meer welkom. Zonder Jordania bouwt Vitesse aan het 'fundament' en een positiever imago. Dat van een zelfstandige club die talenten wil opleiden en verkopen. Het liefst zonder randzaken.

Theo Janssen loopt in een drafje het parkeer­terrein van het trainingscomplex op. Pet op, paar-dagen-baardje en een leren jack aan. Tot een jaar geleden nog voetballer van Vitesse. Tegenwoordig scout. Binnen wandelt oud-speler Remco van der Schaaf met een tas om zijn schouder voorbij. Boven hem hangt een poster van Theo Bos. Nummer 4 is zichtbaar. Binnenkort komt er een borstbeeld van Mister Vitesse. Op 28 februari 2013 overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
 

 
FLIP OVER
Op de tweede verdieping van het twee jaar geleden geopende trainingscomplex geeft Maikel van der Werf Mo Allach op een zonnige donderdagmiddag in februari een hand. Zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker volgt. Van der Werff heeft een contract voor vier jaar onder­tekend bij Vitesse. Over vier maanden komt de verdediger transfervrij over van PEC Zwolle. Echt een stap vooruit, noemt Van der Werff zijn aanstaande overgang.

In een werkkamer met uitzicht op het hoofdveld van het trainingscomplex staat technisch direc­teur Allach (41) even later naast een flip-over. "Dit heb ik nooit zo gedaan hoor. Het lijkt wel een soort college. Zo kan ik wel even duidelijk uitleg­gen hoe wij bij Vitesse werken", verklaart Allach. Een brede glimlach.
 
Zijn verhaal begint bij de komst van Merab Jordania in augustus 2010. "Je kent het vast. Die uitspraak dat Vitesse kampioen moest worden. Na de overname is veel geld geïnvesteerd in de eerste selectie. Binnen de academie werd met be­perkte middelen gewerkt. Scouting was er niet na het vertrek van Jordania en Ted van Leeuwen. Dat deden zij samen. Het fundament groeide niet mee met de investeringen in de eerste selectie.
 
Het fundament is de academie, scouting en innovatie. Die eerste twee pijlers moeten het eerste elftal van spelers voorzien en met innovatie bevorder je prestaties en de ontwikkeling." Allach vertelt het al schrijvend, blokjes tekenend en lijntjes trekkend. De technisch directeur kwam over van de KNVB en is nu anderhalf jaar werkzaam op Papendal. Aangenomen door algemeen directeur Joost de Wit en de opvolger van Ted van Leeuwen, die na zijn afscheid zei dat Chelsea de baas is in Arnhem. Later nuanceerde hij dit weer.
 

 
ERFENIS
"Dit is pas het begin. Voor de toekomst van Vitesse is dit zeer belangrijk. Ik ben enorm trots", zei Jordania, geflankeerd door toenmalig burgemeester van Arnhem Pauline Krikke, bij de opening van het trainingscomplex in april 2013. De bouw van de accommodatie kostte naar verluidt twaalf miljoen euro. Cobham Training Ground van Chelsea, met wie Vitesse nu al jaren samenwerkt, diende als blauwdruk.
 
Mede door investeringen in het trainingscomplex en de academie schreef Vitesse rode cijfers in de laatste drie boekjaren. In totaal bedroeg het nettoverlies 43,9 miljoen euro. De UEFA stelt dat een club over drie jaar maximaal een nettoverlies van 45 miljoen euro mag hebben. Dankzij de transfers van Wilfried Bony (veertien miljoen euro) en Marco van Ginkel (vijf miljoen euro) was het nettoverlies over 2013/14 4,5 miljoen euro.
 
Over de komende drie boekjaren mag het verlies nog 30 miljoen euro zijn.
 
Vitesse moet door de regels rond Financial Fair Play de hand op de knip houden. "Onze eigenaar mag nog zoveel geld hebben én ook in de club willen steken. Maar de regels van Financial Fair Play houden dat tegen. De Financial Fair Play-regels raken investeringen in de academie niet. We blijven dat ook doen. We willen bijvoorbeeld extra specialisten aantrekken voor trainingen per linie. Als club moet je namelijk altijd blijven innoveren. Ja, ook dankzij de inkomsten vanuit het nieuwe Vitesse-tankstation." Een glimlach.
 

 
ZEG NOOIT NOOIT
Een maand eerder geeft de thermometer op een vrijdagmiddag in januari één graad Celsius onder 0 aan. Ongeveer dertig mensen staan bij een tankstation in de ir. J.P. van Muylwijkstraat, in het centrum van Arnhem. Op het dak staat in zwarte letters: Vitesse beweegt. In twee Vitesse- blaaspoppen wordt vanuit windmachines lucht geblazen. De poppen klappen continu dubbel.
 
Algemeen directeur De Wit, Nicky Hofs (assistent bij Vitesse 0-19) en Leeroy Schorea (speler van Vitesse 0-19) stappen rond lunchtijd uit een marineblauwe Volkswagen Touareg. "Ik ben er trots op dat we ons logo nu ik in het centrum van Arnhem zien en niet alleen bij GelreDome of op Papendal", zegt De Wit in de winkel van het tankstation. Eén cent per getankte liter bij dit tankstation gaat naar de jeugdopleiding. Na een zege van Vitesse krijgen bezoekers met een Vitesse- tankpas op de woensdag na de winst drie cent per liter korting. "We investeren in de basis van Vitesse. Alle middelen die we kunnen genereren, gebruiken we", aldus De Wit.
 
"De inkomsten worden gebruikt om te sparen. Of er meer Vitesse-tankstations komen? Voorlopig blijft het bij één. Maar zeg nooit nooit", aldus De Wit. Het initiatief van het tankstation kwam van de pomphouder, zegt hij. De algemeen directeur vertelt dat hij zijn best gaat doen om ook bij deze pomp te tanken.
 
Nicky Hofs zit op een bureaustoel in de kantine van het Vitesse-tankstation. Op tafel staan slagroomgebakjes met een Vitesse-logo van marsepein. Hij zegt dat hij trots is dat hij het tankstation mag openen. "Ik kom hier uit de buurt", zegt de ex-middenvelder van Vitesse. Hofs benadrukt dat het geld niet wordt gebruikt om nieuwe spelers te kopen. "Dan moet er ook wel heel veel worden getankt. Nee, de jeugd het tegenwoordig de toekomst", vertelt Hofs in onvervalst Ernums (Arnhems). "Dat gaat nu nog meer blijken. We hebben goede faciliteiten. We hebben alles. Perfect. Als je zag hoe het vroeger bij ons was op De Slenk… Dan is het nu echt veel beter geregeld."
 

 
NIEUWE VAN GINKEL
Leeuwarden, woensdag 4 februari 2015. "Ik dacht dat die Pröpper een buitenlander was?", zegt een vrouw met bord met friet en vis. Een man met een Noord-Hollands accent zit aan de overzijde van de tafel en heeft dezelfde ingrediënten op zijn bord liggen. "Nee, hij is gewoon een Nederlander. Een goede speler hoor."
 
Twee meter verderop zitten de vader en moeder van Davy Pröpper aan een tafel. Met een glas witte wijn en gebakken vis. Viszaak Annema's Vis ligt op zo'n zeventig meter van het stadion van SC Cambuur.
 
Davy Pröpper staat net als Eloy Room en Kevin Diks vanaf de aftrap op het kunstgrasveld tegen Cambuur in Leeuwarden. Zijn ouders hebben niet voor niets de sneeuw getrotseerd vanuit Arnhem. Niet voor het eerst dit seizoen staan de drie producten van de academie in de basis bij Vitesse.
 
"Ik zie Vitesse niet als het tweede van Chelsea. Zeker in vergelijking met jaren geleden. Vitesse krijgt steeds meer een eigen identiteit", zei Pröpper in oktober 2014, al zittend op de tribune op Papendal. In zijn werkkamer legt Allach zijn blauwe stift neer en gaat aan tafel zitten. "Pröpper kun je een volgroeid product van de academie noemen. Net als Marco van Ginkel was. Als jeugdspelers uitgroeien tot kwalitatief goede spelers die een stap hogerop maken dan hebben wij ons werk goed gedaan. Dat dat geld oplevert is fijn én noodzakelijk. Diks is ook een mooi voorbeeld van de doorstroming vanuit de academie."
 
Allach wil het 'fundament' van Vitesse blijven versterken. "De academie is de lange termijn, scouting middellange termijn en het eerste elftal korte termijn. Een club als Vitesse moet een topacademie en een topscoutingsapparaat hebben. Het staat nog niet zoals ik wil. Het kan altijd beter. We willen nog een slag maken met extra specialisten. Trainers per linie bijvoorbeeld. Als club moet je altijd innoveren."
 

 
CHICKS LOVE DIKS
In GelreDome hangt bij thuiswedstrijden een geel spandoek onderaan de Theo Bos-tribune: Chicks love Diks, in zwarte letters. Diks is geliefd. Een speler uit de eigen academie. Hij verwacht dat meer talenten de overstap maken naar het eerste elftal. "Vitesse heeft nog veel meer goede talenten. Als ze het goed blijven doen, kunnen er meer aanhaken. Het is goed om talenten in de regio te scouten. Ook voor het imago van de club. Het is wachten op jongens als Kai Huisman. Hij was lang geblesseerd. Ik hoop dat hij de nieuwe Wilfried Bony wordt, haha. Nee, ik leg hem niet zoveel druk op", zegt Diks, afgelopen zomer, net als Gino Bosz, overgeheveld vanuit de academie en dit seizoen doorgebroken.
 
In Arnhem worden de bewegingen van talenten als Huisman en spelers van het eerste elftal tijdens trainingen en wedstrijden met camera's vastgelegd op Papendal. Jeugdtrainers en scouts hebben macbooks waarmee ze zelf moeten leren om videobeelden te analyseren. Ze worden door Vitesse aangespoord te investeren in hun ontwikkeling. Een nieuwe scoutingdatabase en nieuwe meetapparatuur voor de medische staf behoren ook tot de volgens Allach cruciale pijler 'innovatie'.

Op een zwarte kast in zijn kantoor staat een rij boeken. Vooral over voetbal. Winnen van Hans van Breukelen is eruit gehaald en ligt op de backcover. "Mijn belangrijkste taak was om een gezond technisch beleid voeren. Ik ben iemand die technisch beleid ontwikkelt en een duidelijke visie heeft binnen een voetbalbedrijf. Wij hebben een analyse gemaakt: waar willen we naartoe en hoe ziet het ideale plaatje er uit", vertelt Allach.
 

 
VITESSE-DNA
In de gangen van het trainingscomplex staat een 'heldenwand' met de namen van (oud ) spelers van de club. Een aantal van hen loopt op Papendal in trainingstenues rond. "We wilden het Vitesse-DNA versterken. Alles draait om: hoe willen wij het eerste elftal laten spelen. Dat moet vertaald worden naar de academie, die van hoge kwaliteit moet zijn. Je kunt wel een universiteit bouwen, maar die kun je niet met mavoleerlingen vullen. Meer aandacht voor de jeugdopleiding levert uiteindelijk meer positieve aandacht op, maar dat is niet de hoofdreden dat we nog meer in onze academie en scouting investeren. Het einddoel is met aanvallend en aantrekkelijk voetbal wedstrijden winnen en daarmee GelreDome voller krijgen. We spelen niet alleen voor onszelf. Maar vooral voor onze supporters."
 
De 'universiteit' op Papendal moet leiden tot nieuw transferkapitaal én een positiever imago. Niet dat van een satellietclub van Chelsea. "Vitesse wordt vaak in één adem genoemd met Chelsea. Vervelend, maar aan die beeldvorming besteed ik zo min mogelijk aandacht. Kost alleen maar negatieve energie. Het afgelopen jaar, met de commotie rond het vertrek van Jordania en ook Ester Bal, was niet goed voor het imago van de club. Ik richt me alleen op mijn werk als technisch directeur. Kritiek hoort daarbij. Iedereen mag kritisch zijn. Je mag mijn transferbeleid waardeloos vinden, maar maak er geen persoonlijke kwestie van. Zoals sommige media doen.
 
Ik doe een paar keer jaar mijn verhaal. Vaker hoeft van mij niet, buiten calamiteiten om. Niet omdat ik mediaschuw ben. Ik ben ook niet op mijn mondje gevallen. Ik doe het alleen op mijn eigen manier. Dat bevalt mij goed. Ik kijk niet hoe andere technisch directeuren werken. Ik laat de woordvoering ook soms over aan anderen. Dan vraag ik Gerry Hamstra om te praten over de academie of Marc van Hintum over de scouting."
 
CHELSEA-LINK
Met 'wij investeren' doelt Allach ook op clubeigenaar Alexander Chigirinsky, die de regie voert vanuit Moskou. Op zo'n 2100 kilometer van Arnhem. De miljardair, bevriend met Chelsea- eigenaar Roman Abramovich, zat vorig seizoen bij twee thuiswedstrijden van Vitesse in een skybox in GelreDome. "Een aardige man, die in voetbal geïnteresseerd is. Maar hij is niet iemand met wie ik vaak koffie drink. Hij zit in de top van het zakenleven en is erg druk. Joost de Wit heeft wel geregeld contact met hem.
 
Het lijntje met de Raad van Commissarissen is daarnaast ook kort. Zij bepalen dus wat er gebeurt bij Vitesse. Niet Chelsea, zoals weleens wordt gesuggereerd. We maken elk jaar gebruik van spelers van Chelsea. Die komen met een doel en moeten voldoen aan de wijze waarop wij willen spelen. Zij hebben nooit per definitie een basisplaats. Niemand krijgt voorrang. Kom op zeg, het is topsport. Ik voer overleg met Chelsea over spelers die we volgend seizoen kunnen gebruiken. We houden daarbij ook rekening met de instroom van spelers uit onze eigen academie en dat we met hen transferkapitaal willen genereren.
 
Om de groep te verstevigen hebben wij graag twee tot drie spelers van Chelsea erbij. Dat zijn vaak spelers van een zeer behoorlijk niveau, die vind je niet altijd in de Eredivisie. Volgend seizoen Drogba halen? Zou wat zijn hè." Allach lacht en neemt een slok koffie uit een kartonnen bekertje.
 

ELFVoetbal magazine / Foto’s SV

Hoofdsponsor: