2 april 2019 In de media

De maand april bepaalt lot Sloetski

Vitesse moet vol gas geven voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemse club heeft het zwaarste programma in de subtop van de eredivisie.
Het is zaak in de 'april-storm' Willem II, Heerenveen en FC Groningen voor te blijven.

Een ticket voor de play-offs is de minimale eis voor coach Leonid Sloetski bij Vitesse. De Arnhemse club is qua begroting (26 miljoen euro) en kwaliteit van de selectie verplicht de nacompetitie te bereiken. Het overkoepelende doel is dan Europees voetbal, zoals de afgelopen twee seizoenen. Voor die missie heeft clubeigenaar Valeri Oyf vorig jaar de gelouterde Russische trainer in huis gehaald.

Officieel heeft Vitesse nu het laatste ticket voor de play-offs in bezit. Maar als Ajax de bekerfinale wint, ten koste van Willem II, levert plaats vier in de eindstand ook een direct startbewijs in de voorronde van de Europa League op. Dan krijgt de nummer acht van de eredivisie een plek in de nacompetitie.

Sloetski kijkt niet zo ver naar boven. Vitesse is wisselvallig, kwetsbaar en broos. Het is vooral zaak die plek in de play-offs veilig te stellen.

De Rus baalt ook van de rits tegengoals, nu al 39 in 27 duels. ,,We hebben pas vier keer een clean sheet gehaald. Verdedigend hebben we structurele problemen. Kijk maar naar voorzetten of standaardsituaties. Dan is het vaak een zenuwentoestand achterin."

Sloetski wijst op de ombouw van vorig jaar zomer. Met het vertrek van Guram Kashia en Matt Miazga heeft Vitesse defensieve kwaliteit ingeleverd. ,,We hebben dit seizoen alle vier de centrale verdedigers uitgeprobeerd. We kregen in de zomer jonge spelers, zoals Danilho Doekhi en Jake Clarke-Salter. Rasmus Thelander was nieuw voor de eredivisie. En Maikel van der Werff is dan ouder, maar hij speelde de voorbije seizoenen niet veel. Het is een zoektocht naar de juiste samenstelling. Naar balans en stabiliteit."

Sloetski uit geen kritiek op het selectiebeleid. ,,Met Tim Matavz (lang uitgeschakeld door kuitbeenbreuk, LL) hadden we extra lengte en kopkracht gehad. Nu missen we dat. Ik wijs er slechts op dat we achterin kwetsbaar zijn. Dat is ook een typisch Hollands probleem. In Nederland is 90 procent van een team aanvallend ingesteld. In Rusland zijn de verdedigers altijd beter dan de aanvallers. Dat is voetbalcultuur. In de eredivisie wordt veel gescoord. Ajax maakt met een man minder nog twee doelpunten tegen PSV."

Vitesse, inclusief de coach, wordt in april op de weegschaal gelegd. Karakter is doorslaggevend. De sterkhouders moeten opstaan. Maar Sloetski vindt het lastig de leiderstypes in Arnhem op te noemen. ,,Bryan Linssen neemt die rol op zich. Alexander Büttner heeft ook een sterk karakter. Hij is taai. Van jongens die voor het eerste jaar in het team spelen, kan ik geen leidersrol verwachten. Jake Clarke-Salter, Martin Ødegaard en Matus Bero kunnen dat wel. Maar op termijn. En een huurling valt toch anders binnen de hiërarchie van een team."

,,Deze maand geeft antwoord op al onze vragen", stelt de coach. ,,Over karakter, daadkracht, uitvoering, gedrag bij stress en verantwoordelijkheidsgevoel. Wij moeten de play-offs halen. Ik heb daar vertrouwen in."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: