25 augustus 2021 In de media

De Mos: ‘Als Anderlecht het niet redt tegen Vitesse is dat een debacle’

Aad de Mos ziet Anderlecht tegen Vitesse als favoriet om door te komen in de Conference League.

De voormalige trainer van beide clubs heeft daar meerdere redenen voor. “Anderlecht is voor mij voor zeventig procent in het voordeel. Ik denk wel dat Anderlecht heeft geleerd van die eerste wedstrijd. Als Vitesse het toch haalt, is dat een hele bijzondere prestatie. En een debacle voor Anderlecht. Uitgeschakeld worden door de nummer vier van Nederland, een ploeg uit de subtop. Maar ze zijn zelf inmiddels ook subtop.”

Slechts Conference League

De teloorgang van Anderlecht vindt De Mos confronterend. “Ze waren gewend om zich te meten met Ajax en PSV. In mijn tijd wonnen we altijd van die clubs, ook met Mechelen heb ik trouwens nooit van een Nederlandse club verloren in Europees verband. Maar nu speelt Anderlecht slechts Conference League. Ze zijn gewend aan de Europa League of zelfs de Champions League.”

Tegengas

De kritiek die De Mos had voor de eerste wedstrijd in Brussel kwam ook hard aan bij de club. “Bij Anderlecht kunnen ze niet omgaan met tegengas. Die eigenaar Coucke al helemaal niet. En ik weet ook hoe het werkt. Die journalisten bellen mij, als ze een negatief verhaal willen maken. Maar ik ben daar niet eens op uit. Ik zie gewoon wat ik zie. Ik ben duidelijk en eerlijk, zo zijn wij in Nederland. Anderlecht is niet meer wat het is geweest. Ik zie ze in Nederland ook hoogstens vijfde of zesde worden.”

Vitesse is ondanks de 3-3 van vorige week toch kwetsbaar volgens de flamboyante trainer. “Vitesse mist achterin teveel kopstukken als Doekhi en Rasmussen niet spelen. Ik heb geen vertrouwen in het hele blok dat nu achterin staat. Oroz en Hajek lopen op hun tenen. Ik denk dat het heel zwaar wordt. Ook spelen met die wissels in de basis. tegen Willem II heeft niet in hun voordeel gewerkt.”

Gebrek aan ervaring en slimheid

“En Bazoer was bij de uitwedstrijd toch weer de oorzaak van alle ellende. Bij de 3-3 en bij de 4-3, die uiteindelijk niet viel, omdat die strafschop werd gemist. Bazoer geeft geen leiding en loopt uit de verdediging. En hij irriteert die Kroatische scheidsrechter, dat is ook niet verstandig.”
“Bij de 3-3 van Verschaeren mis je een been dat ertussen wordt gestoken. Dat komt omdat ze te ver uit elkaar staan. En die Wittek staat dan nog linksbuiten te spelen. Dat heeft te maken met een gebrek aan ervaring en slimheid. En vervolgens voel je ook de 4-3 nog aankomen, een hele domme overtreding, want die spelers van Anderlecht staat met de rug naar de goal toe. Ze hebben geluk dat de penalty er niet in gaat.”

Tannane deed zijn stinkende best

Over Oussama Tannane heeft De Mos gemengde gevoelens. “Hij speelde tegen Anderlecht een wedstrijd in de wedstrijd. Hij speelde niet voor het team, maar voor zichzelf. Maar hij maakt wel die goal. Wat me wel opviel, is dat hij tegen Willem II echt zijn stinkende best deed. Dat heb ik hem zo nog nooit zien doen.”

“Ik zou hem donderdag absoluut opstellen. Hij kan zijn stempel drukken en ik denk dat zijn aanwezigheid ook wel indruk maakt op de spelers van Anderlecht. Bovendien kun je hem stimuleren, omdat dit een mooie etalage is. Als hij hier uitblinkt, kan hij alsnog die mooie transfer maken.”

Bam, ze pijn doen

De Mos weet ook hoe de wedstrijd moet verlopen voor Vitesse. “Uit tegen Anderlecht speelden ze na rust lange tijd een fantastisch positiespel. Maar alles moet wel kloppen nu. De eerste twee kansen moeten erin. Dus die Openda moet direct zijn eerste bal maken. En dan een tweede doelpunt: Bam, en dan kun je ze pijn doen.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Vitesse

Hoofdsponsor: