3 oktober 2014 In de media

De opvallende stappen van Abiola Dauda

De vergelijking met Wilfried Bony wierp hij vanaf de eerste dag verre van zich. Maar het verlangen naar een echte doelpuntenmaker maakt blind, zo ook in Arnhem en omstreken.
De verschillen tussen beiden zijn groter dan de overeenkomsten, maar met vier treffers in vijf wedstrijden heeft Abiola Dauda laten zien dat hij een echte afmaker is.

Zijn eerste basisplaats, op 14 september in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-1), luisterde Dauda op met drie doelpunten. Afgelopen zaterdag zette hij Vitesse op het goede spoor met de openingstreffer tegen FC Dordrecht (6-2). Ter vergelijking: in zijn eerste halve seizoen scoorde Bony slechts drie keer in zeven wedstrijden voor de Arnhemmers.

Stappen
Net als Bony heeft Dauda te maken met aanpassingsproblemen. Het duurde anderhalf seizoen voordat de bonkige Ivoriaan de dominante doelpuntenmachine werd die Vitesse in zijn eentje op sleeptouw nam. Ook Dauda valt nog niet op door zijn invloed op het spel.

Niet voor niets weigerde Peter Bosz mee te gaan in de euforie na de hattrick tegen Excelsior. "Die kansen moest hij ook afmaken, daar staat hij voor", zei de trainer, die met Vitesse in gesprek is over contractverlenging. "Hij kan namelijk nog veel beter. Dauda heeft nog wel wat stappen te maken."

Bijzondere weg
Abiola Dauda werd geboren op 3 februari 1988 in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. In die chaotische metropool vond hij houvast in de traditie van zijn familie. De traanvormige littekens onder zijn ogen, merktekens die hij kreeg bij zijn geboorte, laten zien bij welke stam hij hoort.

Toch vertrok Dauda op zijn achttiende naar Zweden om te gaan voetballen bij Sölvesborg, op het vierde Zweedse niveau. Twee jaar later werd hij opgepikt door Kalmar FF. Aan de zijde van Viktor en Rasmus Elm werd hij in zijn eerste jaar kampioen van Zweden. Dauda bleef de club vijf seizoenen trouw, genoeg om in aanmerking te komen voor een Zweeds paspoort.

Rode Ster Belgrado
Net als Bony koos Dauda voor de Oost-Europese route als springplank naar een Europese topcompetitie. Waar Bony indruk maakte bij Sparta Praag, deed Dauda dat bij Rode Ster Belgrado. De connecties van Vitesse-scout Bosko Bursac en zijn zoon, spelersmakelaar Aleksandar, plaveiden de weg naar Arnhem.

Zijn kennismaking met Arnhem bestonden aanvankelijk vooral uit trainingssessies op Papendal. Dauda moest fit worden. Misschien is dat de reden dat de Zweedse Nigeriaan zijn energie spaart in het veld, onopvallend loerend op een kans.

Zo dominant als Bony is hij nog lang niet, zo dodelijk in de afronding ook niet. Maar dat hij het instinct van een echte spits bezit, is duidelijk. Niet voor niets weet Dauda zich in de belangstelling van de Nigeriaanse én de Zweedse voetbalbond.

Vitesse in vorm
Vitesse behaalde in de laatste drie wedstrijden zeven punten. Bij winst tegen ADO Den Haag komt de teller op tien. "Er moet eerst nog wel gewonnen worden", relativeert trainer Bosz. "We moeten tegen ADO Den Haag weer een topprestatie leveren. Het gaat met de punten nu de goede kant op, het spel is hetzelfde. De kansen gaan er nu wel in."

Trainer Peter Bosz moet het vanavond nog wel stellen zonder Davy Pröpper. De spelmaker van de Arnhemse ploeg heeft nog te veel last van een liesblessure, waardoor hij vorige week ook al ontbrak tegen FC Dordrecht. Ook Guram Kashia en Zakaria Labyad zijn nog niet beschikbaar.

Vrije val dreigt voor ADO
Voor de ploeg van trainer Henk Fraser dreigt juist een vrije val. Er werden de laatste vier wedstrijden twee punten gehaald. Toch is Bosz op zijn hoede: "Ze verliezen wel, maar het verschil was in beide duels klein. Het had zo maar gelijk kunnen worden. Het is een ploeg die compact speelt en vooral gevaarlijk wordt via de twee aanvallers. Daar moeten we goed op letten."

Bij de bezoekers uit Den Haag, die vorige week voor eigen publiek met 3-2 verloren van AZ, ontbreken de geblesseerden Vito Wormgoor, Mitchell Schet en Thomas Kristensen. Het meespelen van Danny Bakker (enkel) is onzeker.
 

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: