12 juli 2015 In de media

De puzzels van Peter Bosz

Zondag vertekt de selectie van Vitesse naar het Oostenrijkse Linz (regio Oberösterreich). Daar wordt tot en met zaterdag 18 juli een traingskamp afgewerkt.
Naast gericht trainen en werken richting Europese duels en de start van de competitie, kan Vitesse zich in Oostenrijk testen gedurende twee oefenduels. Op 14 juli tegen Sparta Praag en op 17 juli tegen het Turkse Rizespor.
 
Samenstelling selectie
 
Kijkend naar de selectie heeft Bosz met betrekking tot de positie van de doelmannen aangegeven dat de strijd open is. Wellicht meer een poging Piet Velthuizen in de etalage te zetten dan een daadwerkelijk vraagteken. Eloy Room is onomstreden, heeft goed gepresteerd en breed draagvlak binnen de spelersgroep.
 
In de verdediging heeft Vitesse-talent Kevin Diks vorig seizoen zijn kans gepakt. Hij is nog jong en zal ongetwijfeld, net zoals in de slotfase van het vorig seizoen, wel eens een dipje kennen, maar hij is basisspeler. Het alternatief als rechtsback is Kelvin Leerdam. Leerdam heeft gesukkeld met blessures, maar heeft nu duidelijkheid over zijn positie en kan zich er vol op richten. Hij is een volwaardig alternatief.
 
Rechts in het centrum is Guram Kashia zonder twijfel een vast waarde. Op zijn positie is de rechtsbenige Maikel van der Werff het alternatief. Een goede, talentvolle speler die ervaring op kan doen gedurende het laatste contractjaar van Kashia. Op links lijkt Arnold Kruiswijk de positie van de vertrokken Jan Arie van der Heijden over te nemen. Van der Werff is een optie en zeker het alternatief, maar Peter Bosz speelt normaal gesproken met een links- en rechtspoot in het centrum. Het duo Kashia – Van der Werff is dan niet de meest logische samenstelling.
 
Op de linksbackplaats staat Rochdi Achenteh in de basis. Hij kende een sterke start bij Vitesse en een goed slot van het vorig seizoen, maar is niet onomstreden door de structureel terugkerende foutjes. Trainer Bosz wil graag een alternatief voor deze positie aantrekken. Wellington Verloo gaat mee op trainingskamp en is voorlopig als vervanger voor deze positie aangewezen. De linksback positie blijft echter aandachtspunt en achilleshiel voor Vitesse.
 
Op het middenveld moet een oplossing worden gezocht voor de naar Feyenoord getransfereerde Marko Vejinovic en de waarschijnlijk vertrekkende Davy Pröpper. Op links lijkt Lewis Baker de vervanger van Pröpper. Mo Osman is, als talent in opkomst, het alternatief. Centraal is Vako zonder twijfel een basisplaats en Marvelous Nakamba de meer verdedigende variant. Op rechts zal de ervaren Yeini voor wat meer stabiliteit gaan zorgen. Elmo Lieftink is op die positie de achtervang. Hij krijgt dit seizoen een kans in de A-selectie om aan te tonen dat hij Eredivisie-waardig is.
 
Linksvoor gaan Denys Oliinyk en Nathan onderling uitmaken wie de basisplek gaat invullen. Centraal gaat de voorkeur uit naar Uros Djurdjevic met Abiola Dauda als vervanger. Mocht dit duo, net zoals vorig seizoen, het niet met voldoende rendement weten in te vullen, dan kan zomaar Isaiah Brown de Traore van dit seizoen worden. Op rechts staan vleugelflitsers Renato Ibarra, Isaiah Brown geposteerd. Dat kan nog een interessant duel voor de basis worden. Nathan kan ook op rechts spelen en Milot Rashica is op beide vleugels inzetbaar. Meer dan voldoende alternatieven in de aanvalslinie van Vitesse dus.
 
Vitesse is erin geslaagd om heel gericht spelers van Chelsea te halen voor die plekken in het elftal waar een witte vlek op het bord stond of waar behoefte was aan versterking en zekerheid. De kwaliteit van de spelers van Chelsea was als collectief zelden zo hoog en ze zijn stuk voor stuk direct inpasbaar in het team. Op het middenveld is gericht een investering gedaan met de ervaring van Yeini in dienst van de balans van het elftal.
 
De puzzels van Peter Bosz
 
Is Vitesse dan klaar voor het nieuwe seizoen? In onze ogen niet. De linksbackplaats behoeft zekerheid. Het zou ons bovendien niet verbazen dat bij een vertrek van de belangrijke schakel Pröpper er nog een gelijkwaardig alternatief van Chelsea wordt gehaald. 

Peter Bosz heeft in Oostenrijk nog een paar belangrijke puzzels op te lossen. Zo zal hij het juiste duo moeten zien te vinden in de centrum van de verdediging (Kashia-Kruiswijk of Kashia-Vd Werff).
 
Op het middenveld moet de juiste balans gevonden worden. Baker-Vako-Yeini klinkt logisch, maar pakt het in de praktijk ook zo uit? Over twee oefenduels (Sparta Praag en Rizespor) zullen we het weten.
 
En in de spits zullen Djurdjevic, Dauda en Brown uitgeprobeerd worden. Hier is de uitkomst relatief simpel: effectiviteit bepaalt.
 
Huzarenstukje
 
De selectie van Vitesse is vroeger dan ooit compleet en dat is een groot compliment aan de technische staf van de club. Het is bekend dat Chelsea alle contractspelers tijdens de voorbereiding in Londen op het Cobham Trainings Center aan het werk wil zien. Dat Vitesse erin geslaagd is de Londense club op dat punt van haar geloof en overtuiging te laten vallen, is een waar huzarenstukje. Het geeft wellicht aan hoe Vitesse en Chelsea tegenover elkaar staan en hoe serieus de samenwerking wordt genomen.
 
Theoretisch ziet het er erg goed uit met een mooie balans op bijna elke positie in de selectie. We gaan zien of het in het Europeese duels en de competitie ook zo uitpakt. Automatismen hebben vaak tijd nodig, maar als het onderling klikt, dan kan het snel gaan. De gemiddelde leeftijd van de selectie is erg jong. Een dipje hier en daar zal ingecalculeerd moeten worden.
 
Voor de Vitesse-supporters is er meer dan voldoende om naar uit te kijken en de selectie heeft wel heel veel voetbalkwaliteit en -creativiteit in huis. Het gaat een mooi seizoen worden!
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: