7 augustus 2021 In de media

De rol van Bazoer en Tannanes opvolger: vijf constateringen na Europese start Vitesse

Een vertrouwde leider in de defensie, een creatieve Fransman op het middenveld en een alleskunner als rechtervleugelverdediger. Het nieuwe Vitesse speelde donderdag teleurstellend gelijk in het eerste duel met het Ierse Dundalk in de derde voorronde van de Europa League, maar trainer Thomas Letsch en aanvoerder Danilho Doekhi waren positief na afloop. Daar hadden ze deels reden toe.

NIEUWE SAMENSTELLING

Het gelijkspel is een logisch vervolg van de oefenperiode, die qua resultaten matig was. Alleen tegen VfL Bochum oefende Vitesse in de samenstelling waarmee Dundalk bestreden werd. Dat wil zeggen met Riechedly Bazoer als een van de drie centrale verdedigers. Ook de Franse middenvelder Yann Gboho en de Deense aanvaller Nikolai Frederiksen zijn nog niet zo lang in Arnhem, maar Letsch liet ze al wel spelen.

De zoektocht naar creativiteit en goals is groot en dus moesten de nieuwelingen direct aan de bak. Dat komt wat paniekerig over en het zegt ook wat over het vertrouwen in spelers als Oussama Darfelou en Thomas Buitink. Vitesse scoort moeilijk, werd duidelijk in de voorbereiding, en als je zo makkelijk twee tegengoals krijgt, maak je het jezelf onnodig moeilijk. ‘Ergerlijke tegengoals’, noemde Letsch ze.

Trainer Thomas Letsch langs de zijlijn. Dundalk-aanvaller David McMillan zet Riechedly Bazoer onder druk.
De eerste serieuze wedstrijd tegen de dappere Ieren had bij rust beslist moeten zijn, maar Vitesse hield Dundalk in leven. Loïs Openda zorgde in een rommelige tweede helft voor een gelijkspel en een betere uitgangspositie in Dublin. De strijd is in evenwicht, omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen. Goed nieuws voor Vitesse dat die regel is afgeschaft? ‘Niet als we daar 4-4 spelen’, merkte Letsch op. Waren zijn spelers maar net zo scherp.

De keuze alleen tegen Bochum in het oude vertrouwde systeem te spelen is discutabel te noemen. Letsch zei op de voorafgaande persconferentie dat donderdag om negen uur duidelijk zou worden of de voorbereiding goed of slecht was geweest. Het antwoord is pas na de return te geven.

OPVOLGER TANNANE

Gboho, Frederiksen en doelman Markus Schubert debuteerden als basisspeler bij Vitesse. De laatste twee overtuigden niet. Frederiksen werkte hard, was wat ongelukkig en is duidelijk nog zoekende. Schubert maakte een degelijke indruk, zorgde voor snelle spelhervattingen, maar ging niet vrijuit bij de tegengoals.

Yann Gboho liet zien dat hij het nieuwe creatieve brein kan worden
De meest opvallende nieuweling was  Gboho. De twintigjarige Fransman liet in de eerste helft zien dat hij het nieuwe creatieve brein kan worden van de Arnhemmers. Laat aangesloten, maar al direct een basisplaats veroverd. De kwaliteiten van de jonge Fransman staan buiten kijf voor Thomas Letsch. Hij is de speler die Vitesse van creatieve impulsen moet voorzien, in feite de opvolger van Oussama Tannane in het elftal. Tannane wil vertrekken en speelde een bijrol in de voorbereiding.

Spelersprofiel Y. Gboho
Geboortedatum: 14 januari 2001
Leeftijd: 20
Geboorteplaats: Man
 Nationaliteit: Frankrijk
 Lengte: 1,73 m
 Gewicht: 63 kg
 Huidige club: Vitesse

Meer over Y. Gboho

In het begin liep Gboho tegen Dundalk nog wat vragend rond in de ploeg. Met zijn handen gaf hij aan graag de bal te willen hebben. Later bleek waarom. Als hij hem had, deed hij er wat goeds mee. Soms iets te veel gericht op de dribbel, maar ook schietend vanuit de tweede lijn, anderen wegsteken en soepel wegdraaien. Gboho voelde zich naarmate de eerste helft vorderde steeds beter thuis in het elftal, vroeg en kreeg steeds vaker de bal. Wat opviel was dat hij graag in de dekking aangespeeld wilde worden om vanuit die positie weg te kunnen draaien.

Vitesse bracht aanvallend minder na de wissel van Gboho. Die was overigens terecht: de Fransman was onzichtbaar in de tweede helft en zichtbaar nog niet klaar voor meer minuten. Hij maakte in ieder geval duidelijk waarom Letsch het aandurfde om met hem te beginnen. Gboho zal in de return zeker een wapen zijn. Hopelijk voor Vitesse minimaal een uur – het liefst nog meer – in plaats van 45 minuten.

TERUGVALLEN OP BAZOER

Vitesse kan nog niet zonder Riechedly Bazoer. In de voorbereiding op dit seizoen oefenden de Arnhemmers al regelmatig zonder de beste speler van het afgelopen seizoen omdat hij zijn vertrekwens kenbaar had gemaakt. De zoektocht naar een systeem zonder Bazoer was begonnen. Eenzelfde formatie – met hoge backs en twee stoppers – was een optie, met Enzo Cornelisse als vervanger van Bazoer. Dat was zeker een interessante invulling, aangezien de jongeling ook vorig seizoen Bazoer al een aantal malen zeer verdienstelijk verving. Maar Cornelisse is (nog) niet van het niveau Bazoer.

Juist in de wedstrijden richting de groepsfase van de Conference League is de aanwezigheid van Bazoer noodzakelijk. Letsch onderstreepte deze week nog dat hij spelers op zou stellen die voor de volle honderd procent met hun gedachten bij Vitesse waren. Dat was kennelijk het geval bij Bazoer, die toezegging heeft de speler zijn trainer gedaan.

Vitesse zou zichzelf ook ernstig in de vingers snijden door zonder Bazoer aan te treden. Spelen met vier man achterin is (nog) niet aan dit Vitesse besteed. Daar zijn de backs te aanvallend voor ingesteld en bovendien heeft de ploeg dan een probleem in de opbouw, aangezien spelers als Hajek, de nu geblesseerde Rasmussen en de nieuwe aanvoerder Doekhi te weinig impulsen naar voren hebben. Hun lange bal is in vergelijking met die van Bazoer minder van kwaliteit en indribbelen is niet bepaald hun ding.

De openingen die Bazoer zoekt en vindt zijn een genot voor het oog

In de laatste oefenwedstrijd tegen VfL Bochum viel Letsch terug op Bazoer en was het duidelijk dat hij tegen de Ieren zou gaan starten. Plotseling leek Vitesse weer op de ploeg die het vorig seizoen was. Doekhi noemde het daags voor het treffen met Dundalk vertrouwd en goed voor de ploeg. Met de dirigent in de laatste lijn die de verdedigers een vertrouwd gevoel gaf en die met zijn drang naar voren voor voetbal in de ploeg zorgde is Vitesse beter af. De openingen die Bazoer zoekt en vindt zijn een genot voor het oog. Het gemak waarmee hij de opkomende backs Manhoef en Wittek aan het werk zet is mooi om te zien. Zijn indribbelende acties zorgen voor verrassing in het spel. En ja, er kleven ook risico’s aan. Een Bazoertje, balverlies in de opbouw, is er altijd wel. Niet goed, wel inherent aan zijn spel. Als de organisatie goed is, is dat op te vangen.

ALLESKUNNER MANHOEF

Million Manhoef is een alleskunner. Hij speelt op de positie waar hij nodig is, liet hij al eens weten. Manhoef speelde de afgelopen jaren als buitenspeler, middenvelder, linksback en centrale verdediger. In de voorbereiding van de A-selectie was hij een positieve verrassing, met onder meer twee goals tegen OFI Kreta, en Letsch beloonde hem met een positie in het elftal. De blessure van Eli Dasa en de schorsing van Romaric Yapi maakten Manhoef dit keer rechtsback. Een aanvallende rechtsback, welteverstaan. Manhoef stond hoog en was in die rol regelmatig betrokken bij gevaarlijke aanvallen voor rust.

Spelersprofiel M. Manhoef
Geboortedatum: 3 januari 2002
Leeftijd: 19
Nationaliteit Nederland
Lengte: 1,79 m
Huidige club: SBV Vitesse Under 19
Huidige club: Vitesse

Meer over M. Manhoef

Manhoef speelde de afgelopen jaren als buitenspeler, middenvelder, linksback en centrale verdediger.

Onder andere bij de eerste Vitesse-goal speelde hij een voorname rol. Met vijf tegen twee kwam Vitesse er uit na een corner van de tegenpartij. Het was hogeschool-counteren, waarbij Manhoef de pass gaf op eindstation Bero. Manhoef straalt energie uit, heeft een enorme drive en werkt zich een slag in de rondte. Dat leidde ertoe dat hij nauwelijks meer op zijn benen kon staan. Zijn vervanger Alois Oroz bewees waarom Manhoef de beste keuze als gelegenheidsrechtsback was. Manhoef is een ideale speler voor een trainer en moet in staat zijn te bewijzen dat hij in het elftal hoort. Op welke plek dan ook.

SCHORSING OPENDA

Loïs Openda is de gevaarlijkste en meest bedrijvige aanvaller van Vitesse. Hij zorgde hoogstpersoonlijk voor opluchting door de 2-2 te maken, maar kon kort daarna inrukken door een oliedomme actie. De overtreding op hem was pittig, maar de natrappende beweging was dom en onprofessioneel. Letsch had het nog niet gezien na afloop, maar hij was duidelijk niet blij met de actie van zijn aanvalsleider.

Zonder Openda wordt de opgave te scoren nog lastiger. De Belg bewees zichzelf en Vitesse een slechte dienst door zich te laten gaan. Ook als er een forse overtreding op je begaan wordt hoor je je in te houden. Dit was simpelweg niet professioneel en Openda wacht een forse schorsing. Daarmee zal hij ontbreken in een mogelijke volgende ronde tegen de club uit zijn vaderland België, Anderlecht.

Bron: VI / Foto's: SV

Hoofdsponsor: