7 juli 2018 In de media

De Russen geven vol gas in Arnhem

Vitesse slaat zijn vleugels uit. Na de regeerperiode van Alexander Tsjigirinski zorgt Valeri Oyf voor nieuwe impulsen in Arnhem.
De zomer is net begonnen, maar de eredivisionist heeft al negen (!) nieuwelingen aangetrokken. Het transferbeleid zegt alles. Het ‘Project Leonid Sloetski’ moet slagen van de kersverse eigenaar.

Oyf (54) is als grootaandeelhouder en financier de geestelijk vader van de koers in Arnhem. Sloetski als nieuwe trainer is daarmee een voltreffer voor Vitesse. De industrieel uit Odessa staat vierkant achter de coach. De sfeer in de top van de club is daarmee totaal anders dan in het tijdperk Henk Fraser. Daar was spanning. Maar Russen laten elkaar niet vallen. Oyf wil succes met zijn landgenoot aan het roer.

Hoger instapniveau
Vitesse verblijft twee weken in Oostenrijk. In de Alpen zet Sloetski zijn team neer. Er zijn gisteren, voor de eerste oefenwedstrijd tegen Wolfsberger AC (2-1 verlies), nog even drie versterkingen ingevlogen. De Nigeriaan Hilary Gong, Danilho Doekhi én Eduardo dos Reis Carvalho, kortweg Eduardo, completeren de groep die een ticket voor de groepsfase van de Europa League moet afdwingen.

,,Alle posities zijn nu goed bezet”, stelt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse, uitvoerder van het beleid. ,,Kwantitatief en kwalitatief. Met Matus Bero hebben we een Slowaakse international. Jake Clarke-Salter heeft al wedstrijden in het eerste team van Chelsea in de benen. Gong is een topaankoop. Er zaten heel veel clubs achter hem aan. En Eduardo is internationaal gelouterd en 35-voudig Portugees international. Het instapniveau is hoger geworden. Een enkele transfer daargelaten moet dit de groep zijn.”

'Bescheiden' budget
Om meteen misverstanden te voorkomen: clubeigenaar Oyf beschikt wel over ruime middelen, maar Van Hintum werkt met een ‘bescheiden’ transferbudget. Dat beslaat enkele miljoenen euro. De Russische zakentycoon, groot geworden in de olie-industrie, gaswinning en mijnbouw, zet bestaand beleid voort. Daarin moeten de kosten in de pas lopen met de uitgaven. Van Hintum en zijn scoutingsteam moeten kien zijn op de spelersmarkt.

De ‘td’ verdient daarvoor de complimenten. Vitesse heeft tot dusver als koopjesjager gehandeld. Het eigen netwerk betaalt zich uit. Voor Rasmus Thelander, Max Clark, Bero, Gong en Danilho heeft de eredivisionist vergoedingen betaald. Maar dat zijn allemaal geen miljoenentransfers. Oussama Darfalou en Khalid Karami zijn transfervrij overgenomen. Clarke-Salter en keeper Eduardo worden gehuurd van Chelsea.

'Maanden werk'
,,Het was ons doel snel te handelen én waarde op het veld te krijgen”, stelt Van Hintum. ,,De aankopen staan daar voor. Dit is het resultaat van maanden werk. Dat is niet even in een paar weken geregeld. We zijn wel slagvaardig en daarin speelt het imago van Sloetski zeker een rol.”

De Russen geven gas in Arnhem. Dat leidt ook tot een keeperskwestie. Eduardo komt voor de basis. Dat vraagt een wijs besluit omtrent Jeroen Houwen en Remko Pasveer. Wordt de routinier verhuurd of verkocht, of gaat Houwen een jaar elders vlieguren maken?

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: