14 december 2021 In de media

De tegenstander van Vitesse: nachtmerrie van Ajax en Feyenoord komt naar Arnhem

Voorlopig zit Vitesse nog in de wachtkamer van de UEFA, maar het moet heel raar lopen willen de Arnhemmers niet in de tussenronde van de Conference League in actie komen. Als dat inderdaad het geval is, zal Rapid Wien de tegenstander zijn.

VoetbalPrimeur stelt de Oostenrijkers aan je voor.

Rapid Wien

Trainer: Ferdinand Feldhofer
Plek in nationale competitie: vijfde (Bundesliga is achttien wedstrijden onderweg)
Stadion: Allianz Stadion (28.435 plaatsen)
Bijnaam: Die Grün-Weissen (de Groen-Witten)

Europees seizoen tot dusver

Als nummer drie van poule H in de Europa League stroomt Rapid in de tussenronde van de Conference League in. Het moest zijn meerdere erkennen in West Ham United en Dinamo Zagreb, maar hield wel het KRC Genk van (toen nog) trainer John van den Brom eronder. Een 0-1 zege in België op de slotdag, dankzij een goal van Robert Ljubicic, was cruciaal.

Dat was één van de twee overwinningen die de Oostenrijkers in de poule boekten. De andere was op speeldag drie, toen Dinamo Zagreb in het voormalige Weststadion tegen een 2-1 nederlaag aanliep. De overige vier wedstrijden werden allemaal verloren, maar wel nipt. Groepswinnaar West Ham won bijvoorbeeld twee keer met 2-0 en met vier voor en negen tegen zijn de doelcijfers zo gek nog niet.

Nederlandse historie tegen Rapid

De recordkampioen van Oostenrijk is geen onbekende tegenstander voor Nederlandse clubs, maar tegen Vitesse speelde het nog nooit. PSV trof Rapid daarentegen maar liefst acht keer, waarvan de laatste keer in de tweede ronde van de Europa Cup I in het glorieuze seizoen 1987/1988. De Oostenrijkers werden twee keer verslagen: het werd 1-2 in Wenen en 2-0 in het Philips Stadion.

Ook Feyenoord en Ajax kwamen twee wedstrijden in actie tegen Rapid. De Stadionclub zal niet graag terugkijken op hun ontmoeting met de Oostenrijkers, aangezien ze in de halve finale van de Europa Cup II in 1996 hun meerdere moesten erkennen in de Weense formatie. Ook Ajax heeft geen goede herinneringen aan Rapid: in de voorronde van de Champions League werd in 2015 over twee duels verloren.

De speelstijl van Feldhofer

Op 29 november van dit jaar werd Ferdinand Feldhofer aangesteld als nieuwe trainer van Rapid Wien. Hij volgde Didi Kühbauer op, die de ploeg in de Oostenrijkse competitie naar te weinig punten kon leiden. Onder zijn opvolger gaat het in ieder geval een stuk beter, want Feldhofer verloor nog niet met zijn nieuwe ploeg. In de derby tegen Austria werd er met 1-1 gelijk gespeeld, waarna Genk en Admira geklopt werden.

Dat deed de oefenmeester met drie keer dezelfde formatie. Het 4-2-3-1-systeem werd uit de kast getrokken om Die Grün-Weissen weer beter te laten voetballen en dat lijkt in de eerste drie wedstrijden effect te hebben gesorteerd. Het gevaar van Rapid zit hem vooral in de voorhoede, waar Feldhofer kan beschikken over jongens met snelheid en een aantal doelgerichte spitsen.

Blikvangers

Zoals al aangegeven, moeten de sterspelers van Rapid vooral in de aanval worden gezocht. Zo is Ercan Kara met negen doelpunten clubtopscorer voor de club en is Taxiarchis Fountas een gevaarlijke Griekse schaduwspits. De ervaren Christoph Knasmüllner moet vanaf de tien-positie voor aanvoer voor de aanvallers zorgen.

De absolute blikvanger die in dienst is van Rapid Wien, speelt echter momenteel niet in Oostenrijk. Yusuf Demir is een talentvolle aanvaller die opgeleid is door de Weense formatie en nog steeds onder contract staat in de hoofdstad, maar verhuurd is aan FC Barcelona. Het is echter nog maar de vraag of zij de optie tot koop van tien miljoen euro op het achttienjarige supertalent gaan gebruiken.

Laatste opstelling: Admira Wacker – Rapid Wien (1-2), zondag 12 december 2021
Gartler; Stojkovic, Aiwu, Moormann, Auer; Grahovac, Knasmüllner, Ljubicic; Schick, Fountas, Grüll.

Bron: Voetbalprimeur / Foto's: SV

Hoofdsponsor: